Már kimutatható hatása van a jegybanki programnak

Ennek köszönhetően a tavalyi év második felében emelkedett a kkv-k hitelállománya.

BL
2014. 03. 06. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis- és közepes vállalatok (kkv-k) hitelállományának javulása tavaly 0,3 százalékponttal emelhette a magyar GDP-t – mondta az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezetője. A jegybank modellszámításai alapján 1 százalékkal nagyobb vállalati hitelállomány 0,2 százalékponttal emeli a GDP éves növekedését. A vállalati hitelezés a tavalyi második és harmadik negyedévben 3 százalékkal bővült.

Ha a kkv- és a teljes vállalati szegmensben az éves növekedési ütem a jelenlegi szinten marad, akkor az idei év első és második negyedévében ugyanekkora hatás várható, vagyis egy évre vetítve 0,6 százalékos GDP-növekedést eredményez a folyamat – közölte Nagy Márton.

A jegybank ügyvezető igazgatója a pozitív trend kialakulásában nagy szerepet tulajdonít az MNB tavaly júniusban indított növekedési hitelprogramjának. A kezdeményezés célja az volt, hogy a kkv-szektor hitelellátottsága javuljon, amelyhez a jegybank a piacinál jóval olcsóbb, forintalapú finanszírozást biztosított hosszú futamidő mellett.

Az MNB adatai szerint az nhp hatására tavaly jelentősen javult a kkv-hitelezés: miközben a válság évei alatt 5-7 százalékkal csökkent a kkv-hitelállomány, addig 2013 második felében már nőni tudott. Ez a javulás a teljes vállalati hitelezésben is meglátszott: 3-5 százalékos éves csökkenés helyett csupán 1 százalékkal apadt a teljes vállalati hitelállomány 2013 végén.

Az nhp I. és II. szakaszában 750 milliárd forintot helyeztek ki a gazdaságba fél év alatt, ami a kkv-hitelállomány majdnem 20 százaléka. Sőt eközben a jegybanki alapkamat fokozatos csökkentéseinek hatására a piaci vállalati hitelkamatok – vagyis az nhp-hoz hozzá nem férők hitelköltségei – 8 százalékról 5 százalékra estek – mondta a Napigazdasag.hu-nak Nagy Márton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.