Nagyon jó dolgot közölt az IMF Magyarországról

2,8 százalékos GDP-növekedést jósolnak, az államadósság mértéke változatlan marad.

NT
2014. 10. 10. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF a már kedden kiadott World Economic Outlook (WEO) tanulmányában javította prognózisát a korábbihoz képest, a pénteken kiadott REI tanulmányban megismétlik a főbb számokat, és részletesebb, átfogóbb képet adnak a gazdasági helyzetről.

Ahogy a keddi WEO tanulmányban is szerepelt, a magyar bruttó hazai termék (GDP) reálértéken 2,8 százalékkal nő 2014-ben és 2,3 százalékkal 2015-ben. Tavasszal még 2 százalékos 2014-es és 1,7 százalékos 2015-ös gazdasági növekedést vártak.

A devizahitelesek helyzetének rendezése után hazánk újra megkaphatja a sokak szerint már régóta indokolt befektetési ajánlást.

 

Az előrejelzések szerint idén is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány, a Nemzetgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint pedig a vártnál alacsonyabb, a GDP 76,9 százaléka lehet az államadósság szintje. Eközben pörög az export, és messze 4 millió fölött van a dolgozók száma.

 

Magyarország 2014-ben már tartós növekedési pályára tud állni, ennek legfontosabb eleme az export – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Exportexpanzió: hova, hogyan, kivel, mivel? című, a külpiaci lehetőségekről szóló konferencián

Az új adatok szerint a belföldi kereslet 3,8 százalékkal nő idén és 2,5 százalékkal jövőre. Az áprilisi jelentésben még 1,8 százalék, illetve 1,6 százalék szerepelt.

Az export növekedése 6,3 százalék lesz 2014-ben és 5,3 százalék 2015-ben az új adatok szerint. A tavaszi jelentésében 5,6 százalékos 2014-es és 5,1 százalékos 2015-es kivitel növekedést valószínűsített az IMF.

A Valutaalap becslése szerint a lakossági fogyasztás 1,3 százalékkal emelkedik 2014-ben, 1,5 százalékkal 2015-ben. Tavasszal kisebb, 0,7 százalékos, illetve 1,1 százalékos növekedést vártak.

Az IMF mostani álláspontja szerint 2014-ben 0,3, jövőre 2,3 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. Áprilisban gyorsabb ütemű átlagos inflációra, 0,9 százalékos 2014-es és 3 százalékos 2015-ös adatra számítottak.

A GDP-arányos folyó fizetési mérleg többlete 2014-ben 2,5 százalék, 2015-ben 2 százalék lesz, a korábbi felmérésben 2,7 és 2,2 százalékos többlettel számoltak, azaz itt kissé romlottak a számok.

A GDP-hez viszonyított teljes külső adósság 115 százalék lehet 2014-ben és 108,4 százalék 2015-ben. Tavasszal 114,5 százalék és 105,7 százalék szerepelt a REI jelentésben.

Az IMF a költségvetési hiányt 2,9 százalékosra várja az idei évre és 2,8 százalékosra jövőre. A tavaszi jelentésben 2014-ben és 2015-ben is 2,6 százalékos hiánnyal számoltak.

A GDP-arányos államadósság mértéke szinte változatlan lesz, 2014-ben 79,1 százalékon, 2015-ben 79,2 százalékon állhat. Ebben a statisztikában nincs eltérés az IMF tavaszi és őszi számai közt.

Az IMF a pénteki tanulmányban is megállapítja, hogy a magasabb közkiadások segítették a magyar növekedést. A jelentésben szerepel, hogy külföldi kitettség és a külső adósság mértéke miatt Magyarországnak továbbra is nagyobb kockázatot jelentenek a pénzpiaci sokkok, mint más régiós államoknak.

A jelentés megemlíti, hogy Magyarországnak elvileg van mozgástere monetáris politikájában, de gyakorlatban ezt nem tudja teljesen kihasználni a fiskális stabilitás ingatag helyzete miatt, illetve a forint árfolyamának megváltoztatása nélkül.

Az IMF elemzése szerint regionális szinten eltérések vannak. Közép- és Kelet-Európában stabil a növekedés, de a Független Államok Közösségének országaiban lassul. A külső finanszírozási feltételek kedvezőek a geopolitikai kockázatok ellenére is, de Oroszország és Ukrajna kivételt jelent mint konfliktusban érintett felek. A teljes vizsgált övezetben idén 1,2 százalékos növekedés lehet, de csak az Európai Unió új tagországait nézve 2,6 százalékos.

A legfontosabb politikai célkitűzés a gazdasági növekedés gyorsítása és a jövőbeni növekedési lehetőségek megalapozása. Rövid távon viszont továbbra is nagyok a növekedési kockázatok: súlyosbodhatnak a geopolitikai konfliktusok, lassulhat az eurózóna gazdasága, bizonytalanság lehet a pénzügyi piacokon az amerikai monetáris politika normalizálódása után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.