Áttörés: hamarosan felminősíthetik Magyarországot

A devizahitelesek helyzetének rendezése után hazánk újra megkaphatja a sokak szerint már régóta indokolt befektetési ajánlást.

VZ
2014. 10. 07. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott osztályzati sávok határövezetében lévő feltörekvő gazdaságok minősítési esélyeit elemezték annak alapján, hogy a vizsgált országok makromutatói milyen irányban változtak a legutóbbi fel-, illetve leminősítések óta.

Magyarország esetében megállapították, hogy a cég által figyelembe vett öt alapmutató – a három évre visszatekintő éves átlagos reálnövekedés, az export százalékában mért teljes külső adósságállomány, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósság, az államháztartási hiány és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleg – közül négy javult a befektetési ajánlású magyar szuverén adósbesorolás megvonása óta. Egyedül a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit romlott, de a cég kiemeli, hogy az összehasonlító bázisévben – vagyis 2011-ben, amikor Magyarországtól két hitelminősítő is megvonta a befektetési ajánlású besorolást – ezt az adatot torzították a nyugdíjpénztári rendszer átalakításából eredő költségvetési transzferek.

A társaság londoni elemzői szerint mindez, valamint a javuló növekedési várakozások és a költségvetési szigor – amelyet az Európai Bizottság is felügyel – megteremti a feltételeit annak, hogy Magyarország jövőre visszatérhessen a befektetési ajánlású adósminősítési kategóriába. Emellett a gazdasági növekedésen is egyre inkább látszanak a költségvetési és a magánszektorban 2008 óta végbement pénzügyi kiigazítás előnyös hatásai.

A jövő év nyara előtt nem valószínű azonban Magyarország felminősítése, mivel a hitelminősítők meg akarják várni a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos vitás kérdések lezárását, a 2014-es államadósság-folyamatok teljes körű adatsorát és a jövő évi államháztartási deficitcél teljesítésének terveit; addig a magyar osztályzati felülvizsgálatok várhatóan semleges eredménnyel zárulnak – jósolták keddi tanulmányukban az elemzők.

Az előrejelzések szerint idén is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány, az NGM előrejelzése szerint pedig a vártnál alacsonyabb, a GDP 76,9 százaléka lehet az államadósság szintje. Eközben pörög az export, és messze 4 millió fölött van a dolgozók száma.

A hitelminősítőknek már javítaniuk kellett volna az ország besorolását – mondta nemrég Cséfalvay Zoltán a Napi Gazdaságnak. „A munkahelyteremtés, a beruházások, az export, a növekedés és az államháztartási hiány mutatója alapján Magyarország már nem azon a szinten van, mint ahol a hitelminősítők jegelik. Már fel kellett volna minősíteniük Magyarországot” – mutatott rá az NGM volt államtitkára, ugyanakkor ő is annak a véleménynek adott hangot, hogy a hitelminősítők ezzel a lépéssel megvárják, hogy mi történik a devizahitelesekkel.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már tavaly év végén úgy nyilatkozott, hogy a vicc kategóriájába tartozik az, hogy hitelminősítők még mindig a bóvli kategóriában tartják nyilván Magyarországot, miközben a magyar állampapírok rendkívül népszerűek. A tárcavezető akkor 2014-re vonatkozóan közölte, bízik benne, hogy a jövő évben elindulnak a felminősítések, amit a K&H bank vezérigazgatója is indokoltnak nevezett, és így vélekedett a BNP Paribas bank is.

Ugyanakkor – bár a japán Rating & Investment Information Inc. javított hazánk szuverén adósbesorolására vonatkozó kilátásán még tavaly – a felminősítéssel eddig a többiek adósak maradtak. A hitelminősítők „még nem ismerték el teljesen” a magyar gazdaság meglepő növekedési dinamikáját és külső sebezhetőségének mérséklődését, de valószínű, hogy idén pozitív minősítési lépésekkel ezt megteszik – jósolták még a nyáron helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Ismert, Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja érvényben a leggyengébb, BB/B besorolást; a hosszú futamidejű magyar osztályzat a társaság listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad. A Moody’s hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb: Ba1, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB+ hosszú futamú magyar szuverén devizaadósi minősítésével. Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil: a Standard & Poor’s március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

Azóta azonban sem a Moody’s, sem a Fitch, sem az S&P nem javított a magyar adósbesoroláson; ez most megváltozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.