A szakszervezet is a Tesco felelősségét firtatja

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormányra hárítják át a boltbezárások felelősségét.

MNO
2015. 01. 14. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KDFSZ sajtóközleményében a cég globális problémáira hívja fel a figyelmet, így az anyavállalatnál felmerülő problémákra és a más országokban, például a Csehországban történő üzletbezárásokra. A KDFSZ óriási problémának tartja azt a vezetői magatartást, amikor a vezetőség nem tudja beismerni hibáit és ezáltal nem vállalja fel rossz döntéseinek a következményeit sem – írják.

A szakszervezet a munkavállalók nevében kéri a vállalat vezetőit, hogy nevezzék meg a dolgozóknak a bezárások valódi okát és felelőseit.

A munkáltatóval történő egyeztetések mellett egy békés megmozdulás megszervezését is kilátásba helyezték, melynek során az adó optimalizálásra, a multinacionális vállaltoknál évek óta felmerülő problémákra szeretnék felhívni a figyelmet.

A Tesco hétfőn bejelentette, amit a Magyar Nemzet már korábban megszellőztetett, azaz a 222 magyarországi áruházából heteken belül lakat kerül tizenhárom egységre.

– Amennyiben lehetőség van rá, minden munkavállalónak biztosítsanak más áruházakban jelenlegi beosztásának és jelenlegi jövedelmének megfelelő munkakört.

 

– Amennyiben nem tudnak minden munkavállalónak munkát biztosítani, abban az esetben az első legfontosabb szempont az új munkahely felajánlásánál, hogy a gyermeküket egyedül nevelő anyák kerüljenek előtérbe, ezt követően pedig a gyermekkel rendelkező családok.

 

– A felmondás alá eső munkavállalók részére pénzben váltsák meg a 2015-ös évre járó teljes szabadságot.

 

– A felmondás alá eső munkavállalók részére 2015. december 31-ig fizessenek munkabért azzal a feltétellel, hogy a boltbezárás napjától felmentik a munkavégzés alól.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden arra a kérdésre válaszolva, hogy miként értékelik a Tesco közlését, hogy a kormány intézkedései miatt kényszerül üzletek bezárására és elbocsátásokra.

A miniszter hozzátette: kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni. Varga hangsúlyozta: a kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült Magyarországon, hónapról hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését.

A Miniszterelnökség is elfogadhatatlannak tartja, hogy a vállalat a kabinetre hárítja a saját felelősségét. Úgy vélik, a vállalatnak a felelősség vállalása helyett kapóra jött, hogy a kormány átláthatóbbá kívánta tenni a multinacionális cégek működését. A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyilvános beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc évek óta milliárdos nagyságrendben menti ki hazánkból a magyar emberek pénzén előállított nyereségét, így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek. A Miniszterelnökség egyúttal igazmondásra szólította fel a Tescót.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a brit vállalat a legnagyobb külföldi foglalkoztató Magyarországon, a kormány nagyra becsüli a magyarországi tevékenységét, és sajnálja a mostani döntését, de továbbra is stratégiai partnerként konzultál a céggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.