Brüsszeli megerősítés: jól működik a magyar gazdasági modell

Giró-Szász András értékelése szerint az idei adatok is bizonyítják, hogy a gazdasági növekedésünk tartós.

MA
2015. 02. 05. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli testület – legújabb, csütörtökön nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint – 2015-ben és 2016-ban is a korábban vártnál lassabb gazdasági növekedésre számít Magyarországon, egyúttal csökkentette az idei költségvetési hiányra vonatkozó prognózisát is.

Ezzel kapcsolatban Giró-Szász András közölte, hogy az Európai Bizottság korábban is kisebb növekedést prognosztizált, de az idei adatok bizonyítják: a gazdasági növekedésünk tartós.

A prognózis szerint – idézte – a magyar gazdaság 2014-ben 3,3 százalékos GDP-növekedést produkált, amivel az Európai Unión belül holtversenyben a második helyet foglalja el, csak Írország előzi meg. Megjegyezte, hogy az uniós tagállamokban a bruttó hazai termék növekedése átlagosan 1,3 százalékos volt tavaly.

Az államtitkár kijelentette: a magyar gazdaság 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is tovább növekszik, és a bővülés 2014–15-ben is jelentősen felülmúlja az EU átlagát.

Az előrejelzés egyértelműen mutatja – folytatta –, hogy Magyarországon a következő években is növekedni fog a foglalkoztatottság, vagyis közelebb kerül a kormány a teljes foglalkoztatottság eléréséhez. Emellett a munkanélküliség is folyamatos csökkenő pályán marad, ahogyan az elmúlt években ez már látható volt – jegyezte meg, emlékeztetve: a munkanélküliség hazánkban csökkent a legjobban az EU-n belül, a jelzett adatok szerint tavaly 10,2-ről 7,7 százalékra. A munkanélküliség ráta ráadásul 2015-ben tovább csökken, 6,6 százalékra – fűzte hozzá.

Van magyar modell, és sikeresen működik, ezt ma már szinte mindenki elismeri – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke Székesfehérváron, a IV. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon.

 

Matolcsy György kiemelte: az Európai Unióban, a globális térben és a „magyar modellel hadilábon álló” szaksajtóban is dicsérik a magyar gyakorlatot, amelynek legutóbbi helyes döntése a devizahitelek forintosítása volt.

Giró-Szász András arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar államadósság az előrejelzés szerint több mint 10 százalékkal marad alatta az uniós átlagnak. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „várjuk meg a tényadatokat a következő években is, hiszen nem először fordult elő, hogy a nagy hitelminősítők, gazdasági intézetek rosszabb adatokat, növekedést jósoltak”.

Jelezte, hogy a 2014-es államadósságra vonatkozó végleges adat február közepén jelenik meg, ezért elhamarkodottnak tartja azt feltételezni, hogy megtörik a magyar államadósság 2010 óta tartó folyamatosan csökkenő tendenciája.

Az adósság szerkezetében pozitív folyamatnak nevezte az államtitkár a devizaarány folyamatos csökkentését, így ugyanis az államadósság és Magyarország árfolyamból eredő kockázatainak csökkentése folytatódik. Tájékoztatása szerint 2010 végén 47 százalék volt a devizaarány, 2013 végén pedig 42 százalék, és 2015-re „ez még jobban csökkenni fog”.

Giró-Szász András szerint jó hír az is, hogy a legfrissebb, 2014. novemberi adatok alapján 2286,7 milliárd forint volt a háztartások kezében lévő állampapír-állomány.

Ráadásul jelentősen tovább csökkenhet idén hazánk devizaadóssága – hangsúlyozta, közölve, hogy miközben 2015-ben 2,3 milliárd eurónyi adósság jár le, a központ csupán 500 millió euró értékben bocsát majd ki új papírokat, „vagyis az állam devizatartozása 1,8 milliárd euróval lehet kevesebb a tavalyinál az idei év végén”.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt is megemlítette, hogy a magyar gazdaság iránt folyamatos a befektetők bizalma, amit jól mutatnak az új minimumhozamok.

A magyar gazdaságpolitika legnagyobb eredményének továbbra is a 3 százalék alatti hiánycél tartását nevezte: a költségvetési hiány 2015-ben előreláthatólag 2,5 százalékra eshet, ami kedvezőbb a tavalyi prognózisnál.

Giró-Szász András összegzése szerint minden elemzésből, jelentésből, gazdasági mutatóból jól látszik, hogy Magyarország jó irányba halad, az Európai Bizottság jelentése után pedig újra kijelenthető: előbb-utóbb el kell ismernie minden gazdasági és hitelminősítésnek a magyar gazdasági modell sikerességét. A kormánynak azonban vannak még feladatai a soron következő három - három és fél évben – közölte az államtitkár, ezek között említve a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetének további javítását, valamint azt, hogy a teljes foglalkoztatottság érdekében segély helyett munkát adjanak az embereknek. Fontosnak nevezte a rezsicsökkentés eredményeinek megvédését is. Végül jelezte, hogy a kabinet a következő években a különböző életpályamodellekkel javítani fogja a közszférában dolgozók megbecsültségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.