Hiányos szabályozás

A Buda-Cash-botrány rámutatott arra, hogy hatalmas rések tátonganak a pénzügyi felügyeleti rendszeren.

Munkatársunktól
2015. 02. 28. 4:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs válasz arra a kérdésre, hogy miként vezethette orránál fogva több mint egy évtizedig a Buda-Cash a pénzügyi felügyeletet, mint ahogy az előtt is értetlenül állnak a szakértők, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint százmilliárd forint vált köddé a brókerház kezei között. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a fenti eset rávilágít arra, hogy mekkora gondok lehettek a pénzügyi felügyeletnél az elmúlt évtizedben.

A Magyar Nemzeti Bank azt állítja, az ügy felderítése részben annak köszönhető, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a jegybank szervezetéhez integrálták. Az MNB korábbi felügyelőbizottságának tagjai – köztük Róna Péter közgazdász – viszont lapunknak arról beszéltek, hogy a felügyelet átvételének idején még rengeteg hiányossággal küzdött a szervezet, és ezekre a bizottság tagjai felhívták a jegybanki vezetés figyelmét is. Ám mivel a bizottság nem sokkal később megszűnt, újat pedig azóta sem állított fel a jegybank, nem tudják, hogy azóta milyen lépések történtek a felügyeleti rendszer javítása érdekében. Róna Péter arra is kitért, hogy a gyakorlat, miszerint ötévente ellenőrzik a brókercégeket, szinte példátlan, a legtöbb országban évente vizsgálják meg a Buda-Cashhez hasonló cégeket.

Varga István, a leköszönt felügyelőbizottság tagja szerint maga a jegybankba integrált felügyeleti rendszer sem megfelelő, mert a banki szférán kívüli szereplőknek – ebből a nézőpontból az MNB is ennek a része – nem enged betekintést a munkába. A jegybank független szervezet, tehát a kormány sem láthat rá a felügyelet munkájára, holott a pénzügyi felügyeletnek nem lenne szabad felügyelet nélkül maradnia. – Gyakorlatilag a bankszektor ellenőrzi a bankszektort – jegyezte meg. Jelenleg nincs olyan felügyelőbizottsága sem a jegybanknak, amelyik kontrollként működhetne.

Szász Károly, a felügyelet korábbi vezetője lapunknak arról beszélt, hogy a Buda-Cash utolsó ellenőrzése azelőtt volt, hogy ő 2010 júliusában átvette a PSZÁF vezetését, s távozásáig újabb ellenőrzésre nem került sor. A brókercégtől érkező folyamatos adatok nem adtak okot gyanakvásra. Első PSZÁF-elnöksége idején pedig – a rendelkezésre álló hatósági eszközökkel élve – számos alkalommal megbírságolták a céget, mert sokszor furcsa ügyekbe keveredtek, s megszegték a szabályokat, de nem észleltek csalásra utaló jeleket.

Most kezdődik az igazi botrány

Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapítója

Így juthatnak hozzá nyugdíjukhoz a DRB ügyfelei

Kettős könyvelést vezetett a Buda-Cash?

Az ügyfélfogadás szünetel

De ki is az a bróker?

Bukhatja a pénzét a siklósi önkormányzat

Siklósi jajkiáltás: százezer forintja sem maradt az önkormányzatnak

Saját csapdájukban a Buda-Cash ügyfelei

Az MNB is tegnap adott ki egy közleményt, amelyben az áll, hogy a jegybank törvénymódosítást kezdeményez a felügyeleti rendszer további szigorítása érdekében. Windisch László, az MNB alelnöke pedig a Portfóliónak adott interjújában elmondta, hogy kezdeményezik az ötéves átfogó ellenőrzési ciklus gyakoribbá tételét is, de arra vonatkozóan is van már elképzelésük, hogy miképp garantálják azt, hogy egyezzenek a jegybanknak, az ügyfeleknek és az értékpapír-elszámolónak küldött kimutatások.

Windisch arról is szót ejtett, hogy a jövő héten döntés születhet a bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek felszámolásáról, és akkor elkezdődhet az ügyfelek kártalanítása. A kártalanítás az Országos Betétbiztosítási Alap esetében 1-2 hét, ennyi idő alatt juthatnak a betétesek a pénzükhöz. A Befektetővédelmi Alap esetében hosszabb eljárásra számíthatnak a befektetők. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége tegnap jelentette be, hogy közérdekű keresetet indít a Buda-Cash Brókerház Zrt. és az érdekeltségébe tartozó DRB-bankcsoporttal szemben.

A felügyelet eddigi szabályozását a nemzetgazdasági miniszter is rossznak nevezte tegnap. Varga Mihály hibának tartja, hogy a 2009-es törvénymódosítás csak ötévenként írt elő átfogó vizsgálatot a brókercégeknél. A miniszter arról is beszélt a TV2 reggeli műsorában, hogy 84 önkormányzat számláját vezetik a Buda-Cashhez tartozó DRB-bankcsoportnál. A DRB-bankcsoportnál számlát vezetők nyugdíját a következő hetekben a Magyar Posta viszi házhoz, amíg nem nyitnak új számlát. A jegybank szakemberei egyébként jelenleg úgy gondolják, hogy nem a bankoknál történtek a visszaélések, a pénzintézetek vagyonának körülbelül harmadát kitevő 70 milliárd forint körüli összeget is a brókercég tüntette el.

Az elmúlt napokban az sem volt világos, hogy mi történt a Buda- Cash vezetőivel. Tegnap a cég vezérigazgatójának védője arról beszélt, hogy nem mentek külföldre, idehaza vannak, és a hatóságok rendelkezésére állnak. A cégvezetőket jelenleg tanúként hallgatja ki a rendőrség. Az ügyvéd azt is közölte, hogy védence a rendőrség hétfő esti razziája előtt meghallgatást kért az MNB vezetőitől, amelyen feltárta a cégcsoport 100 milliárd forinttal – megfogalmazása szerint – köszönő viszonyban álló hiányát.

A botrány a pártok szintjén adok-kapokká alakult. Az MSZP szerint távoznia kell a Buda-Cash-ügy miatt Matolcsy Györgynek az MNB éléről, és az új vezetőnek kártalanítania kell a brókerházhoz köthető bankcsoport betéteseit. A Fidesz frakciója erre azt válaszolta, hogy a szocialista brókerbotrányban százmilliárd forinttal károsították meg az ügyfeleket a kormányzati pozícióba is helyezett brókerek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.