Helyzetbe kerülne az építőipar

Meg kell állítani az építési beruházásoknál tapasztalható megrendelés-csökkenést Koji László, az építőipari szakszövetség elnöke szerint. Bár a feszes kapacitások kicsit lazultak, szeptemberre már aggasztó mértékben visszaesett az ágazat teljesítménye. Koji László biztatónak nevezte, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter az építőipar helyzetbe hozásáról beszélt lapunknak.

2020. 09. 21. 7:30
null
Hamarosan megmutatkozhat a kormányzati intézkedések hatása a szektorban Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipari szereplők, az építkezéseken dolgozók higgadtan kezelik a járványhelyzetet, ahogy az első hullám idején nem volt, úgy továbbra sincsenek megbetegedések. Úgy tűnik, a járvánnyal együtt kell élni, és ebben a helyzetben kell teljesíteni. Ugyanakkor aggódva figyeljük a vészesen csökkenő rendelésállományt

– adott helyzetképet lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az év első hét hónapjában összességében csaknem tíz százalékkal maradt el az ágazat teljesítménye az előző évitől. Még nagyobb a visszaesés azonban az új megbízásoknál. Júliusban például 41 százalékkal kisebb volumenben kötöttek új szerződéseket az építőipari szereplők, rendelésállományuk a hó végén 21 százalékkal volt karcsúbb, mint egy évvel korábban.

Koji László hozzátette, a hivatalos adatokon túl az ágazati becslések révén már előbbre lehet látni: e szerint

augusztusban tovább romlott a nemzetgazdaságilag kiemelt ágazat termelése, sőt a mélypontot szeptember közepére érhette csak el.

– A szeptember–október kimondottan kritikusnak számít. Most dőlhet el, hogy a kormányzati intézkedésekben szereplő beruházásösztönzés, beruházástámogatás hogyan tud megjelenni új szerződésekben, a fő probléma ugyanis az, hogy a korábbi megbízások kifutásával egyre kevesebb a megrendelés – mutatott rá a szakszövetség elnöke, aki biztatónak nevezte, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a lapunknak adott interjúban többek között az építőipar helyzetbe hozásáról, az állami és magánberuházások kivitelezésének segítéséről beszélt.

Hamarosan megmutatkozhat a kormányzati intézkedések hatása a szektorban
Fotó: Mirkó István

Koji László megjegyezte, a magyar állam jelenleg is igyekszik olyan mértékű megbízásokkal, munkával ellátni az ágazatot, mint egy évvel ezelőtt.

Az önkormányzatok viszont jóval kevesebb építési beruházást indítanak el, ráadásul az ipari-szolgáltatási szektor – különösen a gépipar, az élelmiszeripar és a vendéglátás – teljesen visszafogta beruházásait, olyannyira, hogy Koji László elmondása szerint számos, már előkészített munka sem kezdődik el.

Önmagában a tíz százalék körüli visszaesés nem lenne tragikus, hiszen a tavalyi viszonyítási év kiugróan jó volt, a most várható 4000 milliárd forint körüli termelési érték a 2018. évi teljesítmény megismétlését jelentené. Ráadásul ebben a helyzetben kicsit lazult a feszített kapacitás,

ami egyes alágazatokban a megrendelőknek jól jön – a nagyobb versenyben ugyanis csökkennek a vállalási díjak.

– Nagyon jó lenne, ha az állami beruházásösztönzéssel legfeljebb ezen a szinten maradna a visszaesés. A cégeknek fogynak a tartalékai, augusztus óta kevesebb segédmunkásra van szükség, amely a kedvező foglalkoztatási adatokat rontja. El kellene kerülni, hogy fizetési nehézségek adódjanak, és a 2008 utáni rossz emlékű évekhez hasonlóan növekvő lánctartozások – hívta fel a figyelmet Koji László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.