Nem ússza meg a versenyszféra a fizetések további emelését

Nem úszhatja meg a versenyszféra a keresetek felzárkóztatásának folytatását jövőre sem, még ha a béremelés mértéke a járvány ­miatt várhatóan szerényebb is lesz. Felértékelődik a munkahely hosszú távú megtartása, a nem pénzbeli intézkedések, és nagyobb figyelmet kap a vállalatok egyéni helyzete.

Nagy Kristóf
2020. 11. 03. 6:44
null
Számos területen az inflációt meghaladó mértékben kellene növelni a kereseteket Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minimálbérről szóló országos egyeztetések mellett a versenyszférában is a járvány okozta bizonytalanság határozza meg a kezdődő bértárgyalásokat, így a fizetések jövő évi változását.

– Egyelőre konkrét számokról még sehol sem tárgyaltunk a munkáltatókkal, sőt még az irányok sem világosak. Az viszont már látható, hogy a keresetek emelkedése az előző évekhez képest szinte biztosan mérséklődik.

A bérek emelése ennek ellenére elkerülhetetlen

– mutatott rá az egyeztetések nehézségére Buzásné Putz Erzsébet. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke kiemelte: emelni kell a dolgozók bérét 2021-ben is.

Ennek oka részben az infláció. A szakszervezeti vezető viszont az inflációnál nagyobb mértékű emelést is elkerülhetetlennek tart, kiemelten azokon a területeken, ahol a munkavállalóknak most kell ledolgozniuk a tavaszi leállásokat. Az érintett dolgozók amellett, hogy félnek a fertőzéstől, rendkívül fáradtak.

Számos területen az inflációt meghaladó mértékben kellene növelni a kereseteket
Fotó: Bach Máté

Sokan a leállások idején a fizetett szabadságuk terhére maradtak otthon, szintén sok dolgozó az említett időszakban pedig csak alapbért kapott, vagyis a fizetésének akár a jelentős részét képező pótlékoktól, egyéb juttatásoktól elesett, így csökkent a jövedelme. Buzásné Putz Erzsébet azt is elismerte, a munkaadók helyzete sem könnyű, mivel nemhogy hosszabb távra, de akár néhány hónapra előre sem tud tervezni.

– A sokszor emlegetett bizonytalanság ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az adott vállalkozás a saját gazdasági pozíciójának a romlására számít.

Egyelőre nem látjuk, hol hajtottak végre a digitalizációhoz kapcsolódó fejlesztéseket, milyen újításokkal növelhetik a cégek a keresletet, miként szervezik át a tevékenységüket, illetve a távoktatás, az otthoni munkavégzés vagy az egyéb, korábban nem bevett munkaszervezési gyakorlatok általánossá válása mivel járhat.

A vállalkozói szférának ugyanakkor érdeke, hogy alkalmazkodjon, fenntartsa működését, amely a munkavállalóknak kedvező jövőt is hozhat

– hangsúlyozta az MTSZSZ elnöke.

Buzásné Putz Erzsébet emlékeztetett: a piaci szereplők többsége nem januártól, hanem az új üzleti évtől, májustól rendezi a kereseteket, ebben a helyzetben pedig nem várható kapkodás.

Az is látható, hogy a jelenlegi helyzetben az egyeztetéseken az adott vállalkozás helyzetét kell figyelembe vennie az MTSZSZ-nek, mivel vállalatmérettől és ágazattól függően mutatkoznak jelentős eltérések a szereplők helyzetében.

– A lehetőségekhez mérten minél nagyobb béremelés elérésére törekszünk, illetve kiemelten odafigyelünk arra, hogy a járvány ellenére is stabilan működő vállalkozások ne hivatkozhassanak az általános bizonytalanságra, ezzel elkerülve a keresetek további felzárkóztatását.

A munkavállalók alkupozíciója sajnos romlott. A dolgozók ráadásul féltik az állásukat, a megélhetésüket, és egy korábban nem tapasztalt, gyorsan változó, kiszámíthatatlan környezetben találták magukat a járvány megjelenésével.

Ezért elengedhetetlen, hogy az egyeztetéseken a munkahelyük hosszú távú megtartására garanciákat tudjunk elérni a munkáltatóknál – fogalmazott az elnök.

Buzásné Putz Erzsébet arra is figyelmeztetett: a legtöbb szereplőnél a fertőzés terjedését gátló intézkedéseken felül érdemi változás nem tapasztalható a mindennapokban.

Nincsenek tömeges elbocsátások, nincs szó leépítési hullámról, sőt bizonyos területeken a megrendelések nőnek, ezért ideiglenesen további, jellemzően kölcsönzött munkaerőt vesznek fel a vállalkozások.

Hozzátette: noha egy év alatt romlott a munkavállalói oldal alkupozíciója,

a jelenlegi bizonytalanság nem lehet általános hivatkozási alapja a keresetek befagyásának, mivel ez a bizonytalanság azt is jelentheti, hogy komoly fejlesztéseket, a dolgozók számára kedvező változásokat is hozhat a járvány utáni időszak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.