Brüsszel helyett a tagállamokra támaszkodhatnak az uniós gazdák

Össztűz alá került Brüsszel azt követően, hogy az új közös agrárpolitika elfogadása helyett botrányba fulladt az uniós csúcstalálkozó. A 27 tagállam erőt demonstrálva utasította el az uniós javaslatot, az európai gazdaképviselet pedig az élelmiszer-ellátás veszélyeztetését rótta fel Brüsszelnek. A gazdák további demonstrációkat helyeztek kilátásba. A radikális klímavédők eközben még ambiciózusabb zöldátmenetet követeltek az uniós döntéshozóktól.

Nagy Kristóf
2021. 06. 07. 6:44
null
„Európa azokat akarja megölni, akik etetik” – a francia gazdák rendszeresen tüntetnek az uniós agrárdiktátum ellen Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kínosabb az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek (EP), hogy az új Közös Agrárpolitika elfogadása helyett botrányba fulladt a május végi, uniós csúcstalálkozó. Nagy István a lapunknak adott interjújában a részletekről elmondta: a többnapos tárgyalássorozat utolsó óráiban az Európai Parlament tárgyalódelegációja egy új javaslatcsomagot akart a tagállamokra erőltetni.

A dokumentum valójában Frans Timmermans bizottsági alelnök javaslatait tartalmazta, vagyis a csúcson közvetítő szerepet betöltő bizottság a parlamenten keresztül akarta elfogadtatni saját javaslatát.

A 27 tagország minisztere példátlan egységet felmutatva elhagyta a tárgyalóasztalt. Világossá tették: nem fogadják el a brüsszeli zölddiktátumot,

és felszólították az EP-t, hogy ne terjeszkedjen túl a hatáskörén. Az agrárminiszterek tanácsa egyértelműen az uniós delegációt tette felelőssé a tárgyalások kudarcáért, mivel

az újonnan előhúzott javaslat durva aránytalanságot tartalmazott a zöldcélok és a gazdák versenyképessége között.

A tagállamok erődemonstrációját követően a Copa-Cogeca levélben kérte Ursula von der Leyen elnököt arra, hogy az Európai Bizottság eredeti hatáskörénél maradva érdemben mozdítsa elő az agrármegállapodást, mivel ez már a termelők elemi érdeke.

A legjelentősebb európai gazdaképviselet nyilatkozatában keményen bírálta Brüsszelt és Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztost, egyértelműen felelőssé téve őt a tárgyalások befagyásáért.

Kiemelték: a csúcstalálkozó már előre kudarcra volt ítélve, mivel látható, Janusz Wojciechowski nincs tisztában az európai mezőgazdaság realitásaival.

Az uniós élelmiszer-ellátás fenntartása szempontjából kiemelten fontos az új agrárpolitika mielőbbi elfogadása és a zöldtörekvések, de ezek nem okozhatják az uniós gazdák hátrányát a globális versenyben.

„Európa azokat akarja megölni, akik etetik” – a francia gazdák rendszeresen tüntetnek az uniós agrárdiktátum ellen
Fotó: Europress/AFP

A Copa-Cogeca arra emlékeztetett, hogy a termelőknek és az uniós élelmiszerpiac stratégiai függetlenségének köszönhetően a Covid–19-világjárvány sem tudta veszélyeztetni az élelmiszer-ellátást, ezért ezt maga Brüsszel se tegye meg.

A gazdák az elsők között érzékelik a klímaváltozás hatásait, így elemi érdekük, hogy fenntartható termelést folytassanak,

amelyhez a globális versenytársakhoz képest jóval szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz a KAP észszerű reformja mellett áll ki, és továbbra is a tanácsi álláspontot támogatja, amely sokkal rugalmasabb, és figyelembe veszi a tagállamok sajátosságait.

A hazai képviseletek egyetértenek azzal, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart fenntarthatóvá kell tenni, ugyanakkor elleneznek minden olyan szabályt, amely ellehetetleníti az európai gazdálkodókat.

A gazdatársadalom sem kér Brüsszel számukra hátrányos terveiből. Az elmúlt hónapokban több tagállamban – például Franciaországban és Németországban – is utcára vonultak a gazdák, akik

visszautasítják az európai termelést jelentősen megdrágító szigort, amely a harmadik országból érkező, ellenőrizetlenül gyártott, olcsó, import élelmiszerek uniós térnyerését okozná.

Szintén az uniós szerveket bírálták a gazdák álláspontjával teljesen ellentétes nézeteket valló, a radikális zöldátmenetet sürgető környezetvédő és más, komoly lobbierővel bíró NGO-k.

Greta Thunberg, a klímamozgalmak legismertebb arca pedig egyenesen Frans Timmermanst kritizálta. Úgy vélik, az uniónak határozottabban kell érvényesítenie akaratát a tagállamokkal szemben, és a mostaninál is ambiciózusabb zöldcélokat kell végrehajtania.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.