Meg kell fékezni az építőipari drágulást

Már az építési piac minden területén fennakadásokat okoz az alapanyagok drasztikus áremelkedése. A megrendelők és a kivitelezők szinte csak kapkodják a fejüket az építőanyagok egyik napról a másikra történő drágulása miatt, ráadásul egyes termékekből hiány tapasztalható a koronavírus-járvány utáni, világszerte érezhető keresletbővülés ­miatt. Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó harcot hirdetett a külföldi alapanyaggyártók ellen, a versenyhivatal az ágazat esetleges versenyproblémáiról tájékozódik, de további kormányzati lépések is várhatók.

2021. 06. 17. 6:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirívó mértékű áremelések borzolják a kedélyeket az építkezéseken: az alapanyagárak világszerte tapasztalható drágulása már hazánkban is fennakadásokat okoz az építőipar legtöbb területén. A kivitelezők az elszálló építőanyagárakra panaszkodnak, a gyártók viszont a jelentősen megdráguló alapanyagokra hivatkozva rég nem látott mértékű áremeléseket hajtottak végre az év eddig eltelt részében. A megkötött szerződésekkel a kivitelezők is gondban vannak, de végső soron a megrendelő fizeti meg az óriási árnövekedésből fakadó különbözetet. Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója egy minapi konferencián egyenesen arról beszélt, hogy

harcba kell indulni a külföldi építőanyag-gyártó cégek ellen,

és minden lehetséges eszközzel fel kell lépni, mivel ezeknél a cégeknél tisztességtelenül magas profitok alakulnak ki.

– Gyors és szoros egyeztetések kezdődtek a probléma kezelésére a kormányzat és szakmai szereplők között – jelezte lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. A nagyobb építőipari cégeket tömörítő szervezet korábban több javaslattal élt – többek között alternatív, keletről történő beszerzési csatornák kialakítását szorgalmazták államközi megállapodásokkal, valamint meghatározott ideig nem változtatható árakat –, amelyek közül Koji László szerint több is célba érhet. Az ÉVOSZ kezdeményezésére a Gazdasági Versenyhivatal már alapos piacelemzésbe kezdett.

Elképesztő mértékben drágultak idén az építőanyagok és az alapanyagok, főleg az acél, a bitumen és a cement
Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás

– Teljes mértékben semmilyen intézkedés nem oldja meg a problémát, de abban bízunk, hogy néhány célzott lépéssel csillapítani lehet az elszabaduló piaci folyamatokat, rendezni lehet a sorokat. Az idei extra áremelések már nem fognak visszafordulni semmilyen intézkedés hatására, azaz a

magasabb árak melletti kivitelezésekre kell berendezkednie minden szereplőnek

– magyarázta az ÉVOSZ elnöke, aki szerint csak őszre, illetve az év végére oldódhat a mostani feszültség az építési piacon. Koji László ugyanakkor hangsúlyozta: globális problémáról beszélünk, mivel a pandémia után hirtelen óriási kereslet alakult ki világszerte az alapanyagok iránt. – A nagyhatalmak összevissza lövöldöznek, uniós szinten is nagyok a gondok. A német kis- és közepes építőipari cégeket tömörítő szervezet, a ZDB szerint az anyaghiány fékezi a német építőipari konjunktúrát – mutatott rá a szakszövetség elnöke.

Az ÉVOSZ szerint a piaci árváltozások következtében a kivitelezést sok esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon megvalósítani. Szerintük a kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és a kivitelező együttes felelőssége a piaci áremelkedések korrekt kezelése. – Sok esetben szükségessé válik a szerződések módosítása, ami történhet az árak korrekciójával, a műszaki változtatással, a feladatok részleges időbeli átütemezésével – jelezte Koji László. Az ÉVOSZ négyszáz építőipari kis-, középvállalkozás és nagyvállalat megkérdezésével készített felmérése szerint

Budapesten és térségében inkább a személyi jellegű kiadások és az igénybe vett szolgáltatások ára növekedett jelentősen, míg az építőanyagok nagyobb árnövekedése inkább a vidéki térségekben tapasztalható.

A vállalkozások visszajelzései alapján a faanyagok ára több mint hetven százalékkal, a hőszigetelő anyagoké több mint felével drágult 2020 vége óta. A megkérdezett vállalkozások

az év hátralévő részében rá­adásul további árnövekedésre számítanak.

Az építőanyagok gyártásához szükséges nyers- és alapanyagok széles körét érintő, több mint harminc éve nem látott mértékű és gyorsaságú, világszintű áremelkedések és részbeni hiányjelenségek jelentős gyártási költségnövekedést okoznak a hazai építőanyag-gyártóknak – közölte lapunkkal a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (Méasz). Negyedéves jelentésükben azt írták, hogy a gyártók számos területen húsz-harminc, de

esetenként akár száz százalékkal drágábban jutnak hozzá a termékek legyártásához vagy csomagolásához szükséges alapanyagokhoz és összetevőkhöz.

Ugyanakkor a szövetség arra számít, hogy a világpiacon a nyers- és alapanyagok drasztikus árnövekedése az érintett területeken meg fog állni, így az építőanyagok és építési termékek árai is fokozatosan stabilizálódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.