Sötét felhők gyűlnek az építőipar felett

Már látható az ágazatban tapasztalható extrém drágulás bénító hatása, a hagyományosan élénk május az idén kevésbé optimista számokat hozott.

Magyar Nemzet
2021. 06. 25. 10:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020 nyári mélyponthoz képest sokáig javulni látszott az építőipar helyzete, de idén tavasszal ismét az akadozás jelei tapasztalhatók az Opten céginformációs szolgáltató elemzése szerint. – Három igen erős hónap után májusban csupán 592 céget jegyeztek be az építőiparban, ez az első hónap az elmúlt egy évben, amely negatív irányban lóg ki az egyébként pozitív ágazati trendből – mondta Pertics Richárd, az Opten elemzője.

Hozzátette, hogy az építőipari cégalapítások normális fluktuációja miatt egyhavi kilengés normálisnak mondható, azonban most más a helyzet. Egyrészt a május hagyományosan erős hónapnak számít cégalapítás terén a szektorban, másrészt több aggasztó jelenség is megfigyelhető az elmúlt hónapokban.

Ezek közül az egyik, hogy az építőipari termelés volumene is fluktuálni kezdett sok hónapnyi stabil növekedés után. A februári és áprilisi termelés kimondottan alacsony volt, az utóbbi 7,3 százalékot esett március után, de az előző év azonos időszakához képest is majdnem ugyanennyivel csökkent. Az idei első négy hónapot együttesen nézve is 3,5 százalékos a mínuszt számoltak az előző év azonos időszakának termelési adataihoz képest.

Az idén borúsabb az építőipar helyzete
Fotó: Teknős Miklós

Szintén aggasztó jelenség az építőipari árak drasztikus emelkedése – amint lapunk is beszámolt, ennek vizsgálatára a Gazdasági Versenyhivatal önálló akciócsoportot hozott létre, Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó pedig harcot hirdetett a külföldi alapanyaggyártók ellen.

Az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége

2020 első hónapjában szakágazattól függően húsz–hetven százalékos áremelkedést mért, ami még éves szinten is rendkívül erős érték lenne, az öthónapos időszak alatt pedig kimondottan extrémnek számít.

Az ilyen mértékű drágulás komoly operatív problémákat okoz az ágazat egyes szereplőinek, még a finanszírozási kérdéseken felül is. A vállalások betartása, a szerződések teljesítése nem mindig lehetséges ilyen arányú áremelkedés mellett, ezért a szerződések módosítása egyre gyakrabban kerül terítékre. Természetes módon az áremelkedés a keresleti oldalt is bizonytalanná teszi, különösen úgy, hogy év végéig további áremelkedést valószínűsítenek az ágazat szakértői.

Azonban mindezek ellenére távolról sem szabad temetni az építőipart az elemző szerint, mert kicsit hosszabb távot vizsgálva a jelenlegi adatok még mindig pozitívnak mondhatók. A májusi cégalapítási érték 22 százalékkal magasabb, mint a 2020-as havi átlag, ami szintén erősebb év volt a korábbiaknál. A termelési számok is csak a 2020 eleji és a 2019 éves adatokhoz képest vannak elmaradásban, az azt megelőző évekhez képest pozitív a helyzet.

Az többi céginformációs mutatót nézve is vegyes az ágazat helyzete. A megszüntetésre irányuló eljárások között a végelszámolások aránya csaknem hároméves mélyponton van, májusban csupán 35 ilyet tettek közzé. Ezzel szemben a májusi százharminc felszámolási eljárás indítása az elmúlt hat év legmagasabb értéke (ha nem vesszük figyelembe az ennél is magasabb áprilisit). Ez azt jelzi, hogy egyre több a kifizetetlen számla az ágazatban és a hitelezők türelme fogyatkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.