Egyre vonzóbbá válik az agrárpálya

Az elmúlt időszak ráirányította a figyelmet a mezőgazdaság és az élelmiszer fontosságára. Ezt mutatja a tavalyihoz képest jelentősen megugró érdeklődés a szeptemberben induló felső- és középfokú agrárképzések iránt. Az agrárterületeken a felsőfokú képzéseknél jelentős intézményi átalakulás kezdődött, létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A szakképzésben pedig tavaly óta a duális képzési rendszer nyújt versenyképes szaktudást.

Nagy Kristóf
2021. 08. 16. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszak érzékelhetően felértékelte a mezőgazdaság és az egészséges élelmiszerek jelentőségét, amelyet jól mutat a szeptemberben induló képzésekre jelentkezők számának növekedése is – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Agrárminisztérium. Országosan összesen mintegy tizenegy százalékkal többen jelentkeztek felsőoktatási képzésre tavalyhoz képest. Ennél nagyobb arányban nőtt az érdeklődés az agrárium területén meghirdetett szakokra.

Az agrár-felsőoktatásban a megújult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE) szeptembertől közel negyedével több hallgató kezdheti meg tanulmányait: az intézmény gödöllői, budai, keszthelyi, kaposvári és gyöngyösi campusain induló képzésekre összesen több mint 3200-an nyertek felvételt. A statisztikák szerint a MATE gödöllői Szent István Campusára 1011 fő, a budai campusra 1023 fő, a kaposvári campusra 603 fő, a keszthelyi Georgikon Campusra 312 fő, a gyöngyösi Károly Róbert Campusra pedig 295 fő érte el a felvételhez szükséges ponthatárt. 

A MATE-n a legtöbb új hallgató az államilag támogatott, nappali képzésben meghirdetett tájrendező és kertépítő mérnöki, valamint az évek óta népszerű élelmiszermérnöki alapszakokra jutott be. Kiemelt érdeklődés volt a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzése iránt is. 

Az Agrárminisztérium kiemelte: a MATE-ra felvételt nyert hallgatók részesei lesznek az idén februártól megújult intézményi keretek közt működő egyetem további fejlődésének. A MATE egyik legfontosabb célja ugyanis az, hogy a hallgatóknak a lehető legmodernebb infrastruktúrát nyújtsa, piacképes gyakorlati tudás elsajátításával kielégítve a XXI. századi igényeket. 

Szintén közel negyedével – 22 százalékkal – többen jelentkeztek a Széchenyi István Egyetem képzéseire is. Kiemelkedő, hogy az egyetem Mosonmagyaróváron működő mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi karának szeptemberben kezdődő képzéseire 61 százalékkal több hallgató jutott be, mint tavaly.

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is az élelmiszermérnök-alapképzési szak a legnépszerűbb. Nagy érdeklődés mutatkozott a leendő hallgatók részéről a hagyományos ötéves agrármérnökképzés iránt is, amely 2021-ben először levelező tagozaton is elindulhat.

Nemcsak a felsőoktatásban, de az agrárium területein indított szakképzésekben is jelentősen, több mint tíz százalékkal nőtt a jelentkezés 2020-hoz képest. Az Agrárminisztérium arra emlékeztetett, hogy már a 2020-as tanévtől a megújult agrárszakképzési rendszerben tanulhatnak a fiatalok. A versenyképes tudás megszerzése érdekében 2020 júliusától öt Agrárszakképzési Centrum kezdte meg működését. Ezek a központok országszerte összesen 58 helyszínen 56 agrárszakképző iskolát működtetnek. Az intézményekben tavaly összesen 17,5 ezer diák tanult. 

A tárca tapasztalatai szerint 

egyre nagyobb az érdeklődés a középfokú technikusképzések, ezen belül a mezőgazdasági technikusi és a mezőgazdasági gépésztechnikusi képzések iránt. A 2021/22-es tanévben az augusztusi adatok alapján várhatóan 4326 új tanuló kezdi meg tanulmányait.

A szakképzésbe jelentkezők körében idén a mezőgazdasági és erdészeti ágazat a legnépszerűbb. Ezekre a tavalyihoz képest 14 százalékkal több fiatalt vettek fel. A környezetvédelem és vízügy területein pedig 44 százalékkal többen kezdhetik meg tanulmányaikat. A minisztérium megjegyezte, hogy 

a szakképzés átalakítása a versenyképes munkaerő képzését szolgálja. A speciális szakmai ismereteket ugyanis a duális gyakorlati képzésben az ágazati alaptudással lehet hatékonyan elsajátítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.