Mérföldkőhöz érkezett a pesti tőzsde, 50 ezer pont felett a BUX

Története során először érte el az ötvenezer pontos szintet a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. Ez a kezdet óta eltelt három évtized alatt ötvenszeres növekedést jelent, ami igen szép teljesítmény hosszú távon is.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 07. 11:54
null
Budapest, 2017. mrcius 31. A Budapesti rtktzsde pletrsze a fvros V. kerletben, a Szabadsg tri Bank Centerben. MTVA/Bizomnyosi: Jszai Csaba *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot ksztje kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét utolsó két kereskedési napján a Budapesti Értéktőzsde fő indexe, a BUX átlépte az ötvenezer pontos értéket, majd pénteken a napot is rekordszint fölött zárta. Az ilyen kerek számoknál érdemes értékelni a tőzsde teljesítményét, ami most mind az elmúlt egy évet, mind a hosszabb időtávot tekintve igen szépen alakult.

Ha egy tőzsdeindex történelmi csúcsra emelkedik, az mindig nagyon jó hír az adott tőzsde, és rendszerint a mögötte álló gazdaság számára is, mivel ilyen esemény nemigen tud létrejönni, ha a tőzsdei cégek és általában a gazdaság nem teljesít jól. Most pedig az eddigi negyedéves jelentések alapján is látszik, hogy 

jól teljesítettek a tőzsdei társaságok.

Az index tavaly tavasszal, a járvány kezdetekor kitört világméretű tőzsdei összeomláskor harmincezer pont alatt is járt, pár hónapos oldalazás után azonban ősztől meredek emelkedésbe kezdett. Ennek üteme év elején ugyan lassulni kezdett, ám az index nemrég átlépte a korábbi 46 ezer pontos csúcsot, most pedig elérte a kerek ötvenezres számot.

A mostani emelkedésben a három legnagyobb vezető részvénynek egyaránt szerepe van: a Mol másfél éve nem látott magasságba emelkedett, az OTP pedig néhány hete került történelmi csúcsra, miközben a Richter a jó negyedéves eredmény hatására ugrott meg az elmúlt napokban, és megközelítette az év korábbi részében elért történelmi csúcsát.

A kedvező tőzsdei folyamat nem csak nálunk zajlik: az amerikai indexek lassan egy éve szakadatlanul döntik új csúcsaikat, ez leginkább az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által az eszközvásárlási program révén a piacra bocsátott óriási összegű pénznek köszönhető. Idén az európai piacok is csatlakoztak a folyamathoz: a fontosabb piacok közül 

a német és a francia tőzsdék mértékadó indexei kerültek mindenkori legmagasabb értékükre.

A BUX teljesítménye hosszú távon is impozáns: kezdeti értéke a tőzsde 1990-es megnyitása után fél évvel ezer ponton állt. Ezt követően volt olyan időszak is, amikor ennél lejjebb, nyolcszáz pont körül is járt az index, majd 1996-ban indult egy rendkívül meredek emelkedés, amikor a volt keleti blokk országainak a tőzsdéit felkapták a nemzetközi befektetők. Ezt követően természetesen voltak nagy fellendülések és nagy visszaesések is, ahogy a tőzsdéken ez természetes: a tízezer pontos szintet az ezredfordulón sikerült elérni. 2007-ben már harmincezer pont is volt a BUX, majd a 2008-as világválság idején visszaesett a harmadára. 

Az ezt követő emelkedő trendben, amely máig is tart, csak rövid visszaesések és stagnálások voltak, majd 2016-tól valósággal szárnyalni kezdtek a részvényárak. A hosszú távú teljesítmény igen szép: harminc év alatt ötvenszeres emelkedés a pesti tőzsdeindex szintjén, miközben a részvények között akad olyan, amely ennél is nagyobb mértékben emelkedett. A BÉT így egyértelműen sikeres bő három évtizedet tudhat maga mögött, miközben a cégek teljesítményén látszik, hogy 

sikerült a járvány hatásait teljes mértékben maguk mögött hagyni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.