Elérhetik év végére a kitűzött célt

A járványhelyzet utáni kiigazítást meghaladó mértékben növekedhet az idén az építőipar. A kormányzat annak érdekében, hogy az ágazat képes legyen eleget tenni a növekvő megrendelői igényeknek, továbbra is kis- és középvállalkozások százait támogatja.

Pintér
2021. 12. 15. 9:01
null
20210623 budapest corvin negyed epitkezes cordia beruhazas havran zoltan magyar nemezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járványhelyzetnek betudható tavalyi visszaesés kiigazításán túli növekedés jelezhető előre az építőiparban 2021-re – mondta a Központi Statisztikai Hivatal friss adatait értékelve Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, 2010 átlagához képest az ágazat termelése több mint 70 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban. Októberben 14,5 százalékkal, az év első tíz hónapjában 11 százalékkal múlta felül az építőipari termelés mértéke az egy évvel korábbit. A KSH szerda reggel közzétett gyorsjelentése szerint októberben a megkötött új szerződések mértéke ugyan csaknem négy százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ám az építőipari vállalkozások hóvégi szerződésállománya így is majdnem hét százalékkal meghaladta a 2020. október végit.

– A kormány kiemelt ágazatként kezeli az építésgazdaságot, amely nagyban előmozdítja a gazdasági növekedést. A családok otthonteremtéséhez nélkülözhetetlen szektorban a vírusválság ellenére is élenjáró mértékben nőtt a foglalkoztatás – közölte Schanda Tamás, aki felhívta a figyelmet, hogy a kormányzat az Építő támogatási programsorozattal segíti az ágazatot, hogy a cégek képesek legyenek eleget tenni a növekvő megrendelői igényeknek. Az eddigi öt kiírás keretében csaknem félezer hazai kis- és középvállalkozás kapott összesen több mint 33 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.

A következő két évre rendelkezésre álló további 24 milliárd forintos keretösszeg új elemként az iparági duális képzés megerősítésére és az ágazati digitalizáció felgyorsítására is fordítható.

– Az építkezések a vírus okozta keresletcsökkenés után újraindultak, a kereslet tartósan magasan alakult. A termelési volument ezért most inkább a kínálat határozza meg, vagyis az, hogy mennyire áll rendelkezésre a szükséges szakemberállomány és építőanyag – kommentálta az adatokat Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint

a magas kereslet és az egyes termékekből jellemző hiány miatt ugyanakkor az ágazat termelői árai folyamatosan mennek felfelé, ami később a kereslet mérséklődését eredményezheti.

– A kormányzati beruházások visszafogása mérsékelheti a rendelésállományt, míg az új uniós költségvetési ciklus beindulása serkentheti azt. Így összességében a rendelésállomány tartósan magas szinten maradhat, ezzel együtt pedig az ágazat termelése is – fejtette ki, hozzátéve, hogy az építőipar hozzájárulása a gazdasági növekedéshez a mai adat alapján a negyedik negyedévben is pozitív lehet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a szervezet ünnepi évzáró közgyűlésén arról beszélt, hogy az idén az ágazat teljesítménye elérheti az 5000 milliárd forintot. Ettől nincs messze a szektor, hiszen

az év első tíz hónapjában a termelés már jócskán meghaladta a 4000 milliárd forintot.

Borítókép: lakásépítések a Corvin-negyedben. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.