A gázpénzzel fenyeget Kijev

Az európai gázért járó pénzt visszatartaná a Naftogaz Moszkvától, amíg az orosz csapatok Ukrajnában vannak.

2022. 03. 16. 5:45
Naftogaz Office
UKRAINE-NAFTOGAZ Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz gáz Európába szállítását folytatni kell, de az azért fizetett összegeket letéti számlán kell tartani, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök ki nem vonja csapatait Ukrajnából – így nyilatkozott a Naftogaz ukrán állami vállalat vezérigazgatója a Reutersnek. Jurij Vitrenko a földgázért fizetett díjak túszul ejtésének lehetősége mellett elmondta azt is, hogy szerinte az Északi Áramlat 1 gázvezetéken való szállítását is le kellene állítania Európának, növelve ezzel az ukrán útvonal jelentőségét és komolyabb nyomást gyakorolva Moszkvára.

Az ilyen fenyegetőzés a 2009-es gázválsághoz hasonlót okozhat – hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője. Felidézte, hogy a 13 évvel ezelőtti januárban, 1. és 19. között a Gazprom és a Naftogaz közötti elszámolási vita miatt Oroszország korlátozta, majd szüneteltette a szállításokat az ukrán gázfolyosón.

Emiatt Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában korlátozni kellett az ipari termelést, Boszniában, Bulgáriában és Szerbiában pedig a lakossági ellátást is.

A konfliktusnak miniszerelnöki tárgyalás és megegyezés vetett véget.

A jelen helyzet viszont sok tényezőben eltér a 2009-es gázválságot kiváltó környezettől. A legfontosabb, hogy Magyarország pozíciója kedvezőbb: míg annak idején a hazánkba érkező földgáz jelentős része Ukrajnából érkezett, a tavaly nyáron megkötött hosszú távú szerződés fő beszerzési útvonala déli irányú – hangsúlyozta a szakértő.

Ám hozzátette azt is, hogy egy elszámolási vitának most sokkal súlyosabb következményei lennének az Európai Unióra nézve, mint 2009-ben, tekintettel arra, hogy április 1-jén el kell kezdeni a betárolást egy olyan helyzetben, amikor a kontinens gáztárolói rendkívül alacsony szinten vannak. Emellett a magas gázárak miatt már most több nagy iparvállalat a termelés korlátozására kényszerül. Ha pedig mindezek miatt súlyos szituációba kerülne Európa gazdasága, nem is lenne képes Ukrajnát támogatni.

Borítókép: A Naftogaz vezére szerint Európának az Északi Áramlat 1 vezetéken is le kellene állítania a földgáz szállítását (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.