Óriási a forgalom a határ menti boltokban

Egy emberként mozdult meg az ország az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére. Ez koncentráltan mutatkozik meg a kiskereskedelemben.

2022. 03. 02. 5:52
Fotó: HAVRAN ZOLTÁN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jelentősen megemelkedett az értékesítési forgalom a napi fogyasztási cikkeket, friss vagy tartós élelmiszereket, higiéniai termékeket kínáló üzletekben, immár az egész országban. Folyamatosan érkeznek egyrészt az ukrán ajkú vásárlók, másrészt az adománygyűjtő honfitársak és szervezetek – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a kisebb-nagyobb önálló üzleteket és a multinacionális áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. 

Vámos György kifejtette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, a határ menti, kisebb településeken már a menekültek megindulását követően érezhetően megugrott a vásárlások volumene. 

– Mostanra az egész országban, a kisebb településeken is, de különösen a nagyobb városokban jelentős a bolti forgalomnövekedés, amit egyértelműen a háborús helyzet idézett elő 

– jelezte lapunknak a főtitkár.

Mint mondta, jelentős az Ukrajnából érkezett vásárlók aránya, akik jellemzően nők, gyermekekkel és háziállatokkal érkező családanyák, nagyszülők, idősebb polgárok – ők mielőbb szerettek volna átjutni a biztonságos magyar oldalra, nem vesztegették az időt. Vámos György szerint 

a boltokban megfigyelhető az ország összefogása, mivel a legtöbben a kiskereskedelmi egységekben szerzik be a menekülteknek szánt adományokat.

– Konkrét számokat vagy terméklistát egyelőre nehéz mondani a napok óta fokozódó forgalomnövekedésről, de a segélyezésre szánt árucikkek köre igen széles – fűzte hozzá.

Megugrott a boltok forgalma   Fotó: Teknős Miklós

Szavai szerint első körben a friss, azonnal elfogyasztható élelmiszerek, készételek forgalma nőtt meg, de napok óta hatalmas mennyiségben fogynak a pékáruk, csomagolt felvágottak, édességek, gyümölcslevek, ásványvizek, amelyek útközben vagy egy-két napig még megfelelő, könnyű ellátást jelenthetnek – például amíg az érintettek az utazási szándékuk szerint eljutnak a következő állomásra vagy amíg el tudnak helyezkedni a befogadó szálláshelyeken. Ugyanígy jelentősek az eladások tartós élelmiszerből és higiéniai-egészségügyi termékekből. 

– Rengeteg gyermek érkezett, ezért sok pelenka, kéztörlő, hintőpor, fürdető fogy. A járványügyi védekezéshez szükséges eszközök, maszkok, kézfertőtlenítők, kézmosók is nagy mennyiségben kerülnek a menekültekhez – jelezte a főtitkár, kiemelve, hogy 

az üzletekben a karitatív céllal érkezett vásárlók aránya is számottevő, ma már nem csak a határon mentén, ahol ugyanakkor a leginkább koncentrált az értékesítés.

– Hogy ne kelljen nagyon messziről szállítani, jellemző, hogy a segíteni érkező országos vagy megyei karitatív szervezetek, intézmények, egyházak, mindenfajta támogató, segélyező egyesület, illetve a helyi önkormányzatok is főként a határ közeli üzletekben vásárolják meg az adományozott termékeket – fogalmazott, hangsúlyozva, a hét legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi cég – az Auchan, az Aldi, a Lidl, a Spar, a Tesco, a Metro és a Penny – közvetlenül is kiveszi a részét a karitatív munkából. 

A láncok teljesítik a karitatív szervezetek támogatásra vonatkozó igényeit Fotó: Földi Imre

– A láncok rögtön teljesítik a támogatók kéréseit, és természetesen ingyen adják át az igényelt termékeket, de emellett a kijelölt segélypontokra is folyamatosan szállítanak – jelezte. Emellett más szektorokból a nagyobb vállalatok olyan bolti kuponokat szereznek be és juttatnak el a rászorulóknak, amelyeket később lehet beváltani a szükséges termékekre.

– A megnövekedett forgalom várhatóan kitart az elkövetkező időkben. Azt látjuk, hogy 

az országban minden korábbinál szélesebb az összefogás, a szervezeteken túl rengeteg magánszemély is segít, hogy valamilyen módon támogassa az otthonukat elhagyni kényszerülő embereket

– jegyezte meg Vámos György.

Borítókép: Magánszemélyek is főként a helyi üzletekben szerzik be az adománynak szánt élelmiszert (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.