Ismét új kihívások előtt állnak a munkavállalók

A koronavírus-járvány alábbhagyott ugyan, de a hatásai továbbra is velünk vannak. Ezek közé tartozik a munka világának gyökeres átalakulása, amelyet az általánossá váló otthoni munkavégzés tett a legszembetűnőbbé. A következő időszakban a zöld- és digitális gazdasági átállás formálja a munkavállalók és a munkaadók mindennapjait. Előtérbe kerül a dolgozók lelkiállapota, és az egyik legfontosabb szemponttá válik, hogy elkerülhető legyen a stressz, a kiégés és az ezek következtében kialakuló betegségek.

Nagy Kristóf
2022. 05. 15. 6:55
null
2019.10.15. NAV központi ügyfélszolgálat, Vaskapu utca. Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szemléletet követel a munkavállalóktól és a munkaadóktól a koronavírus-járványt követő átalakulás: felértékelődnek a korábban kevésbé figyelembe vett szempontok, például a munkavállalók lelkiállapota és a munkavégzésük közérzetükre gyakorolt hatásai. A gazdaság zöld- és digitális átállásával párhuzamosan 

az egyik legfontosabb termelékenységi szempont lesz, hogy az alkalmazottak stresszesen, kiégve végzik munkájukat alacsony intenzitással, vagy elégedettek, így hatékonyabban, hosszabb távon egészségesen.

A munkavállalók többségének hirtelen gyökeres változásokkal, sokszor komoly megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie már a koronavírus-járvány 2020-as megjelenését követően. A vírus okozta megbetegedések, az elszigeteltség és a hosszú ideig tartó bizonytalanság a legtöbb munkavállalót megviselte, ráadásul sokan az állásukat is elveszítették.

A járvány önmagában óriási átalakulást hozott. A változások közül a leg­gyakrabban emlegetett otthoni munkavégzés elterjedése mára az álláshely megpályázásának alapfeltételévé vált, miközben 

rövid idő alatt lett elavult a járvány előtti munkahelyi környezet, valamint egyre kevésbé hatékonyak a hosszú éveken át bejáratott, munkavégzéssel összefüggő gyakorlatok, szabályok is. 

Ismét megjelent, sőt egyes ágazatokban a 2019-eshez képest súlyosbodott a munkaerőhiány, míg a korábbinál jóval többen tervezik elhelyezkedésüket másik munkahelyen vagy akár egy teljesen új szakmában – állapította meg átfogó, a munkavállalók helyzetét bemutató elemzésében a Eurofound.

Az intézet arra figyelmeztetett, hogy a munka világát érintő változások a járvány csillapodását követően is folytatódnak. A rohamosan terjedő automatizáció és a megváltozott kereslet miatt a munkavállalók egyre inkább a szolgáltatásokban vállalnak munkát, míg a termelésben csökkenhet a létszám. Ez a változás pedig teljesen új szemléletet követel meg a munkaadóktól, és új helyzetet teremt a dolgozóknak.

A munkavállalókra nehezedő pszichológiai nyomásra ezért a korábbinál sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani. A dolgozók kitettségét növeli, hogy a szolgáltatások szinte minden területén emberekkel kell foglalkozniuk, beleértve az időseket, a betegeket vagy a problémás ügyfeleket. A stresszt és a kiégést fokozzák a rossz élmények, másrészt a rossz lelkiállapothoz hozzájárul a tartós és monoton otthoni munkavégzés is.

Az európai országok munkaerőpiacai mára többségükben kiheverték a koronavírus-járvány okozta sokkot. A járvány 2020. márciusi megjelenését követően a legtöbb tagállam jelentős összegekből támogatta a munkahelyek megőrzését – összegzett a Eurofound. 

Míg Magyarországon már a járvány előttinél is többen dolgoznak, addig a dél-euró­pai országokban tovább nőtt a régóta magas munkanélküliség. A nyugat-európai országokban a nem teljes állásban dolgozók többsége elvesztette állását, és felszínre került a legkiszolgáltatottabbak hiányos szociális védelme is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: VG/Móricz Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.