Nem csak a Netflix gyengül

A korábban a szinte vég nélkül emelkedő, már-már lufinak tűnő részvényárfolyamokat produkáló kedvenc tőzsdei szektorok egymás után eresztenek le. Ennek egyik jó példája, hogy a Netflixtől felhasználókat elhódító konkurensek papírjai is gyengülnek.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 31. 7:40
Woman Holding a touch pad and switching channels on France Netflix HomePage. with TV set on background.
Woman Holding a touch pad and switching channels on France Netflix HomePage. with TV set on background. Fotó: Morad HEGUI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából tíz éve, hogy a 2009 eleje óta tartó tőzsdei emelkedő trendben kialakultak a kedvenc, vezető szektorok, amelyek azóta tartósan felülteljesítettek a részvénypiac egészéhez képest. A szélessávú internetezéshez kapcsolódóan immár lehetővé vált a bárki által feltölthető és megnézhető videók mellett a szerzői jogokkal rendelkező, korábban csak tévében, moziban vagy DVD-n megtekinthető filmek, sorozatok online megtekintése korlátlanul, havonta egy-két mozijegy áráért. 

A szektorban a Netflix volt az úttörő, első helyét igen sokáig meg is tartotta, és részvényárfolyama tavaly őszre olyan magasra emelkedett, hogy maga a cég már 300 milliárd dollárt ért. Időközben a Disney is felzárkózott, és bár a cégnek csak egy tevékenysége a sok közül a streamingszolgáltatás, a cég összértéke 290 milliárd dollár lett. A piacvezető Netflix árfolyama végül csökkenni kezdett, majd idén a folyamat felgyorsult, és eddig 

értékének kétharmadát vesztette el.

Az első negyedéves eredmény megjelenése után úgy tűnt, hogy ennek oka a cég növekedésének megtorpanása, az ügyfélállomány stagnálása. Ugyanakkor a járvány idején erre már számítottak az elemzők, hisz akkor jelentős volt az előre hozott fogyasztás, vagyis sokan előfizettek a szolgáltatásra azok közül, akik még csak tervezgették ezt, és később hozták volna meg a döntést. Egyúttal a konkurencia is felfutott, de most a szektor összes cégének gyengélkedik a részvénye. A Disney év eleje óta harminc százalékot veszített értéből, az HBO-t üzemeltető Warner Bros. Discovery papírja pedig húsz százalékot esett azóta, hogy áprilisban a Warner Media és a Discovery összeolvadásából létrejött cég papírjaival kereskedni lehet.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a viszonylag új iparág konszolidációja zajlik az új szektorokat kezdetben általában jellemző eufória múlásával. A befektetők most megpróbálják beárazni, hogy az immár egészséges versenyben, amikor az ügyfelekért küzdelem zajlik, 

az egyes cégek milyen fenntartható nyereséget tudnak kihozni a streamingszolgáltatásból. 

Természetesen más a helyzet a Netflixnél, amelynek ez a kizárólagos tevékenysége, és más a régebbi médiacégeknél, melyek a technika fejlődéséhez és az igényekhez alkalmazkodva egyéb tevékenységeik mellett felfuttatják az üzletágat, így a Netflix esetében nagyobbak is az áringadozások.

Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jegybanki eszközvásárlási programok erősen felhajtották általában is a részvényárfolyamokat, de most kivezették őket, így óhatatlanul lezajlott egy erős korrekció, különösen a felkapott szektorok papírjaiban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Morad Hegui)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.