időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

Nem csak a Netflix gyengül

Fellegi Tamás Péter
2022.05.31. 07:40 2022.05.31. 07:45
Nem csak a Netflix gyengül

A korábban a szinte vég nélkül emelkedő, már-már lufinak tűnő részvényárfolyamokat produkáló kedvenc tőzsdei szektorok egymás után eresztenek le. Ennek egyik jó példája, hogy a Netflixtől felhasználókat elhódító konkurensek papírjai is gyengülnek.

Nagyjából tíz éve, hogy a 2009 eleje óta tartó tőzsdei emelkedő trendben kialakultak a kedvenc, vezető szektorok, amelyek azóta tartósan felülteljesítettek a részvénypiac egészéhez képest. A szélessávú internetezéshez kapcsolódóan immár lehetővé vált a bárki által feltölthető és megnézhető videók mellett a szerzői jogokkal rendelkező, korábban csak tévében, moziban vagy DVD-n megtekinthető filmek, sorozatok online megtekintése korlátlanul, havonta egy-két mozijegy áráért. 

A szektorban a Netflix volt az úttörő, első helyét igen sokáig meg is tartotta, és részvényárfolyama tavaly őszre olyan magasra emelkedett, hogy maga a cég már 300 milliárd dollárt ért. Időközben a Disney is felzárkózott, és bár a cégnek csak egy tevékenysége a sok közül a streamingszolgáltatás, a cég összértéke 290 milliárd dollár lett. A piacvezető Netflix árfolyama végül csökkenni kezdett, majd idén a folyamat felgyorsult, és eddig 

értékének kétharmadát vesztette el.

Az első negyedéves eredmény megjelenése után úgy tűnt, hogy ennek oka a cég növekedésének megtorpanása, az ügyfélállomány stagnálása. Ugyanakkor a járvány idején erre már számítottak az elemzők, hisz akkor jelentős volt az előre hozott fogyasztás, vagyis sokan előfizettek a szolgáltatásra azok közül, akik még csak tervezgették ezt, és később hozták volna meg a döntést. Egyúttal a konkurencia is felfutott, de most a szektor összes cégének gyengélkedik a részvénye. A Disney év eleje óta harminc százalékot veszített értéből, az HBO-t üzemeltető Warner Bros. Discovery papírja pedig húsz százalékot esett azóta, hogy áprilisban a Warner Media és a Discovery összeolvadásából létrejött cég papírjaival kereskedni lehet.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a viszonylag új iparág konszolidációja zajlik az új szektorokat kezdetben általában jellemző eufória múlásával. A befektetők most megpróbálják beárazni, hogy az immár egészséges versenyben, amikor az ügyfelekért küzdelem zajlik, 

az egyes cégek milyen fenntartható nyereséget tudnak kihozni a streamingszolgáltatásból. 

Természetesen más a helyzet a Netflixnél, amelynek ez a kizárólagos tevékenysége, és más a régebbi médiacégeknél, melyek a technika fejlődéséhez és az igényekhez alkalmazkodva egyéb tevékenységeik mellett felfuttatják az üzletágat, így a Netflix esetében nagyobbak is az áringadozások.

Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jegybanki eszközvásárlási programok erősen felhajtották általában is a részvényárfolyamokat, de most kivezették őket, így óhatatlanul lezajlott egy erős korrekció, különösen a felkapott szektorok papírjaiban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Morad Hegui)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.