időjárás 27°C Ottó 2022. július 2.
logo
Brüsszel bemutatta, hogyan kell „szabályosan fizetni rubelben” a Gazpromnak

Teljesítik az európai cégek a földgázvásárlás új feltételeit

Nagy Kristóf
2022.05.17. 20:47
Teljesítik az európai cégek a földgázvásárlás új feltételeit

Brüsszel megtiltotta, hogy Moszkva elvárása szerint rubelben fizessenek az orosz földgázért az uniós beszerzők. Ha a szerződés szerint továbbra is euróban vagy dollárban fizetnek a vevők a gázszállítmányokért, a vételár rendezését követően nyilatkozatot kell tenniük a szerződéses teljesítésről. A nyilatkozattétel után a Gazprombank az eurószámlára érkező befizetést a szintén a vevő által nyitott rubelszámlán keresztül már rubelben folyósítja a Gazpromnak.

Mindössze egy nyilatkozatot kell tenniük azoknak az európai energiavállalatoknak, amelyek továbbra is Oroszországtól vásárolják a földgázt. Így eleget tesznek Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén hozott rendeletének, amely kimondja: áprilistól rubelben kell kifizetniük az európai vevőknek a Gazprom földgázszállítmányait. 

Brüsszel erre reagálva bejelentette, amelyik tagállam vállalja, hogy rubelben fizet, megsérti a Moszkva ellen meghozott szankciókat. Magyarországot akkor kötelezettségszegési eljárással fenyegette az Európai Bizottság, mivel Orbán Viktor miniszterelnök áprilisban arról beszélt, hogy ha az oroszok rubelben kérik a számla rendezését, akkor rubelben fizet.

Brüsszel ugyanakkor iránymutatást tett közzé arról, hogyan lehet megkerülni a saját szankcióit. A fizetési folyamat során a vevő továbbra is az érvényes szerződés szerinti devizában fizet a földgázért, elsősorban euróban vagy dollárban. A vételárat a Gazprom leánybankjánál, a Gazprombanknál nyitott számlára utalja. 

Az európai beszerzőknek kétféle számlát kell nyitniuk: egy euróban vagy dollárban vezetett számlát, valamint egy rubelszámlát. Az euróról rubelre váltás szembemenne az uniós büntetőintézkedésekkel. Ezért a vevőknek nyilatkozniuk kell az eurós fizetés teljesítésekor arról, hogy a szerződéses feltételek teljesültek, további teendője a vevőnek nincs. 

Ezt követően a Gazprombank váltja át rubelre a kifizetett összeget, és vezeti át a szintén ott vezetett rubelszámlára. Brüsszel úgy látja, az már nem érinti az uniós szankciókat, ha egy orosz bank az általa vezetett számlák közötti tranzakciót végez, például eurót vált rubelre. 

Az Európai Bizottság ugyanakkor nem tesz említést iránymutatásában arról, hogy a rubelszámla megnyitása sérti-e az uniós szankciókat. Ezt a kiskaput kihasználva továbbra is zavartalan a Moszkvával folytatott földgázkereskedelem. Lengyelország és Bulgária ugyanakkor nem vállalták a rubelben fizetést, emiatt Oroszország áprilisban megszüntette a gázszállítást a két uniós tagállamba. 

Korábban szóba került, hogy az uniós büntetőintézkedéseknek ki kellene terjedniük az energiahordozókra, beleértve a földgázt. Mára ugyanakkor lekerült a napirendről a földgázimport korlátozása, mivel más forrásból rövid idő alatt lehetetlen pótolni az orosz energiahordozót.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.