Bőségesen megtelt a vásárlói kosár húsvét idején

A magasabb béreknek és a kormány egyszeri támogatásainak következtében megerősödött vásárlóerő, illetve a húsvéthatás jelentkezett a boltok értékesítésében.

2022. 06. 03. 10:10
null
20200416 Budapest A CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején. A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megugrott áprilisban a kiskereskedelmi üzletek értékesítése a magasabb bérek és a kormány nyugdíjasoknak, családoknak, munkavállalóknak juttatott egyszeri támogatásai következtében megerősödött vásárlóerő, illetve a húsvéthatás miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölte a várakozásokat is meghaladó mértékben bővült áprilisi értékesítési adatokat. 

Eszerint a negyedik hónapban 

az eladott áruk mennyisége (volumene) a boltokban összesen 15,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért forgalmat. 

Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,1 százalékkal, az iparcikk üzletekben 15,4 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. 

Az élelmiszerboltokban a Szép-kártyák felhasználhatósága és az alaptermékekre érvényes árstop is ösztönözte a forgalmat.

Az iparcikkek, tartós eszközök, használati tárgyak kereskedelmén belül látványos volt a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 67 százalékos eladási volumene, míg a használtcikk-üzletekben 51, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-boltokban 29, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben, továbbá a bútor-, műszakicikk-kereskedésekben egyaránt 14 százalékkal volt több az eladott termék tavaly áprilishoz képest. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1,5 százalékkal nőttek.

Eközben a statisztikai hivatal mérése szerint 

a járvány alatt felfutott online áruházakban 4,2 százalékkal csökkent a volumen, ami azt mutatja, hogy a járvány elmúlásával, tavasz közepén az emberek inkább visszatértek a hagyományos üzletekbe.Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1373 milliárd forintot ért el húsvét havában. 

Összesítve az első négy hónap eredményeit, a január–áprilisban mért forgalmi volumen 11,8 százalékkal volt magasabb a tavalyi hasonló időszakhoz képest, és minden árukörben növekedés volt. Eszerint az élelmiszerboltokban 2,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 16,4, a benzinkutakon 30 százalékkal nőtt az eladások volumenben mért értéke. 

Áprilisban folytatódott a kiskereskedelem szárnyalása, amikor a forgalom volumene a magas infláció ellenére is két számjegyű növekedést ért el 

– közölte lapunknak küldött elemzésében Regős Gábor.

A Századvég makrogazdasági üzletágvezetője rámutatott: a bővülésben szerepet játszhatott a jövedelmi helyzet javulása (béremelkedés, év eleji transzferek), illetve az, hogy míg a tavalyi bázisidőszakban erőteljes korlátozások érintették a gazdaságot, most ilyenek nem voltak érvényben. 

Az üzemanyag-forgalom növekedését továbbá befolyásolta a benzinturizmus is,valamint az, hogy 

áprilisban a fuvarozók egy része is inkább a benzinkutaknál tankolt és nem a számukra rendelkezésre álló, nem hatósági áras kútfejeknél

– jelezte Regős Gábor, aki szerint az élelmiszerek esetében nem kizárt, hogy a bővüléshez hozzájárult némi felhalmozás az élelmiszerhiánytól való félelem miatt. 

Az adatok alapján látható, hogy 

a fogyasztás a második negyedévben is a gazdasági növekedés fő hajtóereje lesz,

és egyelőre nem is látszik a volumenbővülésben érdemi lassulás, bár ez a benzinturizmus visszaszorulásával, illetve a koronavírushatás-bázisból való kikerülésével megváltozhat – állapította meg az elemző.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője kifejtette, hogy 

a kiskereskedelmi forgalom kiugró mértékű növekedését egyértelműen támogatták az szja-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a hathavi fegyverpénz mellett a kiemelkedő, 15 százlék feletti bérdinamika, valamint a foglalkoztatás gyors bővülése. 

Az üzemanyagokra és egyes élelmiszertermékekre bevezetett árkorlátozások pedig a határ menti forgalmat lendítették fel, ami májusban is támogatta a bővülést, azonban a külföldiek kedvezményes áron való tankolásának megszűnése júniusban visszaesést okozhat – mutatott rá. 

Megjegyezte, hogy az Ukrajnából érkező menekültek közvetlen vásárlásai, valamint a számukra vásárolt segélyek, támogatások szintén hozzájárulhattak a kiskereskedelem bővüléséhez.   

Előrejelzése szerint 

míg tavaly 3,5 százalékkal bővült a bolti forgalom, idén számos tényező következtében 10 százalék körüli növekedésre számítanak, 

bár a következő hónapokban az egyre magasabb bázis és egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt már fokozatosan lassulhat, de dinamikus maradhat a forgalom növekedése. 

Folytatódhat a külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása is, mivel a külföldi vendégek száma is fokozatosan élénkül. Ez amiatt lényeges, mert 

a járvány előtt a hazai bolti forgalom csaknem hét százalékát a külföldi vásárlók és a bevásárló turizmus adták, 

így a külföldiek visszatérése további lendületet adhat. A határ menti forgalmat a gyenge forint, az üzemanyagárak és egyes élelmiszerek árainak hazai befagyasztása is fellendítette – jegyezte meg Suppan Gergely.

 

Borítókép: A nyugdíjemelés is éreztette ösztönző hatását a vásárlóerőre (Fotó: Havran Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.