Nagy István: Stratégiai kérdéssé vált az önellátottság további növelése

„Az élelmezésbiztonság megerősítése és az önellátottság további növelése stratégiai kérdéssé vált. Az agrártárca minden intézkedésének alapvető célja az, hogy növelje a magyar élelmiszerek arányát a kereskedelmi láncok kínálatában” – nyilatkozta a Híradó.hu-nak Nagy István agrárminiszter, akivel többek között az élelmiszerválságról, a háború hatásairól is beszélgetett a lap.

Forrás: Hirado.hu2022. 06. 16. 8:28
null
20211214 budapest nagy istvan agrar miniszter havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrárminiszter a Híradó.hu kérdésére kifejtette, hogy a gazdák társadalmi megbecsültsége ma sokkal nagyobb, mint a koronavírus-járvány előtt volt, mindemellett egyik legfontosabb feladatának tartja az agrárium presztízsének további növelését.

A koronavírus után új kihívással találta szembe magát a mezőgazdaság, háború zajlik a közvetlen szomszédunkban. Számos elemző kész tényként kezeli a hamarosan betoppanó globális élelmiszerválságot. 

A Híradó.hu arról érdeklődött, hogy miként lehet áthidalni egy ilyen folyamatot és elérni, hogy minden magyar asztalán legyen élelmiszer a következő években is. 

Nagy István agrárminiszter így nyilatkozott:

„Magyarországon a lakosság élelmezése biztosított, az alapvető élelmiszerek döntő többségéből a hazai fogyasztás mellett évről évre jelentős exportárualap is képződik. Ezért hazánkban is inkább az élelmiszerek árának világszerte megfigyelhető emelkedése látható.”

Ugyanakkor az elmúlt két év eseményeinek tükrében az élelmezésbiztonság megerősítése és az önellátottság további növelése stratégiai kérdéssé vált. Ezért annak a példátlan nagyságú összegnek, amely a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt összesen 4265 milliárd forintot jelent vidékfejlesztésre, már javában megkezdődött a beforgatása a magyar gazdaságba. Olyan projekteket finanszírozunk, amelyek révén fejlődik az élelmiszeripar, modernizálódik a mezőgazdaság.

Hangsúlyozta:

„A kormány számára fontos, hogy az élelmiszerek elérhetők maradjanak a lakosság széles rétegei számára, és megőrizzük az életszínvonal emelkedésében elért eddigi eredményeinket.”

 Az agrárminiszter a Híradó.hu kérdésére elmondta, hogy a magyar gazdaság sikeres újraindítása által tudják támogatni a családokat és a nyugdíjasokat. 

A közelmúlt intézkedései közül kiemelte, hogy a gyermeket nevelő szülők visszakapták a jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Megemlítette a nyugdíjprémiumot, a minimálbér emelkedését, az élelmiszerárstopot, az üzemanyagárstopot, ami véleménye szerint mind a magyar családok védelmét szolgálja.

Hozzátette:

A gabonakivitelre bejelentési kötelezettséget vezettünk be, amivel biztosítjuk az állattenyésztők takarmányellátását, valamint a lakossági élelmiszerigényeket.

Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban, arra a kérdésre, hogy mit tesz az Európai Unió ebben a helyzetben, és hogyan segíti a tagállamokat, Nagy István ezt felelte: 

„Túlnyúló érdemi javaslat nem látott napvilágot. Mi úgy véljük, hogy fontos a fenntartható mezőgazdasági termelés és élelmiszerrendszer kialakítása, de a klíma- és környezetvédelmi célokat úgy kell elérni, hogy ne csökkenjen a mezőgazdaság versenyképessége és a termelés volumene.”

Az agrárminiszter kiemelte, hogy

„Meg kell találni tehát a megfelelő egyensúlyt a célok és jelenlegi szükségletek között, hiszen a korábbi nemzetközi elemzések jelentős európai termeléscsökkenést vetítettek előre a zöldmegállapodásban foglalt célok maradéktalan érvényesítése esetén.”

A teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.