időjárás -1°C Mária 2023. december 8.
logo
Nyomás alá kerülhetnek a közszolgáltató cégek

Béremelésre kényszerülhetnek az állami vállalatok

Nagy Kristóf
2022.08.05. 06:44 2022.08.09. 21:08
Béremelésre kényszerülhetnek az állami vállalatok

Nagyobb béremelést várnak az állami vállalatoknál, így az érvényben lévő bérmegállapodás felülvizsgálatát vagy soron kívüli bérrendezést sürgetnek a szakszervezetek. A tavaly nyáron megkötött, 2023-ig szóló bérmegállapodás összesen átlagosan 15 százalékos bruttó béremelést ír elő, ám a háborús infláció miatt ez már nem bizonyul elegendőnek – számolt be a VG.hu. Újabb keresetrendezésre azonban egyelőre nem mutatkozik túl sok remény, noha a közszolgáltató cégeken is nagy a nyomás.

Elkerülhetetlenné vált az állami közszolgáltató cégeknél a 2021 nyarán megkötött, három évre szóló bérmegállapodás felülvizsgálata annak érdekében, hogy a munkavállalóknak ne okozzon reálkereset-visszaesést a háborús infláció – írta a VG.hu

A postánál, a vasútnál, a Volánnál, valamint a közműszektorban a szakszervezetek többsége már jelezte a munkáltatónak a problémát, ám előrelépés egyelőre nem történt.

Mindent átír a háborús infláció

A bérmegállapodásban foglaltakon felül további keresetemelést tesz szükségessé a fogyasztói árak jókora emelkedése és a rezsiköltségek várható növekedése. 

Ellenkező esetben a legfontosabb közszolgáltatásokat működtető állami cégeknél visszaesik a dolgozók bérének vásárlóereje, ami elvándorláshoz vezethet, végezetül pedig az alapvető szolgáltatások ellátása kerülne veszélybe

– hangsúlyozta a VG.hu megkeresésére Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Arra emlékeztetett, hogy a munkavállalók egyre jobban megérzik az árak emelkedését, elsősorban az élelmiszerre fordított kiadások megugrása miatt. Ehhez hozzájön még sokaknál a rezsiköltségek tetemes emelkedése is. 

Mi lesz a bérmegállapodással?

A vasútnál, a Volánnál, a postánál és a közműágazatban tavaly nyáron állapodtak meg a szakszervezetek a munkáltatókkal arról, hogy három év alatt átlagosan 15 százalékkal emelik a dolgozók alapbérét. 

Palkovics Imre felidézte, eszerint az idei tíz százalékot követően 2023-ban mindössze öt százalékkal emelkednének a fizetések az érvényben lévő egyezség nyomán, miközben a drágulás immár bőven meghaladja a tíz százalékot.

Az érintett munkavállalók fogyasztói kosarának tetemes részét ráadásul az élelmiszerek adják, amelyek több mint húsz százalékkal drágábbak voltak idén júniusban, mint tavaly.

A három évre szóló bérmegállapodás felülvizsgálata mellett egyéb eszközökkel is kompenzálható az évtizedek óta nem tapasztalt mértékű áremelkedés. Palkovics Imre idesorolta a rendkívüli kompenzációs kifizetést, amely egyre jellemzőbbé válik a versenyszférában. Hozzátette: 

a legfontosabb cél az alapbérek emelése, de az egyszeri kifizetések, béren kívüli juttatások is segíthetnek abban, hogy a munkavállalók keresete megőrizze az értékét.

Kevés a mozgástér, de nagy a nyomás

Nemcsak a munkavállalókat, de a vállalkozásokat és az állami cégeket is nyomás alatt tartja az árak emelkedése. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy önerőből nem tudnak érdemi emelést végrehajtani az állami vállalatok. 

Az elszabaduló energia- és alapanyagárak egyébként is a költségek jókora megugrásával járnak, miközben a járvány miatt lecsökkentek a bevételek.

Nagy nyomást helyez az állami vállalatokra is a munkaerőhiány. Egyes becslések szerint mintegy tízezer betöltésre váró álláshely van a legnagyobb közszolgáltató vállalatoknál. 

A versenyszféra valós konkurenciát támaszt: ha az állami fizetések leszakadnak, megnő az elvándorlás esélye, veszélyeztetve az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő szolgáltatások biztonságos fenntartását.

A kormányfőhöz fordultak a mozdonyvezetők

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, valamint Lázár János és Palkovics László miniszterhez a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A képviselet szerint a MÁV nem tartotta be azt a megállapodást, amelyben a képviselet által meghirdetett sztrájk elkerülése érdekében kötelezettséget vállalt egyszeri, háromszázezer forint kifizetésére az érintett munkavállalóknak. A szakszervezet szerint a vasúttársaság ki akart bújni a kifizetés alól azzal, hogy összemosta a mozdonyvezetők pluszjuttatását a minden vasutasnak járó – decemberről júliusra előrehozott – lojalitási bónusz kifizetésével. A mozdonyvezetők túlnyomó többségét tömörítő érdekképviselet februárban hirdetett sztrájkot, mivel szerintük a tavalyi bérmegállapodás alapján végrehajtott béremelés elmaradt az inflációtól. A sztrájk végül elmaradt részben az ukrajnai események és az országgyűlési választások közelsége miatt. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.