Akár huszonháromezer forinttal is csökkenhet az otthonról dolgozók rezsije

Az energiaszámlák kifizetésében is segíthet a munkáltató, amennyiben a dolgozó tudja bizonyítani, hogy ez indokolt, ugyanis a havi minimálbér tíz százalékáig adómentesen költségtérítést biztosíthat azoknak, akik otthonról dolgoznak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 12. 15:27
null
Budapest, 2015. május 22. Bemutató a Hoffice (home+office, vagyis otthon+iroda) elnevezésû lakásban a dolgozz otthonról mozgalom népszerûsítéséért, Budapesten 2015. május 22-én. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köteles a munkáltató megtéríteni a munkaviszony teljesítésével felmerülő költségeket, amely az elrendelt otthoni munkavégzés miatt megnövekedett energiaszámlára is kiterjedhet – tájékoztattak a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda budapesti munkajogi szakértői. Mindez akkor lehetséges, 

ha a dolgozó igazolni tudja a költségek indokoltságát, ám az összefüggés bizonyítása nem egyszerű.

Beszámoltak arról is, hogy a távmunkavégzésről a munkaszerződésben vagy annak egy módosításában köteles megállapodni, illetve a költségtérítésről is külön meg kell egyezniük a feleknek. A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a munkáltató a havi minimálbér tíz százalékáig adómentesen költségtérítést biztosíthat a távmunkásnak. Ha a távmunkára szóló megállapodás nem tartalmaz konkrét összeget, hanem a minimálbér mértékéhez kötött, akkor a munkáltató számára ez a költségtétel idén januárban 16 százalékkal, havi 23 200 forintra nőtt.

Az, hogy a munkavállaló saját döntése alapján válthat-e távmunkavégzésről irodaira például azért, hogy csökkentse a fűtésszámláját, a távmunkavégzésre vonatkozó megállapodás előírásaitól függ – emelték ki. Emlékeztettek, hogy a munkáltató évente 44 napig jogosult a munkavállalóját a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen, így például annak otthonában foglalkoztatni, ezt meghaladóan azonban a feleknek külön meg kell állapodniuk.

A hideg évszakban biztosítandó léghőmérséklet szellemi munka esetén 20–22 Celsius-fok, könnyű fizikai munka esetén 18–20 Celsius-fok, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18 Celsius-fok, nehéz fizikai munka esetén pedig 12–14 Celsius-fok – részletezték a jogszabályi hátteret. 

A képet azonban árnyalja az állami intézmények nagy részére vonatkozó 18 Celsius-fokos jelenlegi felső limit. Amennyiben a várható napi középhőmérséklet a munkaidő felénél hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a négy fokot vagy zárt téri munkahelyen a 10 Celsius-fokot nem éri el, akkor az adott munkahely hidegnek minősül – részletezték, hozzátéve: ebben az esetben óránként legalább öt-, de legfeljebb tízperces pihenőidőt kötelező beiktatni, valamint a munkavállalók részére 50 Celsius-fokos teát kell biztosítani.

Kitértek arra is, hogy a munkavállalók megtagadhatják a munkavégzést a „munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági jogszabályok szerinti hőmérsékleti értékek tartós és jelentős alulmúlása esetén”. Amennyiben túl hideg van a dolgozó munkahelyén és ennek nem egy külső elháríthatatlan oka van, mint például egy általános áramkimaradás, hanem a munkáltató dönt úgy, hogy spórol a fűtésen vagy a munkáltató kazánja hibásodott meg, akkor a munkavállalónak erre az időszakra is jár munkabér.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy a jobboldali kormány által meghirdetett rezsicsökkentést Gyurcsány Ferenc hülyeségnek tartotta.  Ehhez képest mostanra volt miniszterelnök pártja is előszeretettel kampányol a rezsitámogatás témájával. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.