A tavalyi év volt a legmelegebb Spanyolországban; illetve ez volt a harmadik legszárazabb. Extremadurában, amely a hivatalos denominación de origen státusú négy kis sonkatermelő régió egyike, az elmúlt ötven évben 35 százalékkal csökkent a csapadék mennyisége. Ez a hústermelés húszszázalékos visszaeséséhez vezetett, s ez értelemszerűen kihat a híres spanyol sonka előállításának folyamatára is.

Az elmúlt években az ibériai sertések egyre kevesebb makkot találnak, mivel Spanyolországban az emelkedő hőmérséklet és a kevés csapadék miatt a tölgyesekben a makktermés is visszaesett. Márpedig éppen a makk miatt járják a disznók a tölgyerdőket Spanyolország zord északnyugati részén. Nem is akármilyen malacokról van szó. Kizárólag feketelábú sertésekből készítik a különleges sonkát, amelyek életük utolsó hónapjában csak makkot lakmároznak.
Germán Arroyo, a spanyol ételekre specializálódott Brindisa étteremcsoport húsfelvásárlója a New Europeannak arról beszélt, hogy a világon mindenhol nehézségek vannak, ez alól Spanyolország sem kivétel. A termelési költségek emelkednek, a munkaerőköltségek esetenként negyven százalékkal nőttek, a gabonafélék (takarmányok) árai megduplázódtak. Ilyen körülmények között a kistermelők nagyon nehezen tudnak ibérico sertéshúst és sonkát előállítani. Egyes gazdálkodók ötven százalékkal csökkentették a termelést a növekvő költségek miatt és azért, mert számos vevő nem hajlandó többet fizetni az ételkülönlegességért. A szakma ismerői szerint egy-két éven belül az ügyfelek biztosan magasabb árakkal szembesülnek.
Az éghajlatváltozás okai és a spanyol sonka ára
José Pizarro, aki több londoni spanyol étterem tulajdonosa azt mondja: „tagadhatatlan, hogy a klímaváltozás mindent érint a mezőgazdaságon, a gazdálkodáson és a szőlőtermesztésen keresztül”, és ez alól szeretett spanyol sonkája sem kivétel. Ő annyit tehet, hogy olyan beszállítókat választ, akik természetbarát módon gazdálkodnak. Egy olyan országban ez a fejlődés iránya, ahol a sertésállomány száma meghaladja az emberek számát – legalábbis a 2018-as adatok szerint.