Szijjártó Péter: Újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás érkezik hazánkba

Újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás jön Magyarországra a következő időszakban, ez tovább erősíti hazánk pozícióját a kelet-ázsiai ország vállalatainak első számú közép-európai beruházási célpontjaként − jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 15. 17:34
VANG Ji; SZIJJÁRTÓ Péter

Szijjártó Péter Pekingben (Fotó: MTI)
Szijjártó Péter Pekingben (Fotó: MTI) Fotó: - Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kereskedelmi miniszterrel, Vang Ven-taóval folytatott találkozóját követően arról számolt be, hogy öt kínai nagyvállalat vezetőjével is tárgyalt a nap folyamán, amely társaságok közül négy az elektromos autóiparhoz kapcsolódóan fog beruházást végrehajtani Magyarországon, így kiszolgálva a szintén jelen lévő német autógyártókat.

− A következő időszakban újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás jön Magyarországra − mondta, hozzátéve, hogy ezek nagyban hozzájárulnak a gazdasági növekedés fenntartásához.

Aláhúzta: ezek a beruházások mind az európai autóipar megújítása érdekében, a német vállalatoktól kapott megrendelések miatt érkeznek a kontinensre.

− Mi nagyra becsüljük azt, hogy a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává vált Magyarország. 2022 végére Magyarországon már több kínai beruházás volt, mint bárhol máshol a közép-európai országokban − közölte.

− Mi ezt a folyamatot folyamatosan szeretnénk fenntartani, (...) ezért továbbra is ösztönözzük a kínai beruházásokat, amelyekhez mindig a maximális támogatást adjuk − fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború egyik legsúlyosabb negatív következménye, hogy a világ ismét megindult a blokkosodás irányába, ami a magyar érdekekkel teljesen ellentétes.

Nekünk az lenne a jó, hogy ha a világ az összeköttetésekre építené a működését az elkövetkezendő időszakban, blokkosodás helyett konnektivitást akarunk (...) Mi úgy gondoljuk, hogy Kína globális kezdeményezései ezt a célt szolgálják, ezért azokat mi támogatjuk

− húzta alá.

Leszögezte, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését a kölcsönös tiszteletre és előnyökre kellene alapozni.

− Nem értünk egyet azzal, hogy Kínát kockázatként vagy fenyegetésként kellene kezelni. Azt gondoljuk, hogy a Kínával való együttműködés hatalmas lehetőségeket tartogat a partnerek számára − jelentette ki.

− Ezért mi folyamatosan fejleszteni szeretnénk az Európai Unió és Kína együttműködését, amibe nyilván nem fér az bele, hogy az EU például kínai vállalatokat helyezzen szankciós listára vagy exportkorlátozási szigorításoknak vessen alá kínai vállalatokat − figyelmeztetett.

A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly a kínai bruttó hazai termék (GDP) rekordot döntött, meghaladta az EU gazdasági teljesítményét, miközben az országban egyetlen év alatt 12 millió új városi munkahely jött létre.

− Ezek mind abba az irányba mutatnak, hogy a Kínával való együttműködésből Európa csak profitálni tudna, épp ezért mi egy erős, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést szorgalmazunk − emelte ki.

A CATL debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójának számító Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is − mutatott rá a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

A tárcavezető a CATL vezetőjével, Robin Zenggel folytatott megbeszélését megelőzően kiemelte, hogy a munkavacsorán át fogják tekinteni, hogyan áll a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházás, amely már most látható módon további kínai cégek fejlesztéseit inspirálta hazánkban.

Aláhúzta: ez hozzájárul Magyarország Európán belüli versenyképességének fejlesztéséhez, minthogy a kínai beruházások a legkorszerűbb technológiákat hozzák el az új egységeikbe, ráadásul az elektromos autóipari beruházások biztosítják azt, hogy Magyarország továbbra is a klímaváltozás elleni küzdelem éllovasa legyen.

Erre minden olyan ember, aki a környezetért felelősséget érez, büszke lehet

− fogalmazott.

Majd emlékeztetett, hogy ma a közúti közlekedésből származik a globális károsanyag-kibocsátás 14 százaléka, a szektor elektromos átállása nélkül pedig így minden zöld- és klímacél naiv illúzió marad.

Szijjártó Péter közölte, hogy továbbra is elképesztő verseny zajlik Európában a kínai beruházásokért.

− Az látszik, hogy a magyarországi beruházási környezet versenyképessége mellett a kiváló magyar–kínai politikai kapcsolatok is nagy szerepet játszanak abban, hogy ezeket a beruházási versenyeket végül nálunk sokkal nagyobb, sokkal erősebb nyugati országokkal szemben is meg tudjuk nyerni, s ezek a beruházások Magyarországra jönnek, Magyarországon segítik a gazdasági növekedést, Magyarországon hoznak létre új munkahelyeket − összegzett.

Borítókép: Szijjártó Péter Pekingben. (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.