Brüsszel végre hatásvizsgálatot készített a szankciókról + videó

Brüsszel hatásvizsgálatot készített a szankciókról. Azonban az is kiderült: a vizsgálat célja nem az, hogy objektív képet adjon a büntetőintézkedések Európára és Oroszországra gyakorolt hatásairól és ezzel jó irányba terelje a közösség szankciós politikáját – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának a vezetője.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 8:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elérkezett a várva várt pillanat: Brüsszel végre hatásvizsgálatot készített a szankciókról! Csakhogy a dolognak van egy apró szépséghibája – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: néhány „renitens” tagállam az eddig elfogadott tizenegy szankciós csomag mindegyikénél jelezte, hogy mivel azok markánsan befolyásolják az Európai Unió jövőjét, a döntések előtt nem ártana végiggondolni a következményeket

 

A kritika süket fülekre talált. Ugyan Brüsszel a legkisebb összegű állami részvételű beruházásnál is elvárja a várható gazdasági, társadalmi, környezeti hatások részletes értékelését, az olajembargó kapcsán például úgy ítélte meg, hogy erre nincs szükség, és néhány nap alatt átnyomta a javaslatát.

 

– Ezt sokan nehezményezték, de most végre számukra is megérkezett a csattanós válasz: Brüsszel hatásvizsgálatot készített a szankciókról, amit a Bloombergen meg is szellőztetett. Az értékelés tanulsága dióhéjban annyi, hogy az intézkedések már most is sok borsot törnek az oroszok orra alá, de az igazi hatás közép-hosszú távon jelentkezik majd. Azaz mindenki nyugodjon meg, Oroszország – az eredeti ígéretnek megfelelően – térdre fog kényszerülni, csak még egy kicsit várni kell rá. Az, hogy pontosan mennyit, nem derül ki – ismertette Hortay Olivér. A riport szerint azonban van néhány ennél súlyosabb probléma is.

– Egy. A brüsszeli értékelés eső után köpönyeg. Hatásvizsgálatot a döntéseket megelőzően szokás készíteni, hiszen ezeknek az elemzéseknek éppen az a céljuk, hogy segítsék elkerülni a rossz lépéseket. A már meghozott döntéseket nem kell előkészíteni. Kettő. A vizsgálat szinte teljes egészében Oroszországgal foglalkozik. Az európai hatásokat elintézi annyival, hogy – idézem – „a szankciók EU-ra gyakorolt hatása visszafogott, de bizonyos területeken, az orosz válaszlépések miatt kézzelfogható”. Ez nem vicc, tényleg ezt írják. Három. Vajon mennyire lehet elfogulatlan egy elemzés, amiben Brüsszel a saját korábbi javaslatait minősíti? Nehéz elképzelni, hogy egy intézmény arra a következtetésre jusson, hogy a legfontosabb törekvései kudarcba fulladtak – hangsúlyozta a Századvég üzletágvezetője. 

Hortay Olivér végül jelezte: a brüsszeli vizsgálat célja nem az, hogy objektív képet adjon a büntetőintézkedések Európára és Oroszországra gyakorolt hatásairól és ezzel jó irányba terelje a közösség szankciós politikáját. 

– A cél nyilvánvalóan annyi, hogy Brüsszel a saját narratíváját utólag legitimálja. Csakhogy ezt nem hatástanulmánynak nevezik, hanem propagandának – tette hozzá.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. (Fotó: AFP)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.