Lesz magyar kereskedelmi és kommunikációs műhold

Ez is szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdés – mondta Jászai Gellért, a 4iG elnöke.

Magyar Nemzet
2023. 07. 03. 11:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég derült ki, hogy a 4iG-csoport eladta a DIGI mobilhálózati eszközeit és frekvenciáit a Pro-M állami vállalatnak. Az ügylet értéke 68 milliárd forint volt. A 4iG elnöke, Jászai Gellért elmondta, hogy a cégcsoport és az állam között minden tranzakció valós értéken, nemzetközi tanácsadók és jogi irodák bevonásával történik a piaci sztenderdek szerint. Példának hozta fel erre az Antenna Hungária- és a Vodafone-üzleteket.

A cég vezetője az Indexnek adott interjújában beszélt arról is, hogy miért van szüksége a magyar államnak a DIGI infrastruktúrájára. Elmondta, hogy régi állami terv volt, hogy a rádiófrekvenciás vészhelyzeti kommunikációt saját torony- és hálózati infrastruktúrán lehessen megoldani. Szerinte ennek nemzetbiztonsági jelentősége van. – Ennek a kritikus infrastruktúrának a megléte mára szuverenitási kérdéssé is vált – mondta Jászai. Hozzátette, hogy a vásárlással az állam olcsóbban jutott hozzá ehhez az infrastruktúrához, mintha a nulláról kellett volna azt felépítenie. Azt is elmondta, hogy a vételár, vagyis a 68 milliárd forint teljes mértékben reális, hiszen ebben benne van a éves üzemeltetési költség és a toronyhálózathoz szükséges új központi hálózat kiépítésének költsége is.

A cégvezető azt is elmondta, hogy az így befolyt összeg egy részéből a 4iG-csoport majdnem nyolcszázmilliárd forintos adósságállományát csökkentik majd, illetve a saját vezetékes és mobilhálózati infrastruktúrájukat is fejlesztik belőle. Kiemelte viszont, hogy a DIGI eszközeinek értékesítésével egyértelművé vált, hogy nem jön létre egy negyedik nagy mobilszolgáltató Magyarországon.

Az Index a 4iG és a Rheinmetall közötti partnerséggel kapcsolatban kérdezett rá arra, hogy a cégvezető nem lát-e kockázatot abban, hogy a német hadiipari vállalat az ukrajnai háború egyik legnagyobb beszállítójává vált.

Jászai szerint ez nem érinti az együttműködésüket, hiszen az nem a világpolitikától függ. Hozzátette: tisztában voltak vele, hogy egy hadiipari vállalatról van szó, amikor a partnerséget megkötötték, így nem volt meglepő, hogy a német cég érintett az ukrajnai eseményekben. Szerinte a 4iG és a Rheinmetall együttműködése a védelmi ipar digitalizációján keresztül akár globális piacra lépési lehetőséget is jelenthet számukra.

Akárcsak az izraeli műholdtársaságon, a Spacecommon keresztül. A 4iG igyekszik többségi tulajdont szerezni az izraeli cégben, amin keresztül megvalósulhatna az első magyar kereskedelmi műhold fellövése. Hozzátette, hogy a 4iG és a Spacecomm közötti stratégiai együttműködés hosszú időre tekint vissza, így a két cég összekapcsolása teljesen logikus lépés lehetne.

– Magyar kereskedelmi és kommunikációs műhold lesz, ez is szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdés – mondta Jászai Gellért.

 

Borítókép: Jászai Gellért, a 4iG-csoport elnöke (Forrás: 4iG)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.