Minimálisan érezhetik csak a szállásadók a Szép-kártya-szabályok változását

Egyelőre nem érezték meg a szállásadók, hogy hideg élelmiszer is vásárolható a Szép-kártyákkal az év végéig, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint várhatóan minimális lesz a visszaesés. Mivel az év végéig szóló intézkedések célja a keresletélénkítés, nem várható, hogy a kedvezményes időszakot meghosszabbítanák, mivel a háztartások könnyen elodáznák a fogyasztásukat.

M. Orbán András
2023. 08. 19. 5:50
null
Héviz, idegenforgalom, szálláshelyek, turizmus Zalai Hírlap/Szabó Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrehozott fogyasztás augusztustól léphet be, hiszen ekkortól lehet felhasználni a Szép-kártyát a kiskereskedelemben – mondta el lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Szerinte ez várhatóan nem túl nagy, minimálisan érzékelhető visszaesést hozhat a turizmusban, hiszen ha más nem, az a későbbi fogyasztás, amit most előre hoznak a háztartások a kiskereskedelemben, hiányozni fog a szálláshelyeknek. Korábban a témában a szakértő arról beszélt: a kép elég árnyalt, többek között azért, mert sokan már lefoglalhatták a bejelentés előtt a szállásukat augusztusra. Ők a keresletélénkítő változtatás nyomán nem valószínű, hogy visszamondanák a korábbi foglalást. Ezzel együtt lehet olyan szállásadó, aki érezheti az intézkedés hátrányát, azonban azok esetében, akik szinte kizárólag a külföldi vendégekre építenek, ez a hatás nem érződik. Nem úgy a kiskereskedelemben, ahol az előbb említett előre hozott fogyasztás jöhet év végéig.

A Szép-kártya év végéig használható hidegélelmiszer-vásárlásra azzal a célzattal, hogy élénkítse a fogyasztást
Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

Regős Gábor kifejtette, a belföldi turisztikai kereslet valóban gyenge – részben a reálkeresetek csökkenése, részben a nemzetközi turizmus újraindulása (ismét lehet külföldre utazni és ezt jócskán ki is használjuk), részben pedig az elszálló árak miatt – kedvezőbb árak mellett ugyanis a szálláshelyek nagyobb kereslettel szembesülnének. Ehhez hozzájön még, amiről Regős Gábor szintén korábban beszélt, hogy a Szép-kártyás költések a szálláshelyek esetében jobban koncentrálódnak a nyári időszakra, sokan Szép-kártya nélkül is nyaralnak, azaz nem esik ki vagy nem amiatt esik a forgalom, hogy már augusztustól tudunk élelmiszer vásárolni. A szálláshelyek választásánál ugyanakkor szempont lehet, hogy az adott helyen elfogadják-e a kártyát. 

Hozzátette, noha a Szép-kártyák jutaléka mindenképpen magas, ezt a szállás- és vendéglátóhelyek vélhetően megszokták, beárazták, enélkül alacsonyabb lenne a kereslet. 

Regős Gábor beszélt arról is, hogy a Szép-kártyák száma jelentős, mintegy kétmillió darab – arra azonban nincs adat, hogy a kártyatulajdonosok mekkora része kap ezekre rendszeresen juttatást. 

Mint ismert, a kormányzat a gazdasági akcióterv részeként hozott döntést arról is, hogy a munkáltatók, szintén az augusztus–decemberi időszakban, a Szép-kártya jelenlegi 450 ezer forintos keretét további kétszázezer forinttal megemelhetik.

Kérdésünkre a szakértő elmondta, nem várható, hogy a mostani könnyítéseket – azonnal – meghosszabbítanák. Emlékeztetett, már csak egy zseb van a Szép-kártyákon, ilyen különbségtétel nem jöhet számításba. Aláhúzta, az idei módosítás célja a keresletélénkítés, a fogyasztás serkentése, ezért ha ezt a lehetőséget túl korán hosszabbítaná a kabinet, azzal a háztartások könnyen elkényelmesednének és eltolnák a fogyasztásukat. Nem is biztos, hogy célszerű lenne meghosszabbítani ezt a kedvezményt Regős Gábor szerint, hiszen a Szép-kártya célja a belföldi turizmus élénkítése, a családok rekreációjának elősegítése: hideg vagy alapvető élelmiszert Szép-kártya nélkül is vesznek, azonban nyaralni lehet, hogy csak akkor mennek el, ha erre van külön dedikált forrásuk. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Zalai Hírlap/Szabó Judit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.