Már itt tartunk: Brüsszel a zöldenergiából is kiábrándult + videó

Egy „kiszivárgott” brüsszeli jelentés szerint a zöldtechnológiák ugyanannyira kitetté tehetik az Európai Uniót Kínának, mint amennyire korábban Oroszországtól függött. Úgy tűnik, hogy miután az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nekiment Kínának, hirtelen a megújuló energiára épülő megoldások is aggályossá váltak – jelezte Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

2023. 09. 22. 8:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy tűnik, Brüsszel a zöldenergiából is kiábrándul – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részleteket is bemutatta. 

Egy „kiszivárgott” brüsszeli jelentés szerint a zöldtechnológiák ugyanannyira kiszolgáltatottá tehetik az Európai Uniót Kínának, mint amennyire korábban Oroszországtól függött. – Milyen különös! Évek óta köztudott, hogy a világon eladott napelemek és akkumulátorok több mint nyolcvan százaléka Kínából érkezik, emellett a hidrogéntechnológiához vagy a szélturbinákhoz szükséges ritkaföldfémeket is nagyrészt kínai vállalatok termelik ki. Nem véletlen, hogy amikor Brüsszel bejelentette, hogy klímavédelmi vagy szankciós politikáját a zöldtechnológiákra alapozza, sokan jelezték: nem biztos, hogy érdemes mindent egy lapra feltenni. Az intelmek akkor süket fülekre találtak – emlékeztetett az üzletágvezető.

Most viszont, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nekiment Kínának, hirtelen a megújuló energiára épülő megoldások is aggályossá váltak. Mindössze néhány nappal a bejelentést követően a főáramú média tüzet nyitott a zöldtechnológiákra.

– Csakhogy nem teljesen világos, hogy ha Brüsszel a megújulókból is kiszeret, akkor miből lesz energiánk? Az atomerőművekkel kapcsolatos álláspont felemás: Németország és Franciaország csaknem minden tanácsülésen összeugrik a kérdésen. A széntüzelést továbbra is ki kellene vezetni, az orosz gáz tiltólistás, és korábban a cseppfolyósított gáz is szamárpadon volt, noha a státusa a háború kezdete óta sokat változott. Eddig Brüsszel a zöldtechnológiáktól remélte a megváltást, melyek viszont Kínából érkeznek – összegezte a helyzetet Hortay Olivér. 

A szakértő a fentiek fényében a következő kérdéseket tette fel: végiggondolta ezt valaki az Európai Bizottságban? Csodálkozunk, hogy a nemzetközi fórumokon lassan senki sem veszi komolyan az Európai Unió klímavédelmi kezdeményezésit?

– Ursula von der Leyen elképzelései egészen egyszerűen értelmezhetetlenek. Mégis hogyan álljon át az Európai Unió elektromos fűtésre vagy közlekedésre áram és akkumulátorok nélkül? Eddig legalább papíron létezett valami alternatíva. Mostanra azonban nem maradt más, csak az Egyesült Államokhoz való kényszeres igazodás. Ez pedig, úgy tűnik, minden észérvet felülír – tette hozzá a szakértő.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.