Nap- és szélenergia kombinálása előnyökkel és nehézségekkel

A tanyavilágban, nem lakossági területen Észak-Európa hazánknál szelesebb tagállamaiban tehet igazán jó szolgálatot a szélturbinát és napelemeket ötvöző hibrid kiserőmű, más néven napelemes szélkerék. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint bármekkora védőtávolságot is határoznak meg, nem hagyható figyelmen kívül a szélkerekek zajszintje.

2023. 10. 25. 5:30
20200917 Békéscsaba Napelemparkot, valamint energiatároló-rendszert építenek egy 18 milliárd forint értékű, összetett energetikai program keretében Békéscsabán, a városi sportcsarnok környékén. A beruházás – amely jelenleg is zajlik és a tervek szerint idén véget ér – alapkövét tették le ünnepélyes keretek között. Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap Fotó: Bencsik Ádám
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akár hálózati betáplálás nélkül is telepíthető napelem, pontosabban napelemekből és egy kisméretű szélerőműből álló rendszer – hibrid kiserőmű – jó szolgálatot tehet, ráadásul lakossági és nem lakossági kivitelben is létezik, a fejlesztői szándék szerint pedig a szél energiája leginkább akkor hasznosul, amikor a napelemek éppen nem, vagy csak kevés áramot tudnak előállítani. 

Létezik olyan megoldás, ami a nap és a szél energiáit ötvözi, ezáltal a helykihasználása is jobb
Fotó: Kurucz Árpád

Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója lapunk megkeresésére elmondta, jelenleg számos kínai típus létezik a piacon, hamarosan pedig már európai fejlesztés is elérhető lesz. Ráadásul egy francia fejlesztés, ami igazán irodaházakhoz alkalmas, már nem is hordozza a szélturbinák jellegzetes formáját.

A telepíthetőséggel kapcsolatban elmondta: a szélerősség a magassággal nő. Hazánkban a földfelszín közelében nagyon kevés alkalmas hely van, a szélsebesség évi átlagai Magyarországon 2-4 m/s, ami nagyon alacsony. Az év nagy részében a turbinák indulási sebességét sem éri el. Magas irodaházak, gyárak teteje már inkább alkalmas a telepítésre. Ennek ellenére előfordulhatnak olyan helyek, ahol egyenletes 10-12m/h szél nagyobb arányban jellemző. Egy napelempanel ára nagyjából  60 forint/watt, míg a szélturbináé ennek a többszöröse. Zay Balázs rámutatott, a pontos költségkalkuláció elvégzése elég összetett folyamat, hiszen nyáron a napelem és akkumulátor kombinációja szinte biztosan kedvezőbb, azonban a téli energiaigényt is figyelembe véve már bonyolódik a képlet. Persze nem mehetünk el amellett sem, hogy olyan felhasználókról beszélünk, akik nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra, emiatt a villamosenergia piaci árának változása is nagyban befolyásolja a megtérülést – tette hozzá.

A másik felhasználási terület pedig a tanyavilág lehet, ahol a vezetékes szolgáltatás nem kielégítő. Ebben az esetben az árnál fontosabb, hogy a két rendszer az év nagyobb részében termel áramot, mint csak a napelem vagy csak a szélturbina. Az akkumulátoros tárolás lehetősége időben és mennyiségben pedig eléggé korlátozott – figyelmeztetett a kutató.

Zay Balázs az előbb felsorolt tulajdonságok tükrében kérdésünkre elmondta, elsősorban a hazánknál szelesebb országokban, különösen Észak-Európában vehetik hasznát a hibrid kiserőműveknek, ahol a napenergiapotenciál jóval alacsonyabb. Ezeken a helyeken az itthon használt monokristályos napelempaneleknél jóval kisebb hatásfokú, de annál drágább polikristályos paneleket tudják csak használni, mivel azok szűrt fényből is tudnak energiát előállítani.

A hazai helyzetről szólva a kutató elmondta, Magyarországon zajlik az ipari szélturbinák telepítésének újraszabályozása. A felülvizsgálatot az is indokolja, hogy az utóbbi tíz évben nagy fejlődésen ment keresztül az iparág, akár a hatásfokot, akár a telepítési magasságot nézzük. Végül – figyelmeztetett – bármekkora védőtávolságot is határoznak meg a jogi szabályozásban, az nem befolyásolható adottság, hogy mérettől függően fél-egy kilométeren belül a szélkerekek nagyon zajos készülékek. Emiatt megfelelő adottság esetén előnyös lenne a napelemparkok és szélturbinák összekombinálása, hiszen így növelhetnénk a négyzetméter alapú energiasűrűséget.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.