Akkumulátorgyár, albán pékségek és atomenergia: ezek érdekelték a gazdaság rovat olvasóit idén

Eseménydús évet hagyott maga mögött a magyar gazdaság is, olvasóink az albán pékségek titkaitól az atomenergia legújabb vívmányain át a debreceni akkumulátorgyárig sok mindenre voltak kíváncsiak. Alább kiderül, mire kattintottak a legtöbben 2023-ban.

2023. 12. 22. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Az albán pékségek újabb sötét titkai kerültek napvilágra

Az albán pékségekről már korábban is írt a Magyar Nemzet, felfedve többek között azt, hogy az ezekben a pékségekben előállított tészták nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak, az üzemeltető cégek pedig megkerülik a munkaügyi szabályokat. Az újabb cikkből az is kiderült, hogy mindezek mellett az egészségre is káros lehet ezeknek a pékáruknak a fogyasztása.

 

2. Jó hír érkezett a nyugdíjasoknak

Jó híreket hozott az év vége a szépkorúaknak: novemberben és decemberben is korábban érkeztek a nyugdíjak, ráadásul novemberben már a korrigált, emelt nyugdíjakat utalta el a Magyar Államkincstár.

 

3. Összezártak az olajnagyhatalmak Oroszország mögött

A nyugati média félremagyarázza az olajnagyhatalmak új megállapodását, ráadásul geopolitikai szempontból a Nyugat számára kedvezőtlen fejlemény, hogy Szaúd-Arábia a saját kvótái árán is Oroszország mellé állt – figyelmeztetett még nyáron Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

 

4. Meglepte a kínaiakat a heves vita, eldőlt a debreceni akkumulátorgyár sorsa

A sok vitát kiváltó kínai CATL-beruházás a valaha volt legnagyobb, mintegy háromezermilliárd forint összértékű fejlesztés Magyarországon. Európában hatalmas verseny folyik a magyarországi akkumulátorgyár-építésekhez hasonló beruházásokért, így az elmúlt napokban tapasztalt ellenállásokhoz hasonlóra még egy országban sem volt példa.

 

5. Albán pékségre csapott le a Nébih, gyorsan be is záratták

Az albán pékségek témája fenntartotta az olvasóink érdeklődését, november végén például arról számoltunk be, hogy a Nébih bezáratott egy kétes tisztaságú üzemet.

 

6. Mutatjuk, hogy mekkora bevételt hozhat az atlétikai világbajnokság

Az atlétikai világbajnokságokat a harmadik legnagyobb sporteseményként tartják számon az olimpia és labdarúgó-világbajnokság után. A lapunkban megjelent elemzés a hasonló, nagy volumenű rendezvények gazdasági következményeit mutatta be.

 

7. Szijjártó Péterék hosszú tárgyalás után elérték, ami lehetetlennek tűnt

A talányos cím egy turizmusdiplomáciai sikerre hívja fel a figyelmet. Hosszú tárgyalások után nyáron a külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: sikerült elérni azt, hogy október végétől heti három alkalommal indíthasson repülőjáratot a Wizz Air Budapestről Kairóba.

 

8. Szereptévesztésben az Európai Bizottság elnöke

Ötvenmilliárd eurós finanszírozási csomagot jelentett be Ukrajna megsegítésére az Európai Bizottság elnöke a nyár közepén, ennek fedezetéül részben egy újabb közös hitelfelvétel szolgálna. Mindezt úgy, hogy közben Brüsszel az előző közös hitelfelvételből hazánknak – azaz egy uniós tagnak – járó pénzeket politikai okokból jó ideje visszatartja – reagált akkor a fejleményekre Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.


 9. Ami az oroszoknak sikerült, arról az amerikaiak csak beszélnek

Oroszország kizárólag olyan nukleáris technológiát hajlandó exportálni, amely a működőképességét már bizonyította, biztonságossága pedig szavatolható. Igaz ez a kis méretű moduláris reaktorokra is. Az amerikai megoldás ezzel szemben még csak papíron létezik – világít rá novemberi cikkünk.

 

10. Pár nap, és akár hétszáz forinttal is megdrágulhat a kedvenc dohányterméke

Rosszul kezdődött az év a dohányosok számára: a cigarettahelyettesítő alternatív termékek ugyanis, amelyek hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, korábban nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozott.

Borítókép: Az oroszoknak már van referenciájuk. A világ egyetlen úszó atomerőműve két kis méretű moduláris reaktorral működik (Forrás: Roszatom/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.