Bayer Zsolt keményen kiosztotta idén is a baloldalt – 2023 legolvasottabb vezércikkei

Az év vége közeledtével csokorba gyűjtöttük önöknek, hogy melyik volt az a tíz téma, ami a leginkább felkeltette az érdeklődésüket.

2023. 12. 30. 7:30
Forrás: Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

10. Pressman viszketegsége

Ott feszít az amerikai nagykövet a The New York Times címlapján, jelentőségteljes tekintettel néz ki egy ablakon, miközben a fotó alatti riportban hosszasan sajnáltatja magát, hogy milyen ellenséges közegben kell dolgoznia Magyarországon. Egy nappal korábban pedig David Pressman e-maillel (!) gazdagította a Politico egy cikkét, a változatosság kedvéért a magyar kormányra panaszkodva. Van ebben valami igen ellenszenves, de ne üssük le a magas labdát, hogy esetleg Press­man saját maga az. Valójában a fondorlatosan felépített, inszinuáló hozzáállása, illetve a (magyar) nyilvánosság miatt az (amerikai) nyilvánosságban való – több mint látványos – siránkozása viszolyogtató. A teljes cikket itt olvashatják el!
9. Vejnemöjnen ujja
A sor végtelenségig folytatható. És mindezek ellenére még az is lehet, hogy megszavazzuk a rög fölé gyűltek felvételét. Még akkor is, ha a svéd Aftonbladet így ír vezércikket: „Magyarország egyszerűen megpróbálja, mint egy gengszter, a tiszteletet kikövetelni, ahelyett, hogy jogosan kiérdemelné azt.” Hát erről vitatkozhatnánk. S az a minimum, hogy a svéd, a finn és úgy általában az uniós politika megtanul végre késsel-villával enni, s használat után lehúzza a klotyót. Benne önmagát. A teljes cikket itt olvashatják el!

8. Bölcselők hosszú sora
Na, ez legalább végre valami! Ez végre a tökéletes megtagadása mindannak, ami a többségi nemzetnek kikezdhetetlen tény, tudat, érzés, hagyomány, szentség. „[…] Itt küzdtenek honért a hős / Árpádnak hadai; / Itt törtek össze rabigát / Hunyadnak karjai. Szabadság! itten hordozák / Véres zászlóidat, / S elhulltanak legjobbjaink / A hosszu harc alatt.” Ebből lett a para a kicsiny féreg univerzumában, ahol a Haza átváltozott „üres hellyé”. Erre még Szondi is lenézett halála vérmosta fokáról, s megkérdezte: ki az a suttyó ott, a vizelde húgymosta fokán? Ja, az csak a Para-Kovács Imre. Most ért haza… A teljes cikket itt olvashatják el!
7. Lemerült akkumulátor

Miről is beszélünk? Mi az, ami miatt ismét rettegni kell a szörnyűséges Orbán-kormány miatt? Beszéljünk a tényekről: az Európai Unióban a szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások jelentős hatást gyakorolnak az autóiparra. Ennek eredményeként a megújuló energiaellátási szektor mellett az elektromos járművek előállításában, az akkumulátorok gyártásában is kulcsfontosságú szerepet játszik a kontinens. Azaz: ott tartunk, hogy 2035-től a belső égésű motorok gyártása befejeződik Európában. Attól kezdve csak e-autót lehet üzembe helyezni. Ennek következtében pedig óriá­si igény lesz akkumulátorokra. Magyarország a jelenlegi beruházásokat tekintve Németországot követve a második legnagyobb szereplővé válhat az e-járműveknek gyártott akkumulátorok piacán. Érthető, hogy ez sokaknak nem tetszik. A teljes cikket itt olvashatják el!

6. Az őszinte kancellár
Hogy a nyugati világban hallgatási kényszer alá vonnak állami vezetőket, nem újdonság. Sebastian Kurz hajdani osztrák kancellár talán erre célzott, amikor az esztergomi MCC Feszten úgy fogalmazott: 2015-ben rájött, hogy a korlátlan befogadás nem működik, ezért rasszistának, szélsőjobboldalinak állították be. Erről eszembe jutott, hogy többször beszéltem magyar uniós képviselőkkel, akik ugyanazt mesélték. Hogy tudniillik német, osztrák politikusok is világosan látják, hogy Orbán Viktornak igaza van, magánbeszélgetéseikben mégis arról panaszkodnak magyar barátaiknak, hogy ők mégsem képviselhetik ugyanazt a véleményt, mert a hazai sajtó, a balos közvélemény darabokra szedné őket. Nos, Kurz ezúttal szabadon beszélt, és amit mondott, annak nemcsak utólag, de mai értékén is nagy a jelentősége. A teljes cikket itt olvashatják el!

5. Mondatok az utókornak
A XXI. század elejére az Egyesült Államok, mint birodalom meggyengült és hanyatlásnak indult. Az Egyesült Államok birodalmi ambíciói változatlanok maradtak, ám ereje és képességei már nem tudtak megfelelni ezeknek az ambícióknak. Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Ukrajnát (és a Fekete-tenger vidékét) saját érdekszférájába vonja. Ennek első lépéseként forradalomnak álcázott puccsot finanszírozott és szervezett az úgymond oroszbarát ukrán kormány ellen (Majdan-„forradalom”). A sikeres puccs után az Egyesült Államok bábkormányt állított fel Ukrajnában, élén egy közepes tehetségű színésszel. Ma még nem tudjuk, mikor fog nyilvánosságra kerülni az a dokumentum, amely bizonyítja, hogy Zelenszkij az Egyesült Államok titkosszolgálatának bábja. A teljes cikket itt olvashatják el!

4. Z. és a magyarok

Z. egyre gyakrabban emlegeti a béke szót, az ukránok a hétvégén Szaúd-Arábiában konferenciáznak több tucat országgal, igaz, még az oroszok nélkül, az őszre pedig globális békecsúcsot ígérnek. A harci szekér nem megy jól: a „nagy” ukrán ellentámadás nagyjából annyira fess, mint anno Csernyenko a vége felé. A világ józanabb és realista fele mielőbbi békét akar. Mi, magyarok ennél egyet többet: békét és kárpátaljai nemzettársaink sorsának jobbra fordulását. A teljes cikket itt olvashatják el!

3. Erasmus és balgaság

Több hónapja az az érzésem, külön szempont minden uniós döntés meghozatalánál, hogyan lehet egyúttal jól belerúgni a magyarokba. Sokaktól megkérdeztem, mit gondolnak, pénz is jön majd az aláírt megállapodások értelmében vagy velünk is eljátsszák ugyanazt, amit a lengyelekkel. Többségben voltak azok, akik szerint semmi jóra ne számítsunk. Mindig ki lehet találni valamit, amire ráhúzható, hogy zavarja az átláthatóságot vagy sérti a jogállamiság elveit, értsünk ezalatt bármit. Úgyhogy már vártuk, mi lesz a következő. A teljes cikket itt olvashatják el!

2. A győzelem illata

Szeretünk katasztrófafilmeket nézni. A pusztítás látványa sokaknál örömöt okoz, lemegy a stressz, mert nem az én házamat rombolja szét a tornádó, hanem a kansasi farmerét. Még jobb, ha nem kell végigküzdeni a másfél órát, hanem a tévéhíradó alatt megkapjuk a pusztításdózist. Az pedig akár igaz is lehet, de nem itt van, hanem ott, messze, egy másik országban. Már nem Kansasban járunk. Soha olyan arcátlanul nem rítt krokodilkönnyeket a nemzetközi közösség háborúpárti része, mint most Ukrajna ügyében. Gyermekek halálát és az ország pusztulását siratják, közben pedig újabb és újabb trükkös robbanószerkezeteket adnak a tomboló harcosoknak, hátha azzal még hatékonyabban tudnak ölni és pusztítani. A teljes cikket itt olvashatják el!

1. Európa lángokban áll

Brüsszel most újra azt akarja, hogy azok az országok – mint hazánk – is befogadjanak Európába érkezett migránstömegeket, amelyeknek nem voltak gyarmataik, így a jövevények hozzánk való kötődése még lazább és megfoghatatlanabb lenne, mint egy franciául már egyébként is beszélő kameruni vagy algériai bevándorlóé Franciaországhoz. Ha valamely ország nem hajlandó erre, migránsonként nyolcmillió forintnak megfelelő összegű bírságot fizethetne az EU-nak. Ennyiből évente több magyar pedagógus kaphatna fizetésemelést. Nem csoda, hogy hazánk és Varsó nem támogatta az Európai Tanács közös zárónyilatkozatát. A teljes cikk itt olvasható el!

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.