Kínálativá vált idén az ingatlanpiac

Az elmúlt évek keresleti ingatlanpiacából 2023-ra kínálati piac lett, a jövőre megújuló otthonteremtési támogatások viszont halasztott vásárlásokat és több tranzakciót hozhatnak, mivel lesznek, akik az új konstrukciókkal járnak jobban. Már az intézkedések bejelentése is piacformáló hatással bírt, az év utolsó hónapja pedig kifejezetten erős lehet – derült ki a Duna House lapunk számára készített 2023-as összegzéséből.

2023. 12. 26. 6:36
null
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlanpiaci aktivitás sosem állandó, folyton változik. Alakítja a gazdasági helyzet, a hitelpiac, formálta a pandémia megjelenése, a külpolitikai események, a tavalyi év során pedig az energiaválság következtében alakultak át a vásárlói szokások. Az elmúlt évek keresleti piacából 2023-ra kínálati piac lett, a jövőre megújuló otthonteremtési támogatások bejelentése az első negyedéves gyenge aktivitás után élénkítő hatással volt az idei év második felének ingatlan- és a hitelpiacára is – tekintett vissza a 2023-as évre lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Kifejtette, a tényleges tranzakciószámok és vevői aktivitás szempontjából gyengén teljesítő szegmens az év második felétől éledezni kezdett. Piacra léptek és kihasználták az idei év adta lehetőségeket azok a vásárlók, akik a jövő évtől kiszorulnának az otthonteremtési támogatásra jogosultak köréből. A babaváró támogatás módosult feltételei és a „városi” csok helyébe lépő csok plusz sok olyan vevőt terelt a 2023-as ingatlanvásárlás felé, aki egyébként a gazdasági helyzet és a magas hitelkamatok miatt nem vágott volna bele a tranzakcióba. Ugyanakkor sokakat kivárásra késztettek a változtatások: a megemelt támogatási keretek, valamint a falusi csok és a csok plusz kombinálhatósága miatt a községekben 2024-ben hozhat keresletnövekedést. Akik tehát a jövő évi otthonteremtési támogatásokkal járnak jobban, szintén piacra léptek az utolsó negyedév során, és hozzáláttak az ingatlankereséshez a kínálati piacon – ismertette Benedikt Károly.

A Duna House összesítéséből kitűnik, ugyan kevesebb tényleges tranzakcióval, de a trendeket összehasonlítva az előző évekhez hasonlóan alakult a vásárlói kedv idén is, leszámítva, hogy a szokásos év végi enyhülés idén elmaradt, és éppen a hagyományossal ellenkezőleg alakult a piaci aktivitás. 

A 2023-as év ebből a szempontból kiemelkedő, hiszen idén a november és várhatóan a december is a megszokottnál intenzívebb időszaknak ígérkezik. Érdekesség, hogy épp az év utolsó előtti hónapja az egyedüli, amely tranzakciószámok tekintetében meghaladta a tavalyi év azonos időszakában mért adatot. Itt érdemes megemlíteni a közvetítőcég gyűjtéséből azt is, hogy a havi tranzakciószámok 2022 második felében csökkentek tízezer alá, 2020 és 2021 azonos hónapjaival összevetve számottevő a csökkenés, országos átlagos összesítve nagyjából egyharmados. A pandémia sem gyakorolt akkora hatást a piacra, mint a 2022-es és 2023-as év eseményei.

Benedikt Károly úgy fogalmazott, az év végi ingatlanpiaci lendület várakozásaik szerint a jövő évben is kitart majd, amelyben nagy szerepet játszanak az állami támogatások és a kedvezményes hitellehetőségek. Azaz munkával zárul az idei és még keményebb munkával folytatódik majd az új év az ingatlan- és hitelpiacon, hiszen a megújuló támogatások és a lehetőségek legideálisabb kombinálásához szerintük ajánlatos lesz a hozzáértő szakértők támogatását kérni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.