Jelentősen élénkült a lakáspiac januárban

Januárban országszerte jelentősen, húsz százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránti kereslet, igaz, a 2022 elején mért szinttől még elmarad. A kínálat bővülése is lassul, ami a piaci élénkülésre utal. Kiugróan, 30-54 százalékkal emelkedett a kereslet Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben.

2024. 02. 01. 13:19
Forrás: Vémi Zoltán/VG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év első hónapjában újraéledt a lakáspiac a tavalyi megtorpanás után, legalábbis erre utalnak a legfrissebb januári adatok – derül ki az Ingatlan.com kereslet-kínálati összesítőjéből, ami több mint ötszázezer érdeklődés és négyszázezer ingatlanhirdetés alapján mutatja be a januári folyamatok éves változását.

Fotó: ingatlan.com

Az elmúlt hónapokban azt láttuk, hogy a kínálat rendre 25-30 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Idén január végén 215 ezer eladó és kiadó ingatlan szerepelt a kínálatban, ami az egy évvel korábbi 195 ezerhez képest csak 11 százalékkal több. A kínálat bővülésének a lassulása arra utal, hogy az idén éledező kereslet elkezdte felszívni az ingatlanokat a piacról – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ahogyan arra számítani lehetett január első hetei alapján, éves összevetésben a kereslet is erősödött. Az eladó lakóingatlanokra érkező több mint háromszázezer januári érdeklődés húsz százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet – tette hozzá a szakember. A piacon megjelenő több vevő ellenére viszont az árak még nem emelkedtek. 

Országos átlagban lényegében stagnálnak a lakásárak, ami abból a szempontból érthető, hogy a múlt év januárjához képest ugyan nagyobb a kereslet, de húsz százalékkal még mindig elmarad a 2022 januári szinttől.

Megyei összesítés szerint tavaly januárhoz képest Csongrád-Csanád vármegyében nőtt a legnagyobb mértékben a kereslet, mégpedig 54 százalékkal. Ez a növekedés elsősorban a szegedi autóipari beruházás hírének köszönhető. Második helyen áll Hajdú-Bihar vármegye, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 37 százalékkal nőtt egy év alatt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is erős januárt zárt, harmincszázalékos növekedést könyvelhetett el. Számos országrészben, például Heves, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér megyében is az országos átlagot meghaladó, 24-29 százalékos keresletbővülés ment végbe. Budapesten eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az országos átlagnak megfelelő húszszázalékos többlettel zárt éves összevetésben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.