Megtérülő befektetés a tanulás

A gyorsan változó munkaerőpiaci igényekhez könnyebb alkalmazkodni, ha a munkavállaló lényegében folyamatosan képezi magát. Ezt a célt szolgálja az egész életen át tartó tanulás. A számok azt mutatják, hogy az elmúlt években az oktatás vagy képzés résztvevőinek aránya emelkedett Magyarországon, de így is elmarad az uniós átlagtól.

2024. 08. 28. 5:22
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A foglalkoztatási szint magasan tartása, valamint bővítése mellett szintén fontos, hogy a munkavállalók idővel előrébb jussanak a választott szakmájukban. Sőt ma már az sem ritka, amikor valaki szakmát vált. Mindehhez szükség van a megfelelő képesítés megszerzésére is, ezért hangsúlyozzák a szakemberek az egész életen át tartó tanulás fontosságát. Érdemes megnézni, hogy hol tart ezen a téren Magyarország.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendszeresen vizsgálja ezt a területet. Az egész életen át tartó tanulás mutatója a felvételt megelőző négy hétben bármiféle (iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli) oktatásban, képzésben részt vevő 25–64 évesek azonos korú népességen belüli arányát jelzi. A hivatal elemzése felhívja arra a figyelmet, hogy a fejlett piacgazdaságokban az oktatás, képzés egyre ritkábban fejeződik be az iskolarendszerből való kilépéssel, a szakképesítés megszerzésével. 

A folyamatos technológiai fejlődés szükségszerűvé teszi a többszöri bekapcsolódást a képzésekbe, a rendszeres továbbképzést, a gazdasági szerkezet átalakulásával járó szakmaváltást. 

Az egész életen át tartó tanulás lényegében lehetővé teszi az alkalmazkodást a változó igényekhez. Mindemellett átfog minden olyan tervszerű tanulási tevékenységet, amelynek célja ismeretek szerzése, illetve készségek és kompetenciák fejlesztése.

 

Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon 2000 és 2002 között a 25–64 éves népességen belül három százalék körül alakult az oktatásban, képzésben részt vevők aránya. Ez a szám a 2003-as kiugrás után 2007-ig évi négy százalék körüli szinten stagnált, majd 2012-ig folyamatosan csökkent. (A KSH itt megjegyzi, hogy 2015-ben változtattak a mérés módszertanán, így a mutató értékében szinteltolódás történt. Ezért a 2014 utáni adatok a korábbiakkal csak korlátozottan összehasonlíthatók.) Az elemzés szerint 2016 és 2019 között az oktatásban, képzésben részt vevők aránya enyhe csökkenést mutatott, majd 2020-ban – összefüggésben a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésekkel – jelentősen visszaesett. 

A járvány első és második hullámának idején a személyes találkozások korlátozása miatt elmaradt – nagyrészt iskolarendszeren kívüli – képzéseket az online tér nyújtotta lehetőségek nem tudták ellensúlyozni. Ezt követően, 2022-ben az oktatásban, képzésben részt vevők aránya a 25–64 éves népességen belül 2021-hez képest két százalékponttal, 7,9 százalékra növekedett. 

Az adatokból az is kiderül, hogy 2022-ben a nők 9,2 százaléka, a férfiak 6,7 százaléka vett részt oktatásban, képzésben, ami az elmúlt évek legnagyobb eltérését jelenti a nemek között. A felnőttképzésben részt vevők aránya 2022-ben minden régióban nőtt az előző évhez képest. A Dél-Dunántúl régióban volt a legmagasabb (10,6 százalék), ahol egy év alatt 5,7 százalékpontos növekedés történt.

Európai uniós kitekintés

A lakosság tanulási, továbbképzési aktivitása eltérő az unió tagállamaiban – mutat rá a statisztikai hivatal. A koronavírus-járvány és az ennek okán bevezetett korlátozások a tagországok túlnyomó többségében a felnőttoktatásban, képzésben való részvétel visszaesését eredményezték 2020-ban, 2021-re azonban visszaállt a korábbi évekre jellemző szintre. Az unió 27 tagállamában 2022-ben átlagosan a 25–64 évesek 11,9 százaléka vett részt oktatásban, képzésben. A részvételi arány Svédországban volt a legmagasabb (36,2), a közép- és kelet-európai tagállamokban a legalacsonyabb. Magyarország az utolsó harmadban foglal helyet. A nők oktatásban, képzésben való részvétele – csakúgy, mint hazánkban – közösségi szinten is meghaladja a férfiakét.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.