Az élelmiszer-pazarlás megelőzésével, tudatos vásárlással mindenki sokat tehet a bolygóért – mondta az agrárminiszter az élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten a Városligetben.
Nagy István az Agrárminisztérium, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös rendezvényén kiemelte: a világnap jelentőségét jól mutatja, hogy az előrejelzések szerint a föld népessége 25 százalékkal növekedhet, a világ lakosságának élelmiszerigénye hatvan százalékkal emelkedhet az évszázad közepére.
A világnap felhívás arra, hogy közösen tegyünk azért, hogy hosszú távon senki ne rekesztődjön ki az élelmiszerhez való hozzáférésből – fogalmazott. Erre utal a világnap idei mottója is: „élelemhez való jog a jobb életért és jobb jövőért” – idézte a miniszter.
Világszerte egyre nagyobb figyelmet kap az éhezés elleni küzdelem, a fenntartható mezőgazdaság és a társadalmi igazságosság – emelte ki. A kihívás az, hogy miként lehet biztosítani a termelésben fenntartható módon, az elosztásban pedig igazságosan élelmet minden ember számára. A népesség növekedésével és az éghajlat változásával egyre fontosabb az innovatív és fenntartható megoldások megtalálása – hangsúlyozta, hozzátéve: az élelmezési rendszer jövője csak a fenntartható módszerek alkalmazásával lehet biztosított.
Kitért arra, hogy a magyar EU-elnökség alatt Magyarország is kiemelkedő szerepet vállal az élelmiszer-pazarlás csökkentésére vonatkozó uniós szabályok formálásában.
Nagy István emlékeztetett arra, hogy az élelmiszer-pazarlás harmincszázalékos csökkentését tűzték ki célul a kiskereskedelemben, az éttermekben, a háztartásokban együttesen, és tízszázalékos csökkentési célt a feldolgozási és gyártási szektorban.
Az eddigi eredményekről szólva elmondta, hogy Magyarország több mint negyedével tudta csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016-ban elindított „Maradék nélkül” programjának a segítségével.
Évente hozzávetőleg 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a teljes hazai élelmiszerláncban. Közölte, hogy a felmérések szerint 2016–2022 között a teljes háztartási élelmiszer-hulladék mennyisége 12,1 százalékkal csökkent, míg a valós pazarlást jelentő kategórián belül 27,6 százalékkal.