Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Nagyszabású hadműveletekben gyakorolják Európa megvédését

A hadgyakorlatoknak hivatalosan nincs közük az ukrajnai háborúhoz.

2022. 05. 02. 15:35
defender europe Fotó: Sgt. Christopher Muncy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette a Defender Europe 2022, illetve a Swift Response 22 hadgyakorlat – derült ki a lengyel védelmi minisztérium közleményéből. Az amerikai vezetésű – tehát nem NATO – műveletekben május végéig több mint húsz szövetséges vesz részt, hozzávetőlegesen 18 ezer emberrel, több országot is érintve. Magyarország ezúttal nincs közöttük, szomszédaink, Szlovákia és Szlovénia viszont igen.

A Defender Europe 2022 célja, hogy elpróbálják az amerikai katonák és a hadi felszerelés nagyszabású, gyors áttelepítését az Egyesült Államokból az európai szövetségesekhez. A Swift Response 22 során pedig ejtőernyősök mozgatását és bevetését gyakorolják. 

defender europe
Fotó: Sgt. Catessa Palone

A lengyel közlemény is hangsúlyozza, hogy 

a műveletek rendszeresek, védekező jellegűek, nincs közük a jelenlegi geopolitikai helyzethez, szervezésük már 2021 elején elkezdődött.

A hadgyakorlatok az ukrajnai háború miatt nyilvánvalóan nem maradnak el, sőt bizonyos értelemben még nagyobb szükség is van rájuk. Márciusban például közvetlenül Oroszország szomszédságában, Norvégiában gyakorlatozott a NATO.

Ezek azonban általában rendszeresen megrendezett műveletek, melyeket előre bejelentenek, a csapatmozgásokról az oroszokat is tájékoztatják, sőt megfigyelőnek is meghívják.

Ugyanakkor nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy lássuk, ezek a hadgyakorlatok éppen egy lehetséges orosz agresszió kivédését modellezik, illetve a képességek demonstrálásával elrettentő erővel is bírnak.

Az „Európa megvédését” elpróbáló Defender Europe-ot már az előző években is megrendezték, a 2020-ast a hidegháború óta a földrészünkön megrendezett legnagyobb amerikai hadgyakorlatnak nevezték, bár a koronavírus-járvány miatt végül kisebb lett az eredeti terveknél. Akkor összesen 37 ezer embert mozgattak meg, a tengerentúlról 27 ezer katonát, a Nemzeti Gárda hétezer tagját, továbbá 13 ezer hadi felszerelést szállítottak át.

Miközben Ukrajnában háborúzik, Oroszország sem állt le a hadgyakorlatokkal. 

Áprilisban például a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrádban rendeztek kisebb harci játékokat. Emlékezetes, hogy az Ukrajna elleni támadás előtt is hadgyakorlatok ürügyével vonták össze csapataikat nyugaton és Belaruszban.

Súlyos hiányosságok. Az amerikai képességek súlyos hiányosságait leplezte le nemrégiben szenátusi meghallgatásán a tengerészgyalogság egyik tábornoka – szúrta ki Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő. Karsten Heckl arra mutatott rá, hogy még az egyre fenyegető orosz támadás árnyékában azt a parancsot kapták, hogy készüljenek fel az átkelésre Európába. Ám a kijelölt időpontban nem tudtak útra kelni, mert a szállításukra kijelölt három hadihajó rossz állapotban volt, és a karbantartásukkal nem végeztek. A tábornok elmondása szerint 35 éve szolgál, de ilyen kudarccal még soha nem találkozott. Figyelmeztetett arra is, hogy papíron 31 partraszálló hajójuk van, amelyek elméletileg 80 százalékban hadra foghatók, jelenleg azonban ez a szint mindössze 47 százalékos.

 

Borítókép: Katonák a Defender Europe 2021-en (Fotó: Sgt. Christopher Muncy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.