Németországból méltatták Orbán Viktor békemisszióját

Orbán Viktor olyat tett, amire az Európai Unió egyetlen tagállama sem volt képes korábban: megnyitotta azt a párbeszédet, ami elindíthat egy folyamatot, amelynek végén békével zárulhat az orosz–ukrán háború. Erről írt véleménycikkében Dieter Stein, a Junge Freiheit német lap főszerkesztője. Úgy vélte, Orbán Viktor okosan kihasználja a háború azon szakaszát, amelyben egy európai diplomáciai kezdeményezésnek esélye lehet.

2024. 07. 13. 14:51
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szokatlan dolgot tett, miután Magyarország átvette a soros uniós elnökséget – jelentette ki véleménycikkében Dieter Stein, a német Junge Freiheit című lap főszerkesztője. Felidézte, hogy Orbán Viktor a június végi uniós csúcstalálkozót követően Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt az orosz–ukrán háború lezáró békéről. Ezt követően Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami után Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyalóasztalhoz ült a békemisszió következő állomásán.

Mindezt azzal a céllal, hogy végre mozgolódás legyen a holtpontra jutott ukrajnai háborúban. Az orosz–ukrán háború harmadik évében megakadtak a harcok, egyik hadviselő félnek sincs elég ereje ahhoz, hogy végleg legyőzze az ellenséget. Ennek ellenére mindkét oldalon naponta százak és ezrek halnak meg vagy sérülnek meg

– összegezte a jelenlegi helyzetet Dieter Stein.

 

Orbán Viktor megnyitotta a párbeszédet

A szerző szerint Orbán Viktor okosan kihasználja a háború azon szakaszát, amelyben egy európai diplomáciai kezdeményezésnek esélye lehet. A Nyugat hozzáállása ugyanis rendkívül zavaros képet fest arról, miként gondolkodnak az orosz–ukrán háború lezáró békéről. Megjegyezte:

Az Egyesült Királyságban jelenleg az új munkáspárti kormányra való átállás zajlik. Emmanuel Macron francia elnök alig tudta stabilizálni a közelmúltbeli parlamenti választások után erodálódott hatalmát. Németországban a Scholz-kormány támogatottsága történelmi mélyponton van a dadogó gazdasági motor közepette, míg az Ukrajnának nyújtott folyamatos segélyezés további hatalmas, milliárdos lyukakat tép. Az élen pedig az USA áll, a világhatalom, amelynek elnöke szánalmasan jelképezi a Nyugat vezetői képességének hiányát.

Orbán Viktor első lépésként tűzszünetet javasolt minden félnek. Ezt Moszkva és Kijev is elutasította egyelőre, mert attól tartanak, hogy a másik fél ezt arra használhatja fel, hogy felgyorsítsa az újrafegyverkezést, majd újra és még keményebben lecsapjon. De a párbeszéd szála megvan.

A Die Welt német lapnak adott interjújában Orbán Viktor az uniós államok egészét bírálta, amiért nem sikerült 2022 előtt elszigetelni a konfliktust és megakadályozni a háború kirobbanását. Ehelyett a diplomácia eszkalálta és nemzetközivé tette – idézte Stein a magyar kormányfőt. Szerinte van remény arra, hogy Orbán Viktor elmozdítja az állóháborút és felébreszti a diplomáciát.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.