A brüsszeli elit hatalmát féltve támadta Magyarországot és Orbán Viktort

A sokszor nemtelen támadásoktól és hazugságoktól sem mentes hozzászólások után Orbán Viktor úgy szembesítette a brüsszeli elitet és a balliberális képviselőket a tényekkel és az általuk alkalmazott kettős mércével, amire még nem volt példa az EP történetében, mondta el lapunknak Boros Bánk Levente a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója.

2024. 10. 09. 13:48
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a hat hónapos magyar tanácsi elnökség programját bemutató előadás végén, az Európai Parlament plenáris ülése keretében a kelet-franciaországi Strasbourgban 2024. október 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a hat hónapos magyar tanácsi elnökség programját bemutató előadás végén, az Európai Parlament plenáris ülése keretében a kelet-franciaországi Strasbourgban 2024. október 9-én Fotó: Frederick Florin Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor sokak által várt beszéde a strasbourgi plenáris ülésszak keretén belül a soros magyar elnökség programját mutatta be majd beszéde után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke értékelte azt majd az Európai Néppárt elnöke Manfred Weber ostorozta a magyar miniszterelnök megállapításait amit a képviselői hozzászólások követtek, sokszor minősíthetetlen stílusban támadva Magyarországot és Orbán Viktort.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond a hat hónapos magyar tanácsi elnökség programjának ismertetéséről szóló vitában, az Európai Parlament plenáris ülésének részeként a kelet-franciaországi Strasbourgban 2024. október 9-én
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond a hat hónapos magyar tanácsi elnökség programjának ismertetéséről szóló vitában, az Európai Parlament plenáris ülésének részeként a kelet-franciaországi Strasbourgban 2024. október 9-én (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A formát és a tartalmat is tekintve az Európai Parlament nem volt egy súlycsoportban a magyar miniszterelnökkel. Aki végig követte a vitát az láthatta, hogy akár tartalmában, akár stílusában nyilvánvaló volt, hogy minőségbeli különbségek voltak politikai és emberi szempontból egyaránt

– mondta Boros Bánk Levente a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója.

Orbán Viktor az Uniós soros elnöki tisztét betöltő Magyarország miniszterelnökeként egy korrekt ajánlatot tett első felszólalásában, tette hozzá.

– Ő arról beszélt amiről az egész vitának szólnia kellett volna, a magyar soros EU-elnökség programjáról. Teljesen világos célkitűzéseket, teljesen világos diagnózist adott az európai parlamenti képviselők számára és még nyomaiban sem lehetett konfrontatív szándékot felfedezni a retorikájában, hangsúlyozta a szakértő.

Boros Bánk Levente (Fotó: Nézőpont Intézet/Holecz Endre)

Azonban Orbán Viktor beszéde után már viszontválaszában az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pozíciójához nemtelen módon megtámadta Magyarországot, ami példátlan az európai integráció történelmében, mutatott rá. 

Erre a magyar miniszterelnök is felhívta a figyelmet. Ha pedig a bizottság elnöke a megrendelőinek eleget téve bírálta Magyarországot másra nem is számíthattunk, minthogy később a frakcióvezetők és parlamenti képviselők jelentős része is erről beszélt és nem a felhozott problémára és javaslatokra reagált.

A szakértő arról is beszélt, hogy a hazai ellenzéki képviselők a magyar pártpolitikát vetítették ki az Európai Parlamentre ami nem újdonság mert minden egyes alkalommal, amikor a magyar miniszterelnök felszólal az EP-ben akkor ugyanez történik. Magyar Pétertől a DK-ig mindenki a saját politikai hasznát nézte és gyakorlatilag belpolitikai beszédeket tartottak.

Ennek két oka van: az egyik, hogy a komplett magyarországi ellenzék alkalmatlan az ellenzéki szerep betöltésére és ezért az európai elvtársaikat és az EP-t próbálják felhasználni, hogy támadják a magyar kormányt. Ez történt most is!

– tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök 2024. október 9-én Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén ismerteti Magyarország hat hónapos tanácsi elnökségének programját
Orbán Viktor miniszterelnök 2024. október 9-én Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén ismerteti Magyarország hat hónapos tanácsi elnökségének programját (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A szakértő szerint másrészt – ahogy arra viszontválaszában Orbán Viktor is rámutatott – egy törésvonal látszik stabilizálódni az európai politikában, mégpedig a a balliberális, globalista, szupranacionális erők és a velük szemben elhelyezkedő és választásról választásra erősödő szuverenista vonal között.

A brüsszeli elit, a baloldaltól egészen a magát konzervatívnak láttató néppártig a saját hatalmát féltve támadta meg Magyarországot. Ursula von der Leyennek lett volna lehetősége a vita végén hozzászólni de ő elmenekült, miután a magyar miniszterelnök szembesítette azzal, hogy a bizottság elnökeként így nem viselkedhet egy tagországgal az Európai Parlamentben.

– hangsúlyozta.

Nem fordult elő még az Európai Parlament történetében olyan, hogy valaki úgy szembesítse a brüsszeli elitet és a balliberális képviselőket a tényekkel és az általuk alkalmazott kettős mércével, mint ahogy azt ma tette a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor

– összegezte Boros Bánk Levente.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a hat hónapos magyar tanácsi elnökség programját bemutató előadás végén, az Európai Parlament plenáris ülésén a kelet-franciaországi Strasbourgban 2024. október 9-én (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.