időjárás 17°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

„Legyen nemzeti emlékhely a rákosmezei Királydomb”

Pataki Tamás
2020.05.26. 17:00
„Legyen nemzeti emlékhely a rákosmezei Királydomb”

Figyelemfelkeltő videót készített a Magyar Patrióták Közössége (Patrióták) a rákosmezei Királydombról. A Rákos mezején, a X. kerület Királydombnak nevezett részén dokumentáltan harmincöt szabadtéri országgyűlést tartottak, itt választották királlyá Kun Lászlót, Károly Róbertet és Hunyadi Mátyást is. Mégis, az ország egyik legfontosabb szimbolikus terét még egy emléktábla sem jelzi. A Patrióták kezdeményezéséről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt. Az új videójukról Hetzmann Róberttel, a Patrióták elnökével készítettünk villáminterjút.

– Videót készítettek a Királydombról, a magyar országgyűlések középkori helyszínéről. Ebben azt javasolják, hogy nemzeti emlékhely legyen a helyszín.

– Kevés olyan jelentőségű, ám mégis elfeledett történelmi helyszín van a Kárpát-medencében, mint a Budapest külvárosában található Rákosmező. Buda elestéig ez a terület volt a Magyar Királyság politikai értelemben vett közepe. Közjogi jelentőségét a mai Kossuth térrel és az Országház épületével tudjuk összevetni, melyek együttese a népképviselet mai színtere, és ennek megfelelően kiemelt nemzeti emlékhelynek minősül. A Rákosmező ugyanezt a szerepet töltötte be hajdanán, és emlékezete a későbbi évszázadokban sem halványult el. A reformkorban is identitásképző erőt képviselt, a magyar önrendelkezés és a nemzeti összetartozás eszméjét társították hozzá.

– Felvették-e a kapcsolatot a kormánnyal, a helyi önkormányzattal, milyen reakciók érkeztek a felvetésükre?

– Az országgyűlés elnökével, a kormánnyal és a helyben illetékes X. kerületi önkormányzattal is felvettük a kapcsolatot, és már meg is kezdődtek az egyeztetések. Az első visszajelzések támogató jellegűek, ami mindenképpen bizakodásra ad okot, noha számítottunk is rá, hogy a rákosmezei emlékhelyért indított kezdeményezésünk kedvező fogadtatásban részesül majd. Ez egy igazi nemzetegyesítő ügy, ami mögé minden jó érzésű magyar bátran felsorakozhat.

– Milyen további akciókat terveznek az ügy érdekében?

Az a célunk, hogy a Királydomb újra bekerüljön a köztudatba, ezért egy rövid, digitális oktatási segédanyagként is felhasználható animációs kisfilmet készítünk, amelyen keresztül be fogjuk mutatni, hogy miért is kivételes jelentőségű ez a mező a magyar állam történelmében. A jövőbeni Királydomb reményeink szerint nem csak egy lesz a külvárosi parkok között. Igaz, hogy a Királydomb a főváros turisztikai szempontból kiemelt övezetén kívül esik, de ennek látjuk az előnyeit is. A rákosmezei országgyűlések emlékhelye ugyanis nem a szuvenírboltokról és az érdektelenül szelfiző turistacsoportokról fog szólni, hanem reményeink szerint a múlt mélységeinek megélésére és a régi idők üzeneteinek megértésére alkalmas park lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.