Máté Gábor tudott Gothár zaklatásáról, Karácsony mégis kinevezte

A Gothár-ügy lett a legjobb példa a balliberális színházi kultúra képmutatására és kettős mércéjére. Máté Gábor újabb öt évig vezetheti a Katona József Színházat.

Pataki
2020. 11. 26. 17:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máté Gábor a budapesti Katona József Színházat, Kováts Adél pedig a Radnóti Miklós Színházat igazgathatja további öt évig, Karácsony Gergely főpolgármester tegnap meghozott döntése értelmében. Karácsony Gergely mindezt úgy tette, hogy a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor tavaly elismerte: már egy éve tudott arról, hogy Gothár Péter rendező zaklatott egy színésznőt, de erről a Színház- és Filmművészeti Egyetemet nem értesítette, noha tanít ott.

A Gothár-ügy lett a legjobb példa a balliberális színházi kultúra képmutatására és kettős mércéjére.

– Az, hogy egy színház igazgatója, Máté Gábor már egy éve tud arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tesz semmit az ügyben, nem elfogadható. Ez az ő vezetői felelőssége, és ahogy látom, ez valószínűleg bűncselekmény is – állította Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője egy tévéinterjúban.

Korábban több fideszes politikus is azt mondta, hogy a Katona és a Színművészeti vezetőinek is távozniuk kell a Gothár-ügy miatt, amelyről lapunk is részletesen beszámolt.

Dióhéjban a Gothár-ügyről

A Katona 2019. november 19-én közleményben tudatta, hogy kitiltottak valakit a színházból, és ezután nem dolgozhat náluk, mert több emberrel szemben átlépte az erkölcsi határokat.

Később kiderült, hogy Gothár Péter rendező keveredett szexuális zaklatási ügybe, amit egyébként ő maga ismert be.

 

De kiderült az is, hogy maga a zaklatás egy évvel azelőtt történt. Az ügy kirobbanása után több közleményt is kiadott a színház, az egyikben az állt, hogy a „közösséget mélyen megrázta a Gothár-történet”, és az egész társulatnak pszichológus segítségét ajánlják föl az ügy feldolgozásához.

Máté Gábor pedig mindenkivel titoktartási szerződést íratott alá.

 

Az ügy miatt a színház előtt tüntetést is szerveztek.

Törvénycsomaggal reagált a kormány

A kormányzat gyorsan reagált az ügyre, hisz lényegében a Katona József Színházban kialakult állapotok miatt készült megváltoztatni a kormány a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát (ezt meg is tették a a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomag elfogadásával). Kormányzati körökben megdöbbentőnek tartották azt a cinizmust, amivel a színház és a főváros vezetése a Gothár Péter zaklatási ügye nyomán kirobbant botrányt kezelni próbálta, és nem kívánták fenntartani azt a helyzetet, hogy a magyar kormány minden tényleges ráhatás nélkül finanszírozzon olyan intézményt vagy intézményeket, amelyekben hosszú ideje bűncselekmények történnek, amiket nemcsak eltitkolnak, hanem az alkalmazottakkal még külön titoktartási szerződést is aláíratnak az ügyben.

Karácsony Gergely tegnapi döntése mégsem nevezhető meglepőnek, hisz már egy éve is nyilvánvalóvá tették, hogy Budapest kulturális vezetése nem szándékozik lépni a Katona József Színház igazgatóváltása érdekében, és némán asszisztálnak Máté Gábor botrányos lépéseihez, amelyekkel az egy éve tudomására jutott zaklatási ügyet az intézmény falai között akarja tartani.

 

Máté Gábor 2011. február 1-jétől vezeti a Katona József Színházat. Tegnap újabb öt évre, a 2021. február 1-jétől 2026. január 31-ig terjedő időszakra választotta meg Karácsony Gergely ügyvezetőnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.