Ismerjük meg a verséneklők és énekmondók nagy családját!

Izgalmas és fontos kezdeményezést indított útjára Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes egyik alapító tagja.

Juhász Kristóf
2021. 01. 13. 9:00
null
A Misztrál, jobbra Török Máté Fotó: Szeidl Mariann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként létrehozott egy honlapot, amin a Kárpát-medencei verséneklőket és énekmondókat akarja bemutatni interjúval, és fotóval. A munka elkezdődött, most Gryllus Dániellel, illetve a nemrég elhunyt Kátai Zoltánnal olvashatunk egy-egy beszélgetést, és a képgaléria is egyre bővül. Török Máté épp oly gondosan és igényesen látja el mindegyik vállalt feladatát, mint a muzsikálást, érdemes az oldalra ellátogatni.

A Misztrál, jobbra Török Máté
Fotó: Szeidl Mariann

A muzsikus így fogalmaz a honlapon a programról: „Sokan és sokféle módon valljuk hivatásunknak a versek és a szövegek által meghívott dallamok közvetítését. És pont ez a sokszínűség az egyik oka annak, hogy nehezen definiálható a stílus. Mindannyian hallottunk megénekelt Weöres Sándor- vagy Nagy László-költeményt, iskolában tanultuk Tinódi Lantos Sebestyén Eger vár viadaljáról való énekét, de mennyire ismerjük a mai, kortárs közvetítőket, a mai kor históriásait, a versekben rejlő dallamok megkeresőit?

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasaként azt a feladatot vállaltam, hogy verséneklőként feltérképezem, s lefényképezem az énekmondók és verséneklők nagy családjának egy részét az elmúlt 60 évre visszamenően. Az oldalon folyamatosan fogom közzétenni az elkészült beszélgetések kivonatait, illetve néhányat az elkészült fényképekből.

Szeretném, ha megvalósulna Kátai Zoltán álma, amit a legutóbbi beszélgetésünk alkalmával fogalmazott meg: legyen egy helye az énekmondásnak és a verséneknek.

Barátaimmal, pályatársakkal, egykori tanáraimmal beszélgetek arról, hogyan, mikor, miért választották ezt a pályát. Mivel minden érintetthez sajnos nem fogok tudni elmenni a három év alatt, ezért a beszélgetésekkel párhuzamosan útjára bocsátok egy űrlapot, aminek a segítségével a verséneklők, énekmondók jelentkezhetnek, s feliratkozhatnak arra a listára, amit az ösztöndíjprogram után szeretnék egy könyvben megjelentetni. Reményeim szerint így egy teljesebb, színesebb képet kaphatunk majd arról, hogy ki, hol és mikor foglalkozik, foglalkozott az énekmondással, versénekléssel.”

Tehát aki verséneklőnek, énekmondónak vallja magát, ne legyen rest a fenti linken jelentkezni, és hozzájárulni e szélesebb közönség előtt sokszor rejtett, de annál fontosabb és nemesebb műfaj jelenlegi föltérképezéséhez!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.