Wacław Felczak-díjak először

Március 23-án, a lengyel–magyar barátság hivatalos ünnepnapján első ízben rendezték meg a Felczak-gálát, amelyen átadták a Wacław Felczak-díjat.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 23-án a lengyel–magyar barátság hivatalos ünnepnapján első ízben rendezték meg a Felczak-gálát a Magyar Tudományos Akadémia épületében. 

A gálaesten a csaknem kétszáz meghívottat Biernacki Karol, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Rosonczy-Kovács Mihály, a lengyel–magyar barátság és együttműködés további elmélyítését célzó alapítvány kuratóriumának tagja, lengyel–olasz politikai elemző köszöntötte.

A beszédek után volt az alapítvány eddigi munkásságát bemutató imázsfilm premierje, majd első ízben átadták a Felczak-díjat, melyet az alapítvány kuratóriuma azzal a céllal hozott létre, hogy ezzel is elismerje azon személyek munkáját, akik az évszázadokon átívelő lengyel–magyar barátság eszméjének továbbörökítéséhez kiemelkedő mértékben hozzájárultak. Idén – egyszeri alkalommal – három díjazott vehette át a kitüntetést.

Kiss Gy. Csaba polonista, irodalomtörténész, kultúrtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és az ELTE címzetes egyetemi tanára.

Kovács István polonista, diplomata, történész, író, költő és lengyel irodalmi műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja.

Petneki Áron polonista, művelődéstörténész, a Varsói Egyetem nyugalmazott tanára, a krakkói Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia magyar–lengyel történész vegyesbizottságának elnöke.

Forrás: Felczak Alapítvány

A díjazottak az Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész által megálmodott különleges anamorfózist vehettek át. A díj szimbolikus jelentőségű, különlegessége, hogy az apró részletekből összeálló grafika egy fémhengerre vetül, és így elevenedik meg az alapítvány névadójának arcképe.


A rendezvény ifj. Balázs Elemér Junior Prima-díjas zongoraművész és zeneszerző zongorajátékát követően álló fogadásos vacsorával folytatódott, ahol a lengyel és magyar konyha ízeit kóstolva találkozhattak a hazai lengyelség képviselői, illetve a lengyel és a magyar nemzet közötti barátság elmélyítésért dolgozó szakemberek, polonisták.

 

A gálán Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezetével, az évente több százezer embernek segítséget nyújtó Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve az alapítvány adománygyűjtést is szervezett az Ukrajnából menekült emberek megsegítésére. A gála helyszínén a résztvevőknek lehetőségük volt pénzbeli adományaikat elhelyezni a szervezet gyűjtődobozába.

Borítókép: A díjazottak (Forrás: Wclaw Felczak Alapítvány)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.