Az ukrán–magyar együttélésért

A Bartók 1 Galériában nyílt meg a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) 15 éves működését bemutató kiállítás. Az egyesület működtette nyíregyháza-sóstói Mária Alkotóház gyűjteményéből válogatták össze a magyar és ukrán képzőművészek munkáit, mintegy hitet téve békevágyuk, a háború mielőbbi befejezése mellett.

Pásztor J. Attila
2022. 06. 25. 6:56
null
20220623 Budapest A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület "Művészettel a békéért" című jubileumi kiállítása a Bartók 1 Galériában. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bartók 1 Galéria küldetése a Kárpát-medencében működő alkotótelepek, művészeti egyesületek bemutatása, méghozzá csoportos kiállítások keretében. Jelen tárlat célja, miként címe – Művészettel a békéért – utal rá: az ukrajnai háború elleni kiállás. Ezért kárpátaljai magyar és ukrán művészek munkáit helyezték egymás mellé. Egyébként két esztendővel ezelőtt a Mesterek és tanítványok című tárlaton szerepeltek kárpátaljai festőművészek a galériában.
A háború miatt csak Efrán Ferenc tudott megjelenni a megnyitón a kiállító alkotók közül, aki így köszöntötte a vendégeket: 

– Azért sikerült átjönnöm a határon, mert elmúltam hatvanéves – utalt a festőművész, a Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója a hadkötelezettségre, amely miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát.
A festőművész a továbbiakban kitért arra, miért fontos a Mária Alkotóház, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület vagy éppen a Bartók 1 Galéria.
– Azonkívül, hogy segítségükkel a kárpátaljai művészek bemutatkozhatnak az anyaországban, kiemelkedő szerepet vállalnak a hagyományok megőrzésében 

– fogalmazott a múzeumigazgató, megjegyezve: a kiállítás ízelítőt kínál a határon túli festőművészekkel folytatott tizenöt éves együttműködésből.
Az egyesület hasonlóképp együttműködik Magyarországon kívül Erdéllyel, a Felvidékkel, sőt már Lengyelországgal is.
– A KMKE – emelte ki Efrán Ferenc – nem politikai szervezet, kizárólag művészettel foglalkozik.
A múzeumigazgató festőművésztől Őry László vette át a szót.
Az egyesület elnöke és az egyesület működtette Mária Alkotóház vezetője a határátlépés nehézségeire visszatérve megjegyezte: hat-nyolc tagjuk nem jöhetett át.
– A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület fennállásának tizenötödik évfordulója megünneplését terveztük – emlékeztetett Őry László, majd felidézte: az év elején Kopriva Attila alelnökkel, festő- és szobrászművésszel, az Ungvári Művészeti Akadémia tanszékvezetőjével jubileumi kiállításra készültek a Bartók 1 Galériában.
– Ám február 24-én megtörtént, aminek nem kellett volna megtörténnie. Azóta háború zajlik Ukrajnában 

– adott hangot keserűségének az elnök.


Ezért döntöttek amellett, hogy a Nyíregyháza-Sóstófürdőn működő Mária Alkotóház – amelyben rendkívül sok anyaországi és kárpátaljai képzőművészművész fordult meg az elmúlt években – gyűjteményéből válogatják össze jelen kiállítás anyagát. Így láthatók kárpátaljai részről Micska Zoltán, Kopriva Attila, Efrán Ferenc, Borisz Kuzma, Ihor Lutsenko, Villásek Tibor, Jurij Szelevickij, Szergej Biba, Iváncsó András, Angyalossy Sándor, Okszana Dovganics, Jana Palincsak, míg az anyaországból Kádas Katalin, Szepessy Béla, Lukács Gábor, Szeifried Zoltán, László Dániel, Bugyi István József, Sinka Péter, Kun Péter, Börcsök Attila, Homoródi Éva, Aranyász Zita alkotásai.
Őry László a 2017-ben elhunyt, munkácsi Micska Zoltán munkáit igyekszik minden kiállításon bemutatni, mint tette ezt most a Bartók 1 Galériában.
– A kultúra, a művészet nemzetmegtartó erején túl hidat épít az egyes nemzetek között. Ennek szellemében dolgozunk másfél évtizede a magyar–ukrán határ menti együttműködés elmélyítésén 

– mondta megnyitója vége felé a KMKE elnöke. – Politikailag nem foglalunk állást, a mielőbbi békét kívánjuk, erre reflektálunk ezzel a tárlattal – zárta szavait Őry László.

 

Borítókép: Ukrán és magyar művészek alkotásai egymás mellett (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.