Megújult Manno Miltiades és Jász Géza sírja a Fiumei úti sírkertben

Átadták Manno Miltiades, a görög származású sportoló, olimpiai bajnok és Jász Géza, a Magyar Labdarúgó-szövetség első elnökének felújított síremlékét a Fiumei úti sírkertben.

Magyar Nemzet
Forrás: NÖRI2022. 06. 25. 17:00
Fotó: NÖRI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manno Miltiades (1879–1935) származása ellenére mindvégig magyarnak vallotta magát és soha nem akarta elhagyni az országot. Egy igazán sokoldalú sportember volt, aki úszásban, futásban, válogatott evezősként, atlétaként, labdarúgóként, kerékpárosként, síelőként egyaránt komoly eredményeket ért el, de ugyanúgy jeleskedett mint grafikus, festő, szobrász és költő is. Olyan maradandó alkotás fűződik a nevéhez, mint a Ferencváros profi csapatának madaras címere. A polihisztor sportoló síremléke mellett megújult Jász Géza (1863–1937), a Magyar Labdarúgó-szövetség első elnökének síremléke is. A két sírt a „Magyar futballelsők” rendezvénysorozat keretében adták át.

Az avatóünnepségen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója arra mutatott rá, hogy az elmúlt években elért magyar sikerek láttán megtapasztalhattuk, hogy a futball egy olyan nemzetösszetartó erő, amelynek eredményeit az egész magyarság egy emberként ünnepeli. Hozzátette: hazánk jövőjének záloga az összefogásra képes, életerős és egészséges társadalom, melynek neveléséhez elengedhetetlen a sport, amely megtanít kitartóan, magunkért és egymásért vállvetve küzdeni, megtanít tisztességesen győzni és emelt fővel veszíteni.

Manno Miltiades felújított síremléke        Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

A „Magyar futballelsők” védett síremlékeinek felújítása többek között a Magyar Labdarúgó-szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Ferencvárosi Torna Club, a Magyar Evezősszövetség, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség és a Nemzeti Örökség Intézete támogatásával, a Görög Intézet, a Batthyány Casino – Történelemkedvelők Egyesülete, a Magyar Futballtörténeti és Labdarúgók Sírját Kutató, Nyilvántartó, Gondozó Társaság és a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság szervezésében valósult meg.

Borítókép: Manno Miltiades felújított síremlékének leleplezése (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.