Az öt legjobb Al Pacino-film – Egy asszony illata

Felkavaró szerelmi vallomás a becsülethez, a nőkhöz és „John” Daniel’shez.

2022. 07. 15. 20:00
Forrás: Képernyőfotó - YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Al Pacino filmjeit bemutató toplistánkon a harmadik helyet egy igazi, kihagyhatatlan klasszikus szerezte meg. Ez a film pedig nem más, mint a Martin Brest által rendezett 1992-es Egy asszony illata (Scent of a Woman) című alkotás.

Kedves olvasóim, kérem, hogy nézzék el nekem, hogy ezzel a filmmel elfogult vagyok, nagyon nagy kedvencem. Számos okból, de legfőképpen talán azért, mert olyan idős koromban láttam, amikor a legfogékonyabb voltam rá, hiszen körülbelül a filmbeli diákkal lehettem egykorú, amikor eljutott hozzám a mozi. De az Al Pacino által zseniálisan megformált Frank Slade alezredes örökbecsű mondatait, tanításait számtalan alkalommal használtam fel, hogy is mondjam helyesen, hölgyekkel való ismerkedés céljából.

3. Egy asszony illata (Scent of a Woman)

A mű egyébként a Giovanni Arpino regénye alapján készült, és Dino Risi A nő illata (Profumo di donna) című 1974-es filmjének remake-je, amelyben a főszerepet a remek Vittorio Gassman játszotta. Egyébként a két film csak részben hasonlít egymásra, érdemes megnézni mindkét alkotást, hiszen külön-külön is élvezhetőek.

A történet nem túl bonyolult, adott egy Charlie Simms nevű srác (Chris O’Donell), aki ösztöndíjas hallgató egy drága iskolában, ahol a jómódú srácok csinálnak egy kis tréfát az iskolaigazgatóval, aki ezt nem nézi jó szemmel, és elégtételt, a tettesek nevét követeli. Charlie pechére pont szemtanúja volt az esetnek, ezért dilemma elé kerül: gyáván elárulja a társait, vagy becsületes marad és nem válik spiclivé, még azon az áron sem, hogy eltanácsolhatják az iskolából. A fontos döntés meghozatalára csupán egy hétvégéje marad, amit ráadásul munkával kell töltenie, mert szüksége van a pénzre, hogy legalább karácsonyra haza tudjon utazni. A munka, amit vállalt azonban nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolta. 

Fotó: Mafab.hu

Egy már nyugállományú vak alezredest, Frank Sladet (Al Pacino) kell gardíroznia, aki meglehetősen makacs, szókimondó és ráadásul alkoholista is. A film a kettőjük lassan kialakuló barátságát mutatja be. De igazán nem is jó szó rá, hogy barátság, talán inkább a mester és tanítványa kifejezés jobban illik a kapcsolatukra. Az idős, sokat látott, sokat tapasztalt, de mind lelkileg, mind fizikailag sérült Slade ezredes számos esetben nyersen, keményen mutatja meg a még romlatlan, jóindulatú Charlienak az igazi életet. Azt az életet, amelyet ő élt egykor, amikor még látott, közben pedig számos tanáccsal is ellátja őt az iskolai dilemmájával kapcsolatban. A hétvége alatt a fiú egyre jobban megszereti Franket. 

Al Pacino lubickol a szerepben, zseniálisan formálja meg a vak, pokróc modorú, szabadszájú, kiégett alezredest. Alakításáért méltán kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-szobrot

Pacino káprázatos, szikrázó monológjai, életbölcsességei Végvári Tamás szinkronhangjával, ha lehet, még jobban ülnek. Érdekes, hogy Pacino el sem akarta játszani ezt a szerepet, amelyet korábban Jack Nicholson, Harrison Ford, Dustin Hoffman és Joe Pesci is visszautasított már. Nagyon nagy szerencse nekünk, nézőknek, hogy végül elvállalta.  Al Pacino a visszaemlékezések szerint a forgatások szünetében is teljesen karakterben maradt,  gyakorlatilag átlényegült. Mindenhová az ikonikus botjával a kezében ment, és sosem nézett a szemébe annak, akivel éppen találkozott. Ezért tűnik annyira élethűnek a vakság, a vak ember megjelenítése. Teljesen elhisszük, hogy bizony az alezredes nem lát. Parádés, megdöbbentő színészi játék. Chris O’Donell is nagyszerűen alakítja az ártatlan, olykor csetlő-botló, az életben a helyét kereső, de ugyanakkor erős jellemű, becsületes srácot. Nagyon jól kiegészítik egymást a jelenetekben. 

A filmben bizony olyan mondatok, szavak, kifejezések szerepelnek, amelyek a mai, pc világban már nem hangozhatnának el. De természetesen nekünk, akik nem fertőződtek meg ezektől a liberális őrültségektől, minden filmkocka zseniális. Ahogy Frank Slade alezredes a nőkről beszél, az felér a mai, Messengerhez szokott fiatal srácok számára is egy udvarlási tanácsadással. Így, ezekkel a mondatokkal, apró gesztusokkal lehet meghódítani egy nő szívét. 

Az Egy asszony illata című filmben látható az egész filmtörténet legszebb tangója. Ahogy Al Pacino vakon vezeti a táncpartnerét (Gabrielle Anwar) a világhírű zenére (Por Una Cabeza), az örökre emlékezetes lesz mindenkinek, aki egyszer is látta ezt a filmet. A másik ilyen sokat emlegetett és idézett rész a filmből, amikor Frank Slade alezredes egy tűzpiros Ferrarit vezet New York utcáin. Szóval számos klasszikussá vált jelenettel gazdagítja a filmtörténetet Martin Brest mozija. A film zárójelenete pedig nem is lehetne más, mint Al Pacino nagymonológja, ahol kiáll a barátjáért, a becsületért és a bajtársiasságért. Ezáltal pedig újra visszanyeri a saját magába, az életébe és a jövőjébe vetett hitet is. Az asszony illata az egyik legjobb Al Pacino film, egyúttal az egyik legjobb színészi alakítása is, ezért a toplistánkon az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

Idővonal: Az asszony illata című filmet 1992-ben mutatták be, abban az évben, amikor Dél-Erdélyben, a Hunyad megyei Vaskapu-hágóban románok munkagéppel ledöntötték Hunyadi János 1442. szeptember 6-án kivívott zajkányi győzelmének utolsó, 1896-ban állított emlékművét, az egyiptomi Butrosz Butrosz-Gálit választották meg az ENSZ főtitkárává a nyugállományba vonuló Javier Pérez de Cuéllar helyett, megkezdődött Erich Honecker pere Németországban, Oroszország aláírta Finnországgal az új barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási egyezményt, a Szomszédsági Szerződést, lelőttek egy mentőakciót végző olasz repülőgépet Bosznia-Hercegovinában, Szarajevótól nyugatra, Barcelonában pedig megrendezték a XXV. nyári olimpiai játékokat, ahonnan a magyar sportolók 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzéremmel tértek haza. (Wikipédia)

Sorozatunk következő részéből kiderül, hogy melyik Al Pacino film szerezte meg toplistánkon az ezüstérmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.