Az öt legjobb Al Pacino-film – Fedőneve: Donnie Brasco

Johnny Depp és Pacino veszélyes párosa meghódította a mozirajongókat.

2022. 07. 01. 20:00
Forrás: Képernyőkép - YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stephen King és Clint Eastwood után egy újabb zsenit próbálunk meg bemutatni Filmkép-sorozatunkban. Ezúttal öt héten át a világhírű amerikai színész Al Pacino filmjeiből nyújtunk át egy csokrot önöknek.

Alfredo James Pacino, ahogy kevesen ismerik a nevét, 1940. április 25-én született New Yorkban. A filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja. Számos nagyon jelentős filmben szerepelt, alakított tekintélyt parancsoló gengszterfőnököt, vagány zsarut, fanatikus futballedzőt, és eljátszotta magát az ördögöt is. Ezért nagyon nehéz volt öt filmet kiemelni az elképesztően színes, csodálatosabbnál csodálatosabb, emlékezetesebbnél emlékezetesebb alkotásokból álló filmográfiájából. De ennek a sorozatnak az a lényege, hogy megpróbáljuk kiválasztani az öt legjobbat Al Pacino filmjei közül. Mindig lesznek olyan filmek, amelyeket joggal keresnek a tisztelt olvasók a toplistánkon, de ez egy szubjektív összeállítás, sajnos nagyon sok nagyszerű film nem kapott helyet rajta. Ezen a héten a listánk ötödik helyezettjét szeretnénk bemutatni önöknek, az 1997-es Mike Newell által rendezett Fedőneve: Donnie Brascót (Donnie Brasco).

5. Fedőneve: Donnie Brasco (Donnie Brasco, 1997)

A film valós eseményeken alapul. Joseph D. Pistone személyes története, aki az 1970-es években sikeresen beépült a New York-i Bonanno maffia családba. Ahol áldásos tevékenységének köszönhetően számos ítélet is született. Mindig izgalmas, ha egy FBI-ügynök beépül a maffiába. Hálás történet, főként akkor, ha a történetet maga az élet írta. Pistone összefogott Richard Woodley-val, és saját történetéből írt regényt, majd forgatókönyvet. Amit Mike Newell zseniális érzékkel filmre is tudott vinni. Ráadásul olyan remek arányérzékkel, hogy a film megmarad ugyan egy remek gengszterfilmnek, minden jellegzetes elemével, de mégis többé tud válni, mert a tudatosan, mértani pontossággal felépített jellemek és a parádés színészi játék együtt több értelmezést is kinyit a néző számára. 

Fotó: Mafab.hu

Ezért tudott a Fedőneve: Donnie Brasco kultfilmmé válni. Donnie Brasco (Johnny Depp) FBI-ügynökként beépül a maffiába, de közben barátságot köt megfigyelésének tárgyával, Benjamin „Lefty” Ruggieróval (Al Pacino). Ez a kettősség a macska-egér harc és a barátság, mint olyan végigvonul az egész történeten. Donnie a megfigyelés, beépülés során egyre jobban kötődni kezd, egyre mélyebbre merül az alvilágban, eközben teljesen tönkremegy a kapcsolata a feleségével. Nem tudja már, hogy hova is tartozik valójában. Az ezúttal idősödő piti maffiózót játszó Al Pacino ebben a szerepben is zseniális, sokadik gengszterfigurát alakítva is meg tud újulni.

Szerethető karakter, annak ellenére, hogy bűnöző, mert egyszerre kemény és melegszívű, de ugyanakkor a maffia és a család felé végtelenül lojális. A Fedőneve: Donnie Brasco Johnny Depp jutalomjátéka. Talán ebben a filmjében nyújtja egész pályafutását figyelembe véve, színészileg a legnagyobbat. Ehhez természetesen hozzájárul Al Pacino és Michael Madsen parádés alakítása és a filmben elhangzó rendkívül erős párbeszédek. Amelyek ráadásul nagyon hitelesek is, hiszen a forgatókönyvíró Paul Attanasio alaposan áttanulmányozta azokat a hangfelvételeket, amelyeket még Pistone készített beépített ügynökként, és ezek alapján kerültek bele a filmbe a párbeszédek. A mozi az évek során igazi klasszikussá vált, méltán emlegetik egy lapon olyan remek filmekkel, mint a Nagymenők vagy a Casino.  Mike Newell alkotása megtalálható egyébként a Steven Jay Schreider által összeállított 101 gengszterfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kötetben. Érdekesség, hogy Pistone, azaz Donnie Brasco beépülését a maffiába eredetileg csak pár hónapra tervezték, ami végül hat évig tartott. Nem volt hiába való a beépülése, hiszen közel kétszáz vádirat készült a munkája gyümölcseként. Egyébként azt kevesen tudják, hogy ő maga is feltűnik a filmben egy aprócska szerepben. Ő az, aki azt mondja a hajón Sonny Blacknek (Michael Madsen), hogy Mr. Trafficante távozik. 

A Fedőneve: Donnie Brasco rendkívül szórakoztató film, számos mondatát idézik a rajongók, igazi klasszikussá vált. Volt egy Oscar-jelölése is a filmnek, a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában, de végül nem nyert szobrot. Ennek ellenére toplistánkon elért ötödik helye mindenképpen indokolt.

Idővonal: A Fedőneve: Donnie Brasco című filmet 1997-ben mutatták be, abban az évben, amikor megkezdődött Bill Clinton második ciklusa, Párizsban megtartották a NATO–Oroszország-csúcstalálkozót, ahol aláírták a NATO és az Oroszországi Föderáció között létrejövő kölcsönös kapcsolatokról, együttműködésről és biztonságról szóló Alapokmányt; 156 éves brit fennhatóság után Hongkong visszakerült Kínához; a Mir űrállomásnak ütközött egy orosz Progress típusú teherűrhajó. Az űrállomás egyik modulja jelentősen megrongálódott, az energiatermelés drasztikusan lecsökkent, de az űrhajósok biztonságban megúszták; egy dunaharaszti bevetésre kirendelt tűzszerész járőrparancsnok és társa – Csorna István főtörzsőrmester és Szabó Norbert honvéd (posztumusz hadnagyok) – egy aknavetőgránát hatástalanítása közben életüket vesztették; népszavazást tartottak Magyarországon a NATO-csatlakozásról; a magyar részvények közül elsőként a Matáv papírjai jelentek meg a New York-i tőzsdén, 730 Ft-os áron; II. János Pál pápa hatodik zarándokútját tette szülőhazájában, Lengyelországban, s Krakkóban elkészült a II. János Pál pápa-halom, illetve pápa boldoggá avatta Apor Vilmost, a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt vértanú püspököt is. (Wikipédia)

Sorozatunk következő részéből kiderül, hogy melyik film szerezte meg a negyedik pozíciót az Al Pacino filmjeit bemutató toplistánkon.

Borítókép: Donnie Brasco (Johnny Depp) és Lefty (Al Pacino) akcióban (Forrás: Képernyőkép – YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.