Kulturális hídépítés a zene nyelvén

Elkezdődött az I. Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál a Magyar Zene Házában. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója, Farkas Gábor zongoraművész, a fesztivál ügyvezető igazgatója, Csikós Gábor, a Toyota Central Europe munkatársa, valamint Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete is. A négynapos rendezvénysorozat többek között animezenei koncertekkel, kortárs japán klasszikus és japán tradicionális muzsikával várja a zeneszerető közönséget.

2022. 09. 02. 19:00
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál Japán és a Távol-Kelet sokrétű, izgalmas zenei kultúráját mutatja be, s négy napon keresztül kínál programokat a Magyar Zene Házában. A nyitókoncertet megelőző ünnepélyes megnyitón Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója kiemelte: rendkívül örül, hogy egy illusztris társaság, elismert művészek mutatkozhatnak be a következő napokban. Az első tematikus fesztivál szervezése hatalmas munka volt, de megérte, hiszen a program nem okoz csalódást a zenerajongóknak. – Mi is az a Kelet? És különösen a Távol-Kelet? Nekünk még mindig mást jelent, mint azoknak, akik ebben születtek, viszont a Nyugat Kelettel kapcsolatos ambíciói sokáig jóval erősebbek voltak, mint fordítva. Aztán – talán úgy öt éve – megfordult a kor széljárása, és 

először Japánban, majd Dél-Koreában, később Kínában soha nem álmodott érdeklődéssel fordultak a földteke másik oldalán lévő civilizációja felé. Mára elmondhatjuk: bámulatos sikerrel 

– vélekedett e kulturális kapcsolatról Batta András.

A Magyar Zene Háza díjnyertes, bámulatos, természetközeli épületét is egy japán építészművész álmodta a Városligetbe. 

 

Vegyük a Magyar Zene Házát! Egy csodapavilon, amely szellemében teljesen japán, és mégis úgy terül el a Városliget fái között, mintha a partból nőtt volna ki. 

Hiszen épp ez az: valóban a parkból sarjadt ki, és talán ebben a tényben a legerősebb a Távol-Kelet hatása – mondta az igazgató.

A zene valójában megmutatja nekünk, hogy nincs szükség más nyelvre, csak önmagára a zenére 

– vallja Farkas Gábor zongoraművész. Az általa életre hívott fesztivál nem titkolt célja, hogy kulturális hidat építsen a földrészek között. 

 

A közös kulturális kapcsolatot és a természettel való szoros együttműködést szimbolizálja a Magyar Zene Háza elé került cseresznyefa is, melynek ültetését Batta András és Otaka Masato fejezte be a beszédeket követően. A ligetlátogatók pedig néhány hónap múlva élvezhetik a szemet gyönyörködtető cseresznyefa-virágzást.

Borítókép: Batta András és Otaka Masato (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.