Demeter Szilárd: A választópolgárok többsége egyetért az iránnyal, amit Orbán Viktor kormánya képvisel

Demeter Szilárd már nem a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért felelős miniszteri biztos, tudniillik a poszt az előző miniszter mandátumának lejártával a jogszabály erejénél fogva megszűnt. Az Emmi helyett ma már Kulturális és Innovációs Minisztérium működik. Erről is beszélt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2022. 11. 24. 15:01
null
2021. oktüber 22., A38 hajó. fotó: Földházi Árpád Fotó: Földházi Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csák János miniszter eddigi gyakorlata szerint Hoppál Péter kulturális államtitkárral közösen menedzseli azokat a várható problémákat, melyek a jelenlegi válságnak köszönhetők. Ehhez a kultúrstratégiai intézmények vezetőit szövetségbe hívta – mondta Demeter Szilárd a Mandinernek adott interjúban.

– Ha piaci alapon az a működőképes, amiért hajlandó fizetni a befogadó, akkor azt látjuk, hogy a kultúraközvetítés 

– jelen esetben a teljes magyar rádiós játszás – és a közönségigény között nincs korreláció. A kínálat és a kereslet nem találkozik. 

Kicsit paradox a helyzet, mert azt mégsem mondhatjuk, hogy csak a pillanatnyilag topon lévő sztárok dalkincséből kellene játszania a rádióknak. Mégiscsak kell lennie egy értékszemléletnek. Ez a magyar kultúra szempontjából kardinális kérdés lesz a következő években – magyarázta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miért tér el a közszolgálati rádió zenei lejátszási listája a streaming hallgatói igénytől. Hozzátette: létrehoznak egy zenei tanácsot a magyar könnyűzene tetején lévő nagy öregekből, illetve olyanokból, akik letettek már valamit az asztalra: Gőz László, Tátrai Tibor, Nagy Feró, Both Miklós és a többek, s velük szeretnének ilyen kérdéseket megvitatni.

– Itt a kérdés nem az, hogy melyik hiphoppernek vagy rappernek van helye a rádióban, hiszen aki ezt műfajilag jól csinálja, annak helye van – fűzte hozzá Demeter Szilárd, aki áttért a kultúratámogatás kérdéskörére.

– Ez a negyedik kétharmados felhatalmazás az Orbán-kormány mögött, ami azt jelenti, hogy a választópolgárok tekintélyes többsége egyetért azzal az iránnyal, amit Orbán Viktor és kormánya képvisel. A képviseleti demokráciának pont az a lényege, hogy a választópolgárok megválasztanak valakit, felhatalmazzák az érdekeik és értékeik képviseletére, befizetik az adót, és rábízzák a kormányzatra, hogy döntse el ő, mire költi. Innentől kezdve a kulturális kormányzat megmondhatja azt, hogy számára mi a kívánatos irány, és ezt a közpénzből működtetett kulturális intézményeknek tartaniuk kell.

A folytatásban a PIM főigazgatója a világválság kultúrára gyakorolt hatásával kapcsolatban elmondta: ha bedől a vidéki kulturális intézményrendszer, akkor nem magyar kultúráról fogunk beszélni, hanem budapesti kultúráról.

– Mindenki tudja, hogy nehéz időket élünk, csak nem hiszik el, hogy ennek nem lesz vége. A többség úgy készül, hogy most bezárunk vidéken múzeumokat, színházakat, könyvtárakat, kultúrházakat, s majd tavasszal újranyitjuk – így Demeter Szilárd. – De sok helyen nem fognak újranyitni, nyakamat teszem rá. Meggyőződésem szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy az utolsó pár száz lelkes zsákfaluban ne legyen lehetőség a kultúrahordozásra, a kultúrához való hozzáférésre.

Ezzel kapcsolatban a PIM főigazgatója a magyar kultúrkincs digitalizálásáról szólva hangsúlyozta: – Egy olyan kulturális, digitális adatvagyont kell strukturáltan egybeszervezni, ami a virtuális teret is berendezi a magyarok számára, mert ha mi nem rendezzük be, akkor mások fogják nekünk berendezni.

Borítókép: Demeter Szilárd (Fotó: Mandiner/Földházi Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.