Az Art-Színtér Árpád fejedelem úti épületével gazdagodott a színházi élet

A koronavírus-járvány miatti karantén alatt, ugyan kinek jutna eszébe színházi ügynökséget indítani, amikor a teátrumok ajtajaira lakat került. Könnyen rávágnánk: senkinek. S eme könnyelműségért senkit sem illet vád. Azonban tévednénk, tudniillik az Art-Színtér éppen akkor kezdte meg működését. A két alapítóval, ma már színházvezetővel, Fekete Máriával és Ernhaft Attilával beszélgettünk.

2023. 02. 17. 6:25
null
20230213 budapest art szinter ujra epult szinhaz havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Biztosra mentünk: a Covid alatt alakultunk és a rezsiválság közepén nyitottunk saját játszóhelyet – jegyezte meg humorral Ernhaft Attila, az Art-Színtér ügyvezetője.

Az új, egyúttal saját játszóhelyüket, a Margit híd budai hídfője közelében alakították ki. S nyitják meg akkor, midőn mások bezárni kényszerülnek.

– Nemhogy nem zárunk be a fűtési szezonban, de közeleg a legújabb bemutatónk, A rózsák háborúja című film adaptációja – vette át a szót Fekete Mária.

Fekete Mária az Art-Színtér előcsarnokában. Fotó: Havran Zoltán

Az Art-Színtérben háborúznak Rózsáék

 

Ez merész ötletnek hangzik, amennyiben a Kathleen Turner, Michael Douglas és a rendező, Danny DeVito szereplőgárda fémjelezte mű befejezésében egy leszakadó csillár vet véget a házaspár életének.

– Nálunk, mivel kamaraszínház vagyunk, természetesen nem szakad le a csillár, de inkább nem árulnám el az előadás végét, várunk mindenkit szeretettel, hogy a saját szemével lássa – mondta Ernhaft Attila.

A rózsák háborúja egy válás tragikomédiája. Kukkantsunk bele a repertoárba. Molnár Ferenc: A testőr című elgondolkodtató vígjátéka, egy féltékeny színészházaspárról mesél, szintén féltékenyek a Mesterhármas főszereplői, míg a Mr. & Mrs. bérgyilkos házaspárja egymás életére tör, A ketten egyedül, ami Krumpilrózsaként ismert, szégyenlős szerelmi románc. Kitűnik, hogy a produkciók zöme ugyanazt a témát járja körbe.

– Véletlenszerűen alakult így a repertoár, ezek a művek kerültek közel a szívünkhöz – vallotta be Fekete Mária.

Fontosnak tartjuk, hogy vidámabb darabokat tűzzünk műsorra, ugyanakkor küldetésünk, hogy tartalmas, elgondolkodtató előadásokat kínáljunk a nézőknek

– fűzte hozzá Ernhaft Attila.

Az Art-Színtér épülettel igen, azonban állandó színtársulattal nem bír. A nézők szereposztás alapján döntenek egy-egy előadás megtekintése mellett, így megfogant bennem a kérdés: vajon színészekhez keresnek darabot, avagy előbb a mű mellett voksolnak? Hol így, hol úgy, hangzott a színházalapítók válasza.

 

Színész nélkül nincs színház

– Gyakoribb, hogy a darabhoz válogatjuk a színészeket – árulta el Fekete Mária.

Az egyeztetéssel kapcsolatban Ernhaft Attila megjegyezte: a pandémia alatt könnyű dolguk volt, mivel ráértek a színészek, így négy produkciót próbálhattak.

– Azóta erős brand lett az Art-Színtér, ezért ha valakit hívunk, megesik, hogy a másik munkáját a miénkhez igazítja – mondta Fekete Mária, hozzátéve: igyekeznek egy évaddal előre gondolkodni, s előre szerződtetni a közreműködőket.

Nem véletlen, hogy egy kezünkön – legalábbis nem kell hozzá mindkettő – képesek vagyunk megszámolni a magánszínházakat, tudniillik nem olcsó műfaj a színjátszás.

– A magánszínház élete a közönségtől függ. Nekünk, mint kamaraszínháznak nem hatszáz fős nézőtér előtt kell százfős darabokat játszanunk, nagyzenekarral – mutatott rá Ernhaft Attila, aki elmondta, hogy állami támogatásra még nem jogosultak, mert két és fél éve működnek, az előadó-művészeti törvény értelmében egy teátrum háromesztendei működést követően nyer jogosultságot állami pályázatokon való indulásra.

Egyebek mellett a színészegyeztetés indokolta a saját játszóhelyet, hiszen azon nem kell osztozni más együttesekkel, s csupán a közreműködők egyéb elfoglaltságait kell szem előtt tartaniuk.

Kanyarodjunk vissza a kezdetekhez. Nem a semmiből jött az Art-Színtér terve a világjárvány alatt, ugyanis Fekete Mária három évtizedes színházi múlttal dicsekedhet, míg Ernhaft Attila, aki a Művészetek Völgye ügyvezető és gazdasági igazgatója, közel tíz esztendeje szeretett bele a színház világába. Mertek nagyot álmodni, a nézők pedig velük együtt, tudniillik igen gyorsan kialakult az Art-Színtér törzsközönsége. Az első bemutatót még saját zsebükből állták, ám a másodikat már az első bevételeiből vihették színre. A garantált minőség megóvja őket a bukástól. No és a (jó értelemben vett) sztárok, mint mások mellett, Kútvölgyi Erzsébet, Hegyi Barbara, Györgyi Anna, Ulmann Mónika, Janza Kata, Seress Zoltán, Szabó P. Szilveszter.

Érdekesnek ígérkezik nyári bemutatójuk a Művészetek Völgyében, ahol édes-bús musicalt visznek színre, Szulák Andrea, Szemenyei János, Kisfaludy Zsófia főszereplésével. Ám nem kizárólag Kapolcsra utaznak, láthatjuk őket Gyulán, Szarvason, a balatonboglári Kultkikötőben.

Borítókép: Az Art-Színtér alapítói, Fekete Mária és Ernhaft Attila (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.